HDP'li vekilden Başbakan'a Süryanice ve Mıhallemice soruları

HDP'li vekilden Başbakan'a Süryanice ve Mıhallemice soruları
Süryanice ve Mıhallemice bölümler açılmasını talep eden HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Başbakan'a 'Farklı dil ve lehçelerin geliştirilmesi için politikanız nedir' diye sordu.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Süryanice ve Mıhallemice alanında Mardin ve Midyat'ta bağımsız ya da Artuklu Üniversitesi bünyesinde bölümler açılmasını talep etti. Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle iki soru önergesi veren Aslan, ana dilin halklar için geçmiş ve gelecek arasında köprü kurmanın en önemli aracı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye’de farklı dil ve lehçelerin tanınması, korunup geliştirilmesi için hükümet politikanız nelerdir" diye sordu.

SÜRYANİCE VE MIHALLEMİCE BÖLÜMLER AÇILSIN

Aslan TBMM Başkanlığı'na sunduğu ilk önergede, Türkiye'deki Asuri Süryanilerin Mardin, Midyat, Nusaybin, İdil ve Savur'da 'Turabdin' olarak adlandırılan bölgede yaşadığını belirterek, "Asuri Süryaniler gündelik yaşamlarında Aramice’nin bir lehçesi olan Turoyo lehçesini konuşurlar" dedi. Bölgede konuşulan Süryanice'nin Hz. İsa'nın konuştuğu dil olduğu yönünde inanışlar olduğunu hatırlatan Aslan, "Süryanice kadim bir dil olup, birçok kelime, deyim, atasözü, ninni, mani vb. sözlü edebiyat öğelerini barındıran Semitik bir dildir. Çoğunluğu Mardin'de olmak üzere Türkiye'deki nüfusları göçlerden sonra çokça azalmış olup 20 bin civarı oldukları tahmin edilmektedir" dedi.

Bir halkın geçmişi ve geleceği arasında köprü vazifesi gören en önemli unsurun dil olduğunu belirten Aslan, "Asuri Siryaniler kendi dillerinin ve lehçelerinin yaşatılması, öğretilmesi ve geleceğe aktarılması için Midyat'ta üniversitenin bir bölüm açmasını talep etmektedir" dedi.

Aslan ikinci önergesinde ise Mıhallemiler'in Mardin, Midyat, Estel, Yeşilli, Kabala, Ömerli, Savur, Hasankeyf ve Nusaybin'de yaşadıklarını belirterek, gündelik yaşamlarında semitik bir dil ailesine mensup olan Arapça'nın Kıltu (Qultu) lehçesini konuştuklarını dile getirdi. Mıhallemi halkının dil ve lehçelerinin üniversitelerde eğitim ve öğretimde yer almamasının büyük bir kayıp olduğunu ifade etti.

BAŞBAKAN YILDIRIM'A SORULAR

Aramice/Süryanice ve Mıhallemice alanlarında Mardin ve Midyat’ta bir an önce ilgili bölümlerin açılmasını talep eden Aslan, Başbakan Binali Yıldırım'a şu soruları yöneltti:

- Türkiye’de farklı dil ve lehçelerin tanınması, korunup geliştirilmesi için hükümet politikanız nelerdir?

- Çok dilli bir eğitim anlayışının geliştirilmesine katkı sunabilmek için ‘ana dilinde eğitim modelleri’ üzerine akademi çevreleriyle ve farklı sivil toplum kesimleriyle kapsamlı istişare toplantıları yapmak gündeminizde var mıdır?

-  Midyat’ta bağımsız bir üniversite ya da Mardin Artuklu Üniversitesi’ne bağlı Aramice/Süryanice lehçeler ile ilgili bölüm açılmasına yönelik çalışmalarınız olacak mı?

- İlk İncil’in Aramice/Süryanice olduğundan haberiniz var mı?

- Hz. İsa’nın Aramice/Süryanice konuştuğunu biliyor muydunuz?

- Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Mıhallemi lehçesi ve Mardin’de konuşulan diğer Arapça lehçeler ile ilgili bölüm açılmasına yönelik çalışmanız var mıdır? (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar