Skandal tatbikatın gerçek hikayesi

Skandal tatbikatın gerçek hikayesi
Yandaş basının 'Türkiye'ye savaş hazırlığı' olarak sunduğu NATO tatbikatı aslında müttefik ülkeyi koruma senaryosunu kapsıyor.

HABER MERKEZİ - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Norveç'te düzenlenen NATO tatbikatında kendisinin ve Atatürk'ün hedef alındığı bu nedenle tatbikata katılan Türkiyeli askerlerin geri çekildiğini söyledi. Hükümete yakın basın bu tatbikatı Türkiye'ye yönelik bir saldırı planı olarak nitelendirdi. Yeni şafak gazetesi 'Türkiye'ye saldırı planı' başlığı ile verdiği haberde "Baştan aşağı Türkiye’yi hedef yapan senaryonun "bireysel hata" olarak nitelendirilmesi mümkün değil. FETÖ ve ABD ordusu bu sefer NATO ile 2018’de Türkiye’ye saldırı senaryosu uyguladı. Bu bir savaş senaryosuydu" dedi.

Yeni Şafak'ın ilgili haberi ...

Büyük gürültü koparan yaşanalar aslında NATO'nun 2003'te kurulan Birleşik Savaş Merkezi'nin (Joint Warfare Center - JWC) düzenlediği planlı tatbikatlardan biri. Trident Javelin 2017 (Üçlü Mızrak 2017) tatbiktı, özellikle Rusya ile yaşanan kriz sırasında Türkiye'nin de gündeme getirdiği bir NATO üyesinin saldırıya uğraması halinde devreye girecek maddesinin sınanmasını öngörüyor.


NATO tatbikatındaki hayali ülkeler: Yeşil ile gösterilen Framland müttefik, kırmızı ile gösterilen Torrike, Bothnia ve Linley tehdit, sarı ile gösterilen Arnland yolsuzluklar nedeniyle çökmüş, beyaz ile gösterilen Otso ise tarafsız olark resmediliyor


NATO ÜYESİNİ KORUMA SENARYOSU

Bu kapsamda İsveç ve Finlandiya'tı kapsayan hayali ülkeler arasındaki gelişmeler ale alındı. Bu hayali ülkelerin tarihi, ekonomik, sosyal ve askeri altyapıları ele alınıyor. Senaryoya göre tarihteki hayali Skolka İmparatorluğu 20. yüzyılda 4 ülkeye bölündü: Torrike, Bothnia, Arnland ve Framland. Senaryo'ya göre NATO üyesi olan Framland, Torrike ve Bothnia'nın olası saldırısı nedeniyle 5. maddeyi devreye sokuyor. Türkiye ile özdeşleştirilebilecek bir ülke varsa, daha önce 5. maddeye gündeme getirmesi nedeniyle bu Framland olabilir. Ama senaryoya göre NATO, Framland'e saldırmıyor, tersine bu hayali ülkeyi koruyor.

DÜŞMAN ÜLKELER

Diğer iki hayali ülke ise şöyle tanımlanıyor. Bölgedeki asıl güçlü ülke olan Torrike, otoriter demokrasi ile yönetiliyor ve agresif bir politika yürütüyor. Bölgedeki diğer ülkeleri kendi topraklarına katarak yine hayali olan tarihi Skolkan İmparatorluğu'nu canlandırmayı amaçlıyor. Büyük , iyi eğitimli ve iyi donanımlı bir orduya sahip olan Torrike'nin balistik füze geliştirdiği de öngörülüyor.

Diğer düşman ülke olan Bothnia ise sosyalist bir ülke olarak resmediliyor ve Bothnia Halk Ordusu'nun güçlü olduğuna vurgu yapılıyor.

İskandinavya'nın güneyinde yer alan hayali Arnland ülkesinin yolsuzluk nedeniyle iç kargaşada olduğu ve tehdit oluşturmadığı, bugünkü Finlandiya toprakları içerisinde yer alan Otso'nun da tarafsız kalacağı hesap edliyor.

Senaryoda, coğrafi olarak da gerçekte olmayan, İngiltere'nin batısında bir ada ülkesi olan Lİndsey ülkesi de tehdit olarak yer alıyor.

ATATÜRK'ÜN GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞILDI

NATO içinde skandal yaratna asıl konu, bu hayali ülkelerin devlet başkanları konusundaki hayali fotoğraflar konusunda. Atatürk'ün resmi, düşman ülkelerden birinin başkanıymış gibi gösterildi. Ancak Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafı kullanılmadı. Tamamen hayali ülkeler üzerinden kurulan bir senaryoda gerçek tarihi ya da politik kişiliklerin kullanılması sık rastlanan bir durum değil.

ERDOĞAN PAYLAŞIMLARI

Yaşananların tayyip erdoğan ile ilgili bölümü tatbikat senaryosundan bağımsız. Tatbikata katılan askerler arasında yapılan yazışmaların kullanıldığı simülasyonda "RTERDOĞAN" kullanıcı adıyla sahte hesap açıldı. O sahte hesaptan Erdoğan'ı NATO düşmanıymış gibi gösteren paylaşımlar yapıldı. Tatbikata katılan Türkiyeli subaylar buna tepki gösterdi.

Öne Çıkanlar