Zapatista'nın ilan ettiği 11 yeni özerk bölge hükümet tarafından tanındı

Zapatista'nın ilan ettiği 11 yeni özerk bölge hükümet tarafından tanındı
Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN) Meksika’nın Chiapas eyaletinde 11 yeni özerk bölge ilan etti. Andrés Manuel López Obrador hükümeti bölgeleri tanıdığını açıkladı.

Meksika'da uzun yıllardır verdikleri mücadalayle bir çok ülkedeki devrimci sosyalist ve özgürlük mücadelelerine ilham kaynağı olan Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN) Chiapas eyaletinde 11 yeni özerk bölge ilan etti. Bölgeleri tanıdığını açıklayan Andrés Manuel López Obrador hükümeti 'şiddet olmasın' çağrısı yaptı.

Hafta başında 'Güneydoğu Meksika’nın dağlarından, Zapatista destek üslerinden erkekler, kadınlar, çocuklar ve yaşlılar ile Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu Komutanlığı-Devrimci Yerli Yeraltı Komitesi adına' Subcomandante (İkinci kumandan) Insurgente Moises imzasıyla yayınlanan açıklamada 11 yeni özerk direniş merkezi (CRAREZ) ilan edildiği duyuruldu.

Evrensel'den Elif Görgü'nün aktardığı bilgiye göre, yeni belediyeler ve merkezlerle birlikte artık EZLN’nin 43 özerk belediye ve 16 direniş merkezine sahip oldu.

HÜKÜMET: BUYURSUNLAR İLERLESİNLER ÇÜNKÜ BU HALKLAR İÇİN ÇALIŞMAKTIR

"İktidarın kötü konumlarında yükselmek veya bizi aşağılayan ve ezenlerin kötü bir kopyası olmak yerine, akıl ve bilgimizi kendi büyümemize ve güçlenmemize adadık" denilen EZLN açıklamasında, "Yıllarca süren sessiz çalışmanın ardından kuşatmaya rağmen, yalan kampanyalarına rağmen, hakaretlere rağmen, askeri devriyelere rağmen, Ulusal Muhafızlara rağmen, sosyal programlar kılığına girmiş kontrgerilla kampanyalarına rağmen, unutulmaya ve küçümsenmeye rağmen, büyüdük ve güçlendik" ifadeleri kullanıldı.

Hükümetten yapılan açıklamada ise, "Zapatistalar genişlediklerini ve daha fazla özerk belediye yarattıklarını söylediler. Buyursunlar, ilerlesinler, çünkü bu halklar için çalışmaktır, fakat şiddet içermeyecek şekilde" denildi.

Öne Çıkanlar