Zorunlu din dersine bantlı protesto

Zorunlu din dersine bantlı protesto
Aleviler il milli eğitim müdürlüğü binaları önünde asimilasyon politikalarına karşı çıkılması çağrısı yaptı.

Eğitim öğretim yılının ilk gününde Aleviler Türkiye’nin birçok kentinde protesto gösterisi yaptı. Zorunlu din dersine karşı çıkan Alevilerin, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) öncülüğünde İl Milli Eğitim Müdürlükleri önünde gerçekleştirdikleri eylemlerde "Irkçı ve gerici eğitime karşı laik, demokratik eğitim" çağrısı yapıldı.

PİRHA’nın haberine göre İstanbul’da da Alevi Bektaşi Federasyonu’nun girişimiyle bir araya gelen Aleviler sessiz oturma eylemi gerçekleştirdi. Açıklamaya Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Dernekleri Federasyonu, Demokratik Alevi Dernekleri’nin yanı sıra HDP Milletvekilleri Ali Kenanoğlu ve Zeynel Özen de katıldı. ABF’nin "Irkçı ve gerici eğitime karşı laik, demokratik eğitim sistemi" pankartının açıldığı gösteride, "Zorunlu din dersi kaldırılsın", "İnanca saygı, düşünceye özgürlük" dövizleri taşındı.

"HÜSEYİN GİBİ DURACAĞIZ PİR SULTAN GİBİ DİRENEĞİZ"

Alevi Kültür Dernekleri Sultangazi Cemevi Şube Başkanı Zeynel Odabaş yaptığı konuşmada, inkar politikaları son bulana kadar Alevi ve Alevilerin dostları olarak yurt içi ve yurt dışında eylemlere devam edeceklerini duyurdu. Odabaş, "Ta ki eşit yurttaşlık haklarımızı kazanıp zorunlu din dersleri kaldırılana kadar. Çocuklarımızın asimilasyon politikalarına maruz kalmalarını istemiyoruz. Bu konuda herkesin duyarlı olmasını istiyoruz. Hüseyin gibi duracağız Pir Sultan gibi direneceğiz. Bu ülkede bütün renklerle birlikte ortak yaşamı sağlayana kadar mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

İzmir’de Alevi kurumları zorunlu din derslerinin kaldırılması ve laik, bilimsel, anadilde eğitim için basın açıklaması gerçekleştirdi.

Konak Sümerbank önünde gerçekleşen açıklamaya PSAKD, AKD, HBVAKV, Narlıdere Cemevi, Balçova Cemevi, Yamanlar Cemevi, Eğitim-Sen,Veli-Der, HDP ve CHP katıldı. ‘Irkçı, gerici eğitime hayır’ ve ‘Laik, bilimsel, demokratik ve kamusal anadilinde eğitim istiyoruz’ pankartlarının açıldığı eylemde Eğitim-Sen ve Veli-Der temsilcilerinin yanı sıra AKD Genel Başkanı Doğan Demir birer konuşma yaptılar.

Alevi kurumları adına basın açıklamasını okuyan AKD Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Görer, Alevi inancının çeşitli yöntemlerle yok edilip asimile edilmeye çalışıldığı belirterek, "Türkiye’de örgün eğitim kurumlarında Alevilik yok sayılmakta; Alevilerin bu konuda yargıda hak arama mücadelesi sonuçsuz kalmaktadır’’ dedi.

İl Milli Eğitim Müdürlükleri önünde gerçekleştirilen protesto gösterilerinin ardından sessiz oturma eylemleri yapıldı.

"ZORUNLU OLARAK SÜNNİ İNANÇ DAYATILIYOR"

Türkiye’nin birçok kentinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen protesto gösterilerinde okunan ortak açıklamada, Alevi inancının çeşitli yöntemlerle yok edilmeye, olmazsa dönüştürülmeye, asimile edilmeye çalışıldığı vurgulandı.

"Zorunlu din dersleri iddia edildiği gibi din, inanç, kültür ve mezheplerin tanıtıldığı, öğretildiği bir ders olarak uygulanmamaktadır. Aksine bu derse giren her çocuğa inancı ne olursa olsun, zorunlu olarak Sünni-Hanefi inancın eğitimi veriliyor. Bu inancın tek doğru, mutlak doğru olduğu ve bu inanca ve mezhebe ait uygulamalar öğretilmektedir" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Mevcut zorunlu din dersi müfredatında, Aleviliğin bu değer ve ilkelerine yer verilmediği gibi, bu değer ve ilkeleri tersine çeviren; yine bu değer ve ilkleri, ‘sapma’ olarak gösteren zorunlu ‘Sünni, İslami’ bilgi, uygulama ve değerler öğretilmektedir. Devlet eliyle üretilmiş bir Alevilik, Alevilik değildir. Bu şekliyle bir asimilasyon belgesidir. Din öğretimi ve din eğitimi ayrı şeylerdir. Devlet öğrenim gören tüm çocuklara tek bir din, tek bir mezhep eğitimi veremez."

"AİHM KARARLARI UYGULANSIN"

Ortak açıklamada talepler de sıralandı:

"Din öğretimi, çoğulcu, nesnel ve bilimsel bilgilerle öğretilmelidir; Devlet dinlere, inançlara karşı tarafsızlığını korumalıdır; AİHM kararları uygulanmalıdır; Din dersi zorunlu değil isteğe bağlı olarak uygulanmalıdır; Mevcut müfredatlarda yer alan dinse telkin, yönlendirme, dini aşağılama ya da tek din ve mezhebin uygulamalarından vazgeçilmelidir; Zorunlu olmadan öğretilen din dersi ise; din öğretimi anlayışıyla ve her dini, inanç grubunun kendisiyle ilgili bölümü hazırlayacağı, MEB’nin ise, insan hakları, çocuk hakları, ayrımcılık, eşitlik gibi değerleri göz önüne alan bir yaklaşımla denetleyeceği hali ile müfredatta yer almalıdır; Devlet, laik, bilimsel, demokratik, kamusal ve anadilinde bir eğitim sistemini ve müfredatını uygulamalıdır; Devlet, ayrımcı, ötekileştirici uygulamalarına son vermelidir; Devlet Alevileri ‘görmeme, duymama’ tavrından vazgeçmek zorundadır."

Açıklamada son olarak, çocukların zorunlu din dersleri ile asimile edilmesinin, bu yolla Aleviliğin yok edilmesine hizmet edilmesinin kabul edilmeyeceği vurgulandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar