Zizek: Avrupa solu Kürtlere karşı ihanet içinde

Zizek: Avrupa solu Kürtlere karşı ihanet içinde
Slovenyalı Marksist düşünür Slovaj Zizek, TSK'nin Kuzey Suriye’de başlattığı askeri harekata karşı Avrupa solunun tutumunu değerlendiren bir makale kaleme aldı.

Slovenyalı Marksist düşünür Slovaj Zizek, Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşanan saldırılara ilişkin kaleme aldığı makalede ABD’yle ittifakları nedeniyle Kürtleri reddeden Avrupa solunun durumunu "mide bulandırıcı ihanet" diye tanımlayarak, "Eğer Avrupa yüzünü Kürtlerden başka yöne çevirirse, kendi kendisine ihanet edecek" dedi.

Zizek’in makalesi The Independent Gazetesi’nde yayımlandı.

‘KÜRTLER MÜŞTEREK YAŞAM KONUSUNDA DÜNYAYI ŞAŞIRTTI’

Zizek makalesinde, ‘Kürtlerin müşterek bir yaşamı örgütleme becerisinin geçtiğimiz on yıllarda deneysel açıdan neredeyse ideal koşullarda test edildiğini’ belirterek, "Etraflarındaki devletlerin ihtilaflarının dışında özgürce nefes alacak alan onlara tanınır tanınmaz, dünyayı şaşırttılar" diye yazdı.

Irak’ta Saddam Hüseyin’in devrilmesi sonrası ülkenin tek güvenli, iyi işleyen kurumlara sahip bölgesinin Kürtlerin yönetiminde olduğunu dile getiren Zizek, şunları ifade etti:

"Suriye’nin kuzeyinde, Rojava’yı merkez alan Kürt bölgesi bugünün jeopolitik karmaşasında benzersiz bir yerdi: Kürtlere, normalde kendilerini sürekli olarak tehdit eden büyük komşularından bir mola sağlandığında, gerçekten var olan ve iyi işleyen bir ütopya olarak ancak tasarlanabilecek türden bir toplumu hızla inşa ettiler.Kendi profesyonel ilgi alanımdan baktığımda, Rojava’da, beni tekrar tekrar konuşma yapmak için davet eden, gelişmekte olan bir entelektüel ortamı gördüm – bu planlar, bölgedeki askeri gerilimler nedeniyle vahşice kesintiye uğradı. Fakat beni özellikle üzen şey, Kürtlerin aynı zamanda Amerikan askeri korumasından medet umması gerektiği gerçeğinden rahatsızlık duyan bazı ‘Solcu’ meslektaşlarımın tepkisiydi. Türkiye, Suriye iç savaşı, Irak’taki karmakarışık hal ve İran’ın arasındaki gerilimlerin ortasında ne yapmalıydılar? Başka seçenekleri var mıydı? Kendilerini anti-emperyalist dayanışmanın mihrabında kurban mı etmeliydiler?"

‘AVRUPA KÜRTLERİ TERK EDERSE KENDİNE İHANET EDER’

"Kürtlere de anti-emperyalist solcularımız tarafından aynı darbe mi indirilecek?" diye soran Zizek, yazısının devamında, "Kürtlerin Türk istilasına karşı direnişine tam destek vermek ve Batılı güçlerin onlarla oynadığı kirli oyunları sertçe reddetmek, bu nedenle görevimiz. Onların etrafındaki egemen devletler aşamalı bir biçimde yeni bir barbarlık türüne gömülürken, Kürtler tek umut ışığı. Ve bu mücadelenin verilmesi sadece Kürtlerle ilgili değil, bizim kendimizle, nasıl bir yeni küresel düzenin ortaya çıkacağıyla ilgili. Eğer Kürtler terk edilirse, Avrupa’nın özgürlük mirasının en kıymetli bölümünde yeri olmayan bir yeni düzen olacak bu. Eğer Avrupa yüzünü Kürtlerden başka yöne çevirirse, kendi kendisine ihanet edecek. Kürtlere ihanet eden bir Avrupa olacaktır!" dedi. (MA) 

Öne Çıkanlar