HDP’de Demirtaş tamam da...

HDP’de Demirtaş tamam da...
Demirtaş tabandan haberdar, adaylığa sıcak bakıyor. HDP’liler ise 'Demirtaş aday olacak mı?' sorusuna, 'Halk Demirtaş’ı, Demirtaş halkı istiyor' sözleri ile cevap veriyor.

ARTI GERÇEK


POLİTİKA – CHP’li vekillerin İyi Parti’ye katılması sonrasında CHP ile Saadet Partisi liderleri bir araya geldi. Görüşmelerle ilgili HDP’lilerin her iki parti üzerinden bilgilendirildiği ancak HDP ile henüz resmi bir görüşme yapılmadığı konuşuluyor. CHP liderinin Meral Akşener’i ikna etmesi durumunda öncelikle 3 partinin Cumhurbaşkanlığı için ortak aday çıkaracağı ve HDP’nin de ortak adaya destek vermesinin isteneceği belirtiliyor.

SAADET PARTİSİ’NİN ORTAK ADAYI: ABDULLAH GÜL

Ortak adaylık konusunda şimdiye kadar bir tek Saadet Partisi, Abdullah Gül’ün adını açık biçimde zikretti. Gül’e yakın isimler, Abdullah Gül’ün bağımsız ortak aday olarak önerilmesi durumunda adaylığı kabul edebileceğini belirtiyor. CHP’nin bir kesiminin Abdullah Gül’ün adaylığına sıcak baktığı, İyi Parti’nin ise henüz Meral Akşener’in ortak aday olarak gösterilmesi isteğinden vazgeçmediği yönünde kulislere yansıyan bilgiler var.

HDP DOLAYLI BİLGİLENDİRİLİYOR

Yaşanan tartışmalara resmen dahil edilmeyen, gelişmelerle ilgili dolaylı bilgilendirilen HDP’nin dışarıya pek yansımasa da süreçle ilgili rahatsızlıkları var. Kameralar önünde HDP ile bir araya gelmekten çekinenlerin HDP’den nasıl destek isteyeceklerine dair net bilgiler olmamakla birlikte partide öne çıkan görüş, ortaklaşmanın ancak ilkeler üzerinden sağlanabileceği yönünde. HDP’liler, Türkiye’nin demokratikleşmesine hizmet etmeyecek, bugün yaşanan süreci olumlu noktaya taşımayacak, ilkesel olmayan ittifaklara cevaz verilmesine, en önemlisi de HDP’nin kurumsal bir biçimde dışlanarak tartışmaların yürütülmesine karşı çıkıyor.

HDP KENDİ ADAYINI ÇIKARMAYA HAZIRLANIYOR

Üç partinin kapalı devre yürüttükleri ittifak ve ortak aday tartışmalarından bağımsız, HDP de cumhurbaşkanı adayı belirleme yönündeki çalışmalarını sürdürüyor. Pazar günü toplanan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), erken seçim çalışmalarının yanı sıra ortak cumhurbaşkanı adayı belirlemeye dönük girişimleri ve aday belirleme stratejisini görüştü. MYK’de gündeme gelen konulardan biri de Demirtaş’ın adaylığı konusu oldu. Tabanın Demirtaş’ın adaylığı konusunda bastırdığı belirtilirken, bazı MYK üyeleri Demirtaş’ın aday olması durumunda alınacak oy oranının daha yüksek olabileceğine dikkat çektiler. MYK’de konuşulan bir diğer konu da CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi’nin ortak aday belirlemesi durumunda bile HDP’nin kendi adayı çıkarması yönünde oldu.

‘DEMİRTAŞ’IN HUKUKİ DURUMU ENGEL DEĞİL’

HDP’de öne çıkan kaygılardan biri aday olması durumunda yargının Demirtaş aleyhine hızlanacağı ve adaylığının YSK tarafından düşürülmesine dönük girişimlerin artacağı, hatta adaylığının seçim öncesinde iptal edileceği yönünde. Bu nedenle Demirtaş’ın adaylığı gündeme gelirken hukuki durumu da tartışıldı.

Konuyu bilen hukukçular yargının müdahale olmaksızın işlemesi durumunda, Demirtaş’ın adaylığına engel olacak bir durumun söz konusu olmadığının altını çiziyor. Seçim sürecinin başlamasından sonra ilk olarak 30 Nisan günü İstanbul’da mahkemeye çıkacak olan Demirtaş hakkında cezai bir karar alınsa bile bu kararın üst mahkemede onaylanıp adaylığının engellenmesi, normal koşullarda mümkün görünmüyor. Ancak Türkiye’de yargının siyasallaştığını ve iktidarın emrine girdiğini belirten HDP yöneticilerinin bir kısmı, partinin bir B planı yapması gerektiğini de söylüyor. B planı, Demirtaş’ın aday olması durumunda mutlaka ikinci bir adayın da belirlenmesi ve yargının Demirtaş aleyhine bir süreç geliştirmesi durumunda ikinci adayın devreye sokulması yönünde.

Konunun adaylığa engel olacağı yönündeki tartışmalara dahil olan hukukçulardan biri de Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman. Artı Gerçek’e konuşan Mahsuni Karaman, Demirtaş’ın henüz savunma bile yapmadığı bir dosyanın bu sürece etkisinin olmadığını söyledi. Bu sürecin Eylül ayına kadar uzayabileceğine dikkat çeken Karaman, "Bir ceza alması söz konusu olmayıp mütalaa, buna karşı savunma ve diğer taleplerimiz nedeniyle bu dosya en erken Eylül ayında karara çıkabilir; İstinaf süreci ile hüküm en erken 2019’da kesinleşebilir" dedi. Demirtaş’ın bu davalarının bu şekilde gündeme getirilmesinin doğru olmadığını belirten Karaman "Söz konusu dosya Demirtaş’ın savunma yapmadığı bir dosyadır. Dosyayı ısıtıp ısıtıp birileri bahane olarak kullanmasın. Böyle bir şey söz konusu değil. Demirtaş’ın o dosyada bir suçu da yok. Yarın öbür gün zaten beraat kararı çıkacak. O ayrı mesele. Karar ne olursa olsun, o kararın en erken çıkma tarihi Eylül ayı" dedi.

DEMİRTAŞ ADAYLIĞA SICAK BAKIYOR

Adaylık sürecine ilişkin Selahattin Demirtaş üzerinden de kulislere yansıyan bilgiler var. Hatırlanırsa Demirtaş, partisini rahatlatmak için tüm baskılara rağmen Olağan Genel Kurul döneminde aday olmamış, ancak ‘son kararı partim verir, partimin bir neferi olarak hizmet etmeye devam ederim’ demişti. Benzer bir durum cumhurbaşkanlığı adaylığı için de geçerli. HDP’nin adaylığı konusunda karar alması durumunda, Demirtaş’ın bu karara karşı çıkmayacağı belirtiliyor.

Demirtaş tabandan gelen taleplerden de haberdar. Bu nedenle adaylığa sıcak bakıyor. Durumu gören HDP’liler "Demirtaş aday olacak mı?" sorusuna, "Halk Demirtaş’ı, Demirtaş da halkı istiyor" sözleri ile cevap veriyor.

Tüm bu tartışmaların gölgesinde HDP MYK yarın bir kez daha toplanıyor. HDP kulislerinde son anda bir sürpriz yaşanmaması durumunda Demirtaş’ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyor.

Öne Çıkanlar