'Biz özgürlük istiyoruz'

'Biz özgürlük istiyoruz'
İstanbul'da bir araya gelen Hayır Meclisleri, demokratik bir ülke için mücadele etmenin yöntemlerini tartıştı. 'Nasıl bir mücadele' sorusuna yanıt aradı.

HABER MERKEZİ - İstanbul'un tüm semtlerinde oluşturulan Hayır Meclisleri, bir araya gelerek demokratik bir ülke için verilecek mücadelenin yollarını tartıştı. Forumda söz alan semt meclisleri, yaptıkları tartışmalarda meclislerin mücadele eksenlerini belirlerken,  tartışma metninde belirtilen 'Biz neye karşıyız?' ve 'Kimden yanayız?' sorularının yanıtlarını da ortaklaştırdı.

ADALET YÜRÜYÜŞÜ VE AÇLIK GREVLERİ 
Harbiye Kenter tiyatrosunda biraraya gelen istanbul Hayır Meclisleri'nde yapılan tartışmaların eksenini İstanbul'a doğru yola çıkan 'Adalet Yürüyüşü' ve açlık grevlerinin 103. gününün geride bırakan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça oluşturdu. 
Meclis tartışmaları başlamadan önce ilk sözü, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek için açlık grevine başlayan ve 25. günü geride bırakan İsmail Erdoğan aldı.

Gülmen ve Özakça'nın 220 gün önce başlattıkları direnişin geniş bir etki alanı yaratmamasına rağmen hükümetin 102 gündür sadece bu nedenle KHK yayınlayamadığını söyleyen Erdoğan, iki eğitim insanı tarafından başlatılan direnişin, OHAL'in önüne barikat oluşturduğunu  vurguladı.

Kılıçdaroğlu'nun başlattığı 'Adalet Yürüyüşü'ne bazı taleplerle birlikte destek verilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun sadece Berberoğlu için değil başta Demirtaş ve Baluken olmak üzere tüm tutuklu siyasetçiler için adalet istemesi gerektiğini ifade etti.

OLUMLU AMA EKSİK BİR ADIM: ADALET YÜRÜYÜŞÜ
İsmail Erdoğan'ın vurguladığı yerden devam edeceğini belirterek konuşmasına başlayan Barış Bloku aktivistlerinden Bahadır Altan, Adalet Yürüyüşü'ne ve taleplerindeki eksikliklere dikkat çekti:
"Bir söz var: Batı toplumları özgürlük ister, Doğu toplumları adalet. Buna 'biz özgürlük istiyoruz'u eklemezsek, o zaman İstanbul’a ulaşıldığında bu yürüyüş bir basın açıklamasının ardından biter. Ama Hayır Meclisleri, İstanbul'dan HDP'li siyasetçilerin tutklu bulunduğu Kandıra ve Edirne'ye Adalet ve Özgürlük yürüyüşleri örgütleyebilirse Adalet Yürüyüşü'nün sonucunu belirler."

Kadıköy Hayır Meclisleri üyelerinin yaptığı konuşmalarda toplumsal muhalefetin genişlemesi için meclislerin tek başına yetersiz kaldığı vurgulandı. Beşiktaş Hayır Meclisleri adına söz alan üyeler,  Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Adalet  Yürüyüşü'ne destek verme konusunda ortak görüşlerini açıkladı. Yürüyüşün olumlu ama yetersiz olduğunu belirten meclis üyeleri, Adalet Yürüyüşü'nün tüm mağdurların sesi olması gerektiğine dikkat çekti.

 DİKTATÖRLÜĞÜN İNŞA SÜRECİ
Kurdukları Hayır Meclisinin, Gezi direnişinin bir eseri olduğunu belirten Sarıyer Hayır Meclisi üyeleri iktidarın, diktatörlüğü 12 Eylül gibi tepeden inme bir şekilde değil inşa ederek ilerlediğini söyledi. Meclisler nasıl kurulursa kurulsun 'diktatörlüğe' karşı direnişin kitlesel organları haline dönüşmesi gerektiğini söyleyen Sarıyerli meclis üyeleri, 'Adalet Yürüyüşü'nün önemine değinen konuşmalar gerçekleştirdi.
İstanbul'un tüm semtlerinden bir araya gelerek gerçekleştirilen tartışmalardan çıkan ortak karar, Adalet Yürüyüşlerini desteklemek ve demokrasi cephesini genişletecek eylemve faaliyetlerede bulunmak oldu.

Başkanlığa karşı mücadelede önemli mevzilerden biri olmayı başaran istanbul Hayır Meclisleri, yaklaşık 6 saat süren toplantı sonunda Maçka Parkı'na yapılan yürüyüşle forumu sonlandırdı.

Öne Çıkanlar