Zehra Doğan'ın eserleri Avrupa turnesinde

Zehra Doğan'ın eserleri Avrupa turnesinde
Tutuklu gazeteci ve sanatçı Zehra Doğan'ın eserleri Avrupa turnesine Ocak ayında Fransa’nın iki ayrı kentinde eşzamanlı olarak düzenlenen sergilerle başlıyor.

ARTI GERÇEK- Zehra Doğan'ın resimlerinde anlattıkları, tutukluluğu, zindandaki direnişi, ve farklı kimlikleri, bir çok konuya açılan bir pencere oluşturuyor. Bu pencere, Türkiye, Orta-Doğu tarihinden güncel duruma, eleştiriden alternatif çözümlere, kadın mücadeleleri ve kazanımlarından, Kürt hareketine, Türkiye’de gazetecilik, tüm siyasi tutsaklar, cezaevlerindeki şartlarından, mültecilere çok geniş bir yelpazede bilgilenme, tartışma ve derinleştirme imkanı veriyor.

Sergi, kitap, kartpostal ve çeşitli etkinlikleri bir araya getiren kampanya, geçtiğimiz Ağustos ayında Fransa’nın batısındaki Bretanya bölgesinde 40’ıncısı gerçekleşen Douarnenez Film Festivali‘nde lanse edilmişti.

Zehra Doğan'ın resimleri ve metinlerini içeren ve Fransa’da Éditions Fage, tarafından hazırlanan "Les yeux grands ouverts" (Gözler dört açık) isimli kitap da, sergilerle aynı anda kitapçılarda okuyucularla buluşacak.

La Minoterie / À Pleine Voix ve Kedistan tarafından düzenlenen serginin 5 Ocak’taki açılışında ve ardından üç hafta boyunca, panel, film gösterimleri, konser ve kartpostal atölyeleri programda…

Etkinlikler Éditions Fage, Bretanya ve Kürt Dostluk Derneği (AKB), Demokratik Konfederalizm için Girişim (ICD), Douarnenez Film Festivali, Grup Yıldız ve Mama’z Cooking derneğinin gönüllü katkıları, Traon Nevez Derneği ve Plouézoc’h belediyesinin desteği ile, gerçekleşecek.

Eserlerin diğer bölümü, Angers’de La Tour Saint Aubin (Saint Aubin Kulesi) sergi mekanında 12-30 Ocak tarihlerinde görülebilecek.

2018 Ocak ayında 30’uncusu gerçekleştirilecek olan ve jüri başkanlığını Catherine Deneuve'ün üstlendiği  Angers Premier Plans Avrupa film Festivali'nde Zehra Doğan'ın eserlerinin tanıtım filmi gösterilecek.

17-26 Ocak tarihlerinde, Fransa’nın güneyinde, Toulouse ve Albi arasında bulunan Graoulhet kentinde Cinema Vertigo‘da düzenlenecek bir sergi de Ocak ayının üçüncü sayfasını oluşturuyor.

MART AYINDA PARİS'TE

Tüm eserlerin birarada sergileneceği etkinlik Newroz’la birlikte gelecek. Zehra’yı bu kez konuk edecek olan mekan, Paris’in en gözde kültür merkezi olan La Maison des Métallos.

Paris sergisinde Zehra Doğan'ın resimleri ve Mardin kadın tutukevinde hazırlanan Özgür Gündem Zindan gazetelerinin iki sayısına, Bakur ve Rojava’dan iki fotoğraf sergisi eşlik edecek. Ayrıca, "Gazetecilik"," Türkiye, Orta-Doğu ve Rojava", "Kadın mücadelesi", "Dayanışmada birleşmek" konularında dört panel, katılımcılarla Paris halkını bir araya getirecek. Program dahilinde   Film gösterimleri, açıklamalı sergi gezileri, okuma günleri, okul çocuklarına yönelik atölyeler de yer veriliyor.

Programın ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Öne Çıkanlar