Hollanda 1915 için 'soykırım' dedi

Hollanda 1915 için 'soykırım' dedi
Hollanda’da koalisyon hükümetinin ortaklarından Hristiyan Birliği tarafından hazırlanan 'Ermeni soykırımının tanınması' önerisi parlamentoda kabul edildi.

HABER MERKEZİ- Koalisyon hükümetinin ortaklarından Hristiyan Birliği (CU) tarafından hazırlanan "Ermeni soykırımının tanınması" önerisi Hollanda parlamentosunda kabul edildi.

Hürriyet'in haberine göre, kabul edilen karar gereği, Hollanda Parlamentosu 1915'te yaşananları bundan böyle soykırım olarak niteleyecek. Karar, hükümetin her yıl 24 Nisan’da Ermenistan’ın başkenti Erivan’da yapılan anma törenlerine bakan düzeyinde temsilci göndermesini de öngörüyor. Hollanda daha önce bu törenlere üst düzey siyasi bir temsilci göndermemişti.

HÜKÜMET DESTEKLEMEDİ

Hollanda Dışişleri Bakanı Vekili Sigrid Kaag, karar önerisinin görüşüldüğü oturumda, milletvekillerinin yönelttiği soruları yanıtladı. Hollanda hükümetinin, Ermeni soykırımı konusunda itidalli davranılması gerektiği düşüncesinde olduğununu belirten Kaag, "Hollanda hükümeti, BM tarafından bağlayıcı bir karar ya da Srebrenitsa olayında olduğu gibi uluslararası mahkeme tarafından verilen bir hüküm olduğu zaman soykırımdan bahsedebilir" dedi.

'TÜRKİYE İLE ERMENİSTAN ARASINDA BİR SORUN'

Kaag, bunun Ermenistan ve Türkiye arasında bir sorun olduğunu dile getirerek "İki ülke birlikte çalışarak uzlaşmak için beraber adım atmalı ve yaşananları ortaya koymalı" diye konuştu.

Hükümet protokolüne işaret eden Kaag, "Soykırımların tanınmasında, uluslararası mahkemelerin hükümleri, BM'nin bilimsel araştırma ve bulgularındaki açık ve net olan sonuçları Hollanda hükümeti için yönlendiricidir. Hükümet, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun, Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ne göre hareket ediyor" dedi. 

Ancak yapılan oylamada tasarı kabul edildi.  Hollanda ile Türkiye arasında büyükelçinin geri çekilmesiyle halen sürmekte oylan bir kriz var. Soykırım tasarısının kabul edilmesiyle krizin tırmanması bekleniyor.

DIŞİŞLERİ: KINAYOR VE NOT EDİYORUZ

Dışişleri Bakanlığı karara tepki gösterdi. Bakalıktan yapılan yazılı açıklamada  şöyle denildi: 

"Hollanda Temsilciler Meclisi’nin bugün 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan kararlar almasını şiddetle kınıyoruz.

Avrupa’nın ortasında Srebrenitsa’da acısı hala dinmemiş soykırıma gözyuman bir ülkenin meclisinin aldığı sözkonusu mesnetsiz kararların ne tarihte ne adalette yeri vardır. Dolayısıyla hiç bir hukuki bağlayıcılığı ve geçerliliği yoktur.

Türkiye’nin 1915 olaylarına ilişkin tutumu, tarihi olgulara ve hukuki normlara dayalıdır. Avrupa hukukuna yerleşmiş içtihatlar ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları, bu hususta haklılığımızı ortaya koymaktadır.

Diğer yandan, Hollanda Hükümeti’nin, Temsilciler Meclisi’nin soykırıma ilişkin değerlendirmesini uygulamayacağı ve Erivan’da düzenlenen anma törenlerinde temsil edilmenin olayların soykırım olarak kabul edildiği anlamına gelmeyeceği yönündeki açıklamasını not ediyoruz." (Sputnik)

Öne Çıkanlar