Hrant Dink Almanya'da anıldı

Hrant Dink Almanya'da anıldı
Hrant Dink, ölümünün 11'inci yılında Almanya'nın Hamburg kentinde anıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı anmada, Dink cinayetinin hala aydınlatılmadığına dikkat çekildi.

Süheyla  KAPLAN


ARTI GERCEK- Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 11'inci yılında Almanya'nın Hamburg kentinde anıldı. Hamburg ve çevresindeki Alevi dernekleri, Rosa Lüksemburg Vakfı, Uluslararası Af Örgütü Hamburg Birimi, Denkfabrik Hamburg tarafından St. Petri Kilisesi'nde düzenlenen anma töreninde Hrant Dink cinayetenin hala aydınlatılmadığına dikkat çekildi. Davanının aynızamanda Türkiye'nin demokratikleşmesinin anahtarlarından biri olduğu vurgulandı.

İLGİLİ HABER: HRANT'IN ARKADAŞLARI 11. KEZ 'BURADAYIZ AHPARİG' DEDİ

Erhan Erdoğan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen anma töreninde St. Petri Kilisesi'nden pastör Annette Reimers-Avenarius, Hamburg eyaletinin Yeşiller Partili Başbakan Yardımcısı Katharina Fegebank, Kuzey Almanya Alevi Toplumu Başkanı Canan Canlı, AGOS gazetesinde bir dönem görev yapan ve Brüksel'de yaşayan Hrant Dink'in yakın arkadaşı Aris Nalcı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Grubu'ndan Amke Dietert birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda Hrant Dink'in Türkler ile Ermenilerin ortak geleceklerini inşa edebilmelerinin yol ve yöntemini arayan bir aydın olduğu ve demokrasi yolunda verdiği mücadelenin gelecek kuşaklara ışık tuttuğu vurgulandı.

Hamburg eyalet Başbakan Yardımcısı Fegebank, Hrant Dink'in verdiği mücadelenin aynı zamanda tüm toplumlara cesaret verdiğini belirterek insan hakları yolunda mücadele veren tüm güçlerin desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

'TÜRKİYE'DE AZINLIKLARA KARŞI DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK'

Anma etkinliğinde konuşan Kuzey Almanya Alevi Toplumu Başkanı Canan Canlı Alevi toplumu olarak her zaman Hrant Dink ailesinin yanında olmaya devam edeceklerini belirterek, "Hepimiz Hrant Dink'iz. Hepimiz Ermeni'yiz, Kürt'üz, Alevi'yiz, Hristiyan'ız, Ezidi'yiz, Tahir Elçi'yiz. Hangi dil, din, ırktan ve mezhepten olursak olalım her zaman ezilenlerin, mağdurların yanında olduk. Dün Dersim katliamını unutmadık. Bugün de Hrant Dink cinayetini unutmayacağız. 2018'de Türkiye tarihinde azınlıklara karşı demokrasi yolunda hiçbir değişiklik yaşanmadı' dedi.

Kilisede bugün farklı milletlerin aynı karede buluştuklarına ve yan yana geldiklerine dikkati çeken Canlı, "Hrant Dink'in öldürülmesi sonrasında nasıl biraraya geldiysek, bundan sonra da Türkiye'de OHAL rejimine, haksızlıklara, faşizme karşı barışı yakalama uğruna hep birlikte olmalıyız. Siyasal cinayetlerin olmadığı toplum yaratma düşü içindeyiz. Gün el ele  birlik olma günüdür" diye konuştu.

ARİS NALCI: 11 YIL HAYAL KIRIKLIĞI İLE GEÇTİ

Agos Gazetesi eski çalışanlarından ve aynı  zamanda Hrant Dink'in yakın arkadaşı gazeteci Aris Nalcı konuşmasına "11 yıl sonra bugün burada hep birlikte olmamız onun verdiği mücadelenin bir göstergesidir. Bugün burada kilisede farklı milletlerden, kültürlerden toplulukların biraraya gelmesi aynı zamanda umutların yaşandığını göstermektedir. Cinayetten on bir yıl geçti. On bir yıl hayal kırıklıklarıyla geçti. Yüzlerce dava oldu. Biz kendimiz için bir adalet beklemedik. Ermeni gazeteci olarak adaletin asla gönlüme su serpmeyeceğini biliyorum. Çünkü Türkiye hala aynı karanlık noktada ve bu karanlık fikirlerini de yaymaya devam etmektedir" şeklinde başladı.

Umuda gerçek anlamda sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Nalcı şöyle devam etti: "Bugün barış isteyen akademisyenler, yüzlerce gazeteci, siyasetçi cezaevinde. Hrant  Dink cinayeti unutturulmak isteniyor. Ancak gerçekleri dile getiren aydınlardan, gazetecilerden korkuyorlar. Hrant Dink de gerçekleri  insanlara anlatmak istediği için ondan korktular. Korkuyorlar çünkü gerçeğin kazanacağını biliyorlar. Milli Mutabakat,  Hrant Dink cinayetini içişlerinde on bir yıl birbirlerini suçlamak için kullandı.  Bizler kendimiz için bir adalet istemiyoruz. Hrant Dink davasıyla Türkiye kendi içinde bir temizleme hareketine gidebilirdi ama bunu yapmadı. Bundan sonra yeni umutlara ihtiyacımız var. Hrant Dink aramızda yok ama sizler varsınız, bizler varız burada. Umuda sahip çıkmalıyız. Bu umudu yeşerttiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum."

Anma etkinliğinde Almanya'nın tanınmış çevirmenlerinden Sabine Adatepe Hrant Dink'in kitaplarından kesintiler okudu. Kilisede ayrıca Ali Taşyapan, Ali Temiz, Engin Çelik, Devrim Kavallı, Emre Aktaş, Grup Çalcaz, Nur Deniz Kaplan korosu, Taylan Acar ve Tuncay Akçay müzik dinletisinde bulundu.

Öne Çıkanlar