Zainal Abarokov arkadaşlarına ‘Çok kötü bir şey oldu’ mesajı atmış

Zainal Abarokov arkadaşlarına ‘Çok kötü bir şey oldu’ mesajı atmış
Diyarbakır Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı, 16 gündür aranan Gülistan Doku ile ilgili raporu açıkladı. Rapora göre soruşturmada birçok eksiklik var.

ARTI GERÇEK- Dersim’de 5 Ocak’tan bu yana kayıp olan Dersim Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’ya hala ulaşılamadı. Aramalar Gülistan’ın en son görüldüğü iddia edildiği Dinar Deresi mevkii ve Uzunçayır Baraj Gölünde aranıyor. Gülistan’ın arama çalışması 16 gündür bu noktada sürüyor.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE AĞI RAPOR HAZIRLADI

Gülistan’ın arama çalışmaları sürerken, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı ve Rosa Kadın Derneği’nden oluşan Diyarbakır Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı,  Dersim’e giderek incelememelerde bulundu. Gülistan Doku’nun ailesi, Dersim Barosu, Tunceli Cumhuriyet Başsavcısı, soruşturmayı yürüten savcı, Munzur Üniversitesi rektörü ve Tunceli Vali yardımcıları ile görüşen heyet, olaya ilişkin hazırladığı raporu Tahir Elçi Toplantı ve Konferans salonunda açıkladı.

"ZORLA KAYBEDİLME İHTİMALİ ÜZERİNDE DURULMALI"

Raporu İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu Üyesi Ezgi Sıla Demir açıkladı.  Gülistan’ın ailesinin başvurusu üzerine 11 kadından oluşan bir heyetle Cuma günü Dersim’e giderek incelemelerde bulunduklarını belirten Demir, Dersim’de Gülistan’ın ailesi, arkadaşları, Baro, Valilik, Cumhuriyet Başsavcılığı, Munzur Üniversitesi Rektörü ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu görüşmelerde birçok çok soru sorduklarını ifade eden Demir, heyetin izlenim ve tespitlerini paylaştı. Yürütülen soruşturmada sadece intihar ihtimali üzerinden yürütülmesini eleştiren Demir, "Bu yargıdan vazgeçilerek öldürülme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, intihara yönlendirme, zorla kaybedilme ihtimallerinin de ön planda tutularak buna göre tahkikata devam edilmesi gerekmektedir" dedi.

"SORUŞTURMAYI TARAFSIZ BİRİM YÜRÜTMELİ"

Soruşturma işlemlerinin soruşturma dosyasının birincil şüphelilerinden Zainal Abarokov’un babasının görev yaptığı Asayiş Şube tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Demir, bu durumun etkin bir soruşturma yürütülmediğine ilişkin şaibelere neden olduğuna dikkat çekti. Demir, soruşturmanın Asayiş Şube’den alınarak tarafsız ve bağımsız bir birime devredilmesini istedi.

"DELİLLER TOPLANMADI"

Soruşturma dosyasında bazı delillerin toplanmadığını tespit ettiklerini belirten Demir,  heyetin izlenim ve tespitlerini şu şekilde paylaştı: "Zainal Abarakov’un anne ve babasının çelişkili beyanlarının aydınlatılmadığını, ev-araç içlerinde parmak izi, kan, saç kılı, tırnak gibi biyolojik deliller ile şüphe arz edecek eşya ve tüm materyallerin araştırma-incelemesi yapılmadı. Zainal Abarokov’un telefonu ve teknik cihazlarında arama ve el koyma işlemi yapılmamış olması, aralarında geçen konuşmalara dair sadece kişinin kendi rızası ile vermiş olduğu WhatsApp yazışmalarının dosyada bulunması bu soruşturmanın esas olarak intihar ekseninde yoğunlaşmasının başat faktörüdür. Oysa intihara yönlendirme suçu açısından bir değerlendirmenin yapılabilmesi için telefon ve teknik cihazlardan elde edilebilecek deliller hayati bir öneme sahiptir. 

"GÜLİSTAN ZORLA ARABAYA BİNDİRİLDİ İHBARI YAPILMIŞ"

Soruşturma dosyasının içeriğine göre bir şahıs, sosyal medya üzerinden, Gülistan’ın zorla arabaya bindirilmeye çalıştığını gördüğünü ve emniyeti aradığını bildirmiştir. Dosya içeriğinde böyle bir emniyet kaydının olup olmadığına yönelik bilgi istenildiğine dair bir müzekkere bulunmamaktadır. Oysa böyle bir ihbar söz konusu ise vakit kaybetmeden 155 kayıtlarının istenilmesi ve belki de soruşturmanın başka bir minvalde sürdürülmesi gerekmektedir.

"GÖRÜNTÜLER İZLENMELİ, KONUŞMALAR DUDAK OKUMA TEKNİĞİ İLE ÇÖZÜLMELİ"

-Aramaların çoğunluğunun suda yapılıyor olması, olayın daha çok intihar ekseninde soruşturulduğunu göstermektedir. Kara aramalarının su aramalarına kıyasen sınırlı oluşu, her iki arama açısından da ekip ve teçhizatın eksikliği hatta bu sebeple suda aramanın sadece günde 4 saat yapılması yeterince etkili bir arama çalışmasının yapılamadığını göstermektedir.   Munzur Üniversitesi’nin Sarısaltuk Viyadüğü (Dinar Köprüsü)’nü ve 1.900 metrelik kamerasız alanı gören bütün kameralarının ve kamera kayıt sisteminin TEKNİK BİR BİLİRKİŞİ HEYETİ aracılığı ile incelenmesi ve Gülistan Doku ile Zainel Abarakov’un  05/01/2020 günü 11:00 sularında The Rooute Cafe önünde konuştuğu görülen görüntülerinin iyileştirilip, dudak okuma yöntemi ile konuşmaların çözümünün yapılması gerekmektedir."

"ARAÇTAN EN SON İNEN İKİ KİŞİYE HALA ULAŞILMADI"

Gülistan’ın teyzesi Fatma Tosun,  Gülistan’ın kaçırılmış yada başına başka şeylerde gelmiş olduğuna dikkat çekti. Gülistan’ın şu anda çok kötü bir durumda olabileceğini söyleyen Tosun, "Üniversitenin kamerası uzaktan gösteriyor o noktayı. Ama araçlar görülüyor. Detaylı bir inleme yapılırsa Gülistan’ın köprüde olup olmadığı anlaşılabilir. Bunu yapma imkânları var. Birde en son iki kişi inmiş araçtan. O iki kişiye hala ulaşılmamış. O iki kişi Gülistan’ına nerede indiğini çok iyi biliyorlar. Çünkü en son onlar inmişler.  Bu petrol ofisinin görüntülerinde ortaya çıktı" dedi.

"GÜLİSTAN’IN CEBİNE KOYDUĞU TELEFON NEDEN BULUNMUYOR"

Fatma Tosun, Gülistan ile ilgili basında yer alan bilgilere değinerek şüphelerini dile getirdi.  Gülistan’a ait olduğu iddia edilen ve baraj gölünde bulunduğu iddia edilen makas ne nota değinen Tosun, "Bizim şüphe ettiğimiz şey bu. En son Gülistan’ın görüntüsünü izlediğimiz zaman, Gülistan 4 dakika bir telefon görüşmesi yapıyor. Görüşmeden sonra telefonu cebine koyuyor. Makas çantadan düşüyor, not çantadan düşüyorsa o zaman bu telefon neden suda bulunamıyor? Onu merak ediyoruz" diye konuştu. Tosun, siyasi partilere ve sivil toplum örgütlerinin kendilerine destek vermesini istedi.

"ZAİNAL ABARAKOV ARKADAŞLARINA ‘ÇOK KÖTÜ BİR ŞEY OLDU’ MESAJI ATMIŞ"

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezinden avukat Öykü Çakmak, soruşturmanın eksik yönlerine dikkat çekti. Soruşturmanın sadece intihar olasılığı üzerinden yürütülmesini eleştiren Çakmak, "Soruşturma tek yönlü gitmemeli. Zainal’ın çelişkili ifadesi var. Olaydan bir gün öce ‘Korkuyorum, çok kötü bir şey oldu…’ içerikli whatsapp yazışmaları var. Böyle bir mesaj atıyor arkadaşlarına. Bu konu irdelenmedi. Polis ifadesinde bunların hiçbirinin sorulmaması, sorgulanmaması çok ciddi eksikler barındırmaktadır" dedi. 

Öne Çıkanlar