Yaptırımlar ağır bastı, Venezuela'nın hesaplarını kapattı

Yaptırımlar ağır bastı, Venezuela'nın hesaplarını kapattı
Erdoğan, 'Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız' demişti. Bloomberg, Ziraat Bankası'nın ABD yaptırımları sonrası Venezuela Merkez Bankası'nın hesaplarını kapattığını yazdı.

Bloomberg haber ajansı, ABD'nin kısa bir süre önce yeni yaptırımlar yürürlüğe koymasının ardından toplam aktiflerine göre Türkiye'nin en büyük bankası olan Ziraat Bankası'nın Venezuela Merkez Bankası ile ilişkisini kestiğini açıkladı.

Bloomberg’in haberine göre, merkezi Ankara’da bulunan Ziraat Bankası, Venezuela Merkez Bankası’nın hesabının kapandığını doğruladı ancak bu kararla ilgili başka ayrıntı vermedi.

Geçtiğimiz aylarda, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Venezüella'daki gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanımız, Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu arayarak 'Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız' dedi" ifadelerini kullanmıştı.

Bloomberg’in internet sitesinde yer alan haberde göre, Venezuela Merkez Bankası, sözleşmelilerin ücretlerini ödemek, para transferi yapmak ve Türk Lirası cinsinden ürün ithal etmek için Ziraat Bankası’nın hizmetlerinden yararlanıyordu. Venezuela Merkez Bankası’ndan konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

YENİ YAPTIRIMLAR

ABD, ağustos ayı başında Venezuela'ya bir dizi yeni yaptırım yürürlüğe koydu. Bugüne kadar getirilen en sert yaptırımlar olarak tanımlanan yeni kararlar çerçevesinde, Venezuela devletinin ABD'deki malvarlıklarının dondurulması ve yaptırım uygulanan Venezuelalı yetkilileri ile kurumlarla iş veya ticaret yapan ülkelerin de yaptırıma tabi tutulması öngörülüyor.

Venezuela hükümeti, söz konusu yaptırımlar karşısında SWIFT sisteminin alternatifi olarak gösterilen ve Rusya tarafından işletilen ödeme sistemine geçiş yapma ihtimalini değerlendiriyor.

'ÇOK DİKKATLİ İLERLEYİN' UYARISI

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, geçen ay yaptığı açıklamada Venezuela’da Maduro yönetimiyle iş yapan şirket ve kurumları "Çok dikkatli ilerleyin" sözleriyle uyarmış, Maduro yönetimiyle çalışan şirketlerin de dolaylı yaptırımlara maruz kalabileceğinin mesajını vermişti.

Muhabir bankacılık sistemi tüm dünyada ülkeler, şirketler ve tüketiciler tarafından trilyonlarca dolar para göndermek için kullanılıyor. Bazı durumlarda muhabir bankalar mali yaptırımların hedefi olan ya da kara para aklama faaliyeti riski taşıyan ülkelerle iş yaparken daha ayrıntılı ve kapsamlı inceleme yapıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar