İdam mahkumunun avukatı konuştu

İdam mahkumunun avukatı konuştu
İran’da idam edilmeyi bekleyen Ramin Hisen Penahi’nin avukatı, 'Kanunlara göre en fazla 1 yıl ceza verilebilecek biri idam ediliyor' dedi.

İran Şeriat Mahkemesi tarafından idam cezası verilen siyasi tutuklu Ramin Hisen Penahi’nin avukatı, yargılanma sürecini ve idam kararının hukuki gerekçelerini anlattı. Rojnews haber ajansına konuşan Penahi’nin avukatı Ehmedi Niyaz, en fazla propaganda olarak değerlendirilebilecek çalışmaların ‘İslam hükümeti, hakim ve imamlara karşı savaşmak’ olarak değerlendirilip idam cezası verildiğini söyledi.

Avukat Ehmedi Niyaz, "Ramin, İran ceza kanununun 287’nci maddesinde yer alan, ‘İslam hükümetine, hakime ve imamlara karşı savaşmak’ suçundan yargılanıyor" diyen Niyaz, konuyla ilgili şunları söyledi:

"RAMİN'İN SESİ HİÇBİR YERE ULAŞMIYOR"

"Ramin’in yargılandığı kanun İslam hükümetine karşı savaşanları kapsıyor. Bu kanun kişi ya da kişilere karşı değil. Ramin eğer kanunda yer alan suçlamada olduğu gibi hükümete karşı savaşmak ile suçlanıyorsa, o halde siyasi suçlar mahkemesinde yargılanmalıdır. Bu yapılmadı. Bir diğer durum ise Ramin’e karşı şikayetçi taraf hükümettir. Hükümetle savaşma suçu ile yargılanan bir tarafın hükümet ile savaşacak bir güce sahip olması ya da ordusunun olması gerekiyor. Ancak Ramin’in davasında böyle bir şey söz konusu değil. En önemlisi ise İran Anayasası’nın 34’üncü maddesinde, ‘yargı ve ceza verilmesi süreci adaletli işlemelidir’ deniyor. Ancak, Ramin’in davasında bizzat ordu mensupları ile İtlaat olarak bilinen istihbaratçılar tanık olarak bulunuyor. Yasal olarak Devrim Mankemesi'ne bağlı olanlar bu mahkemenin hakimliğine sanık aleyhine ifade veriyorlar ve bu doğru kabul ediliyor. Ramin, karşısındaki bunca güce 70 kilo kalan bedeni ile duruyor ve sesi de ne yazık ki hiçbir yere ulaşmıyor. Çodk açık ki Ramin’in yargı süreci adaletten yoksundur."

"PROPAGANDA SUÇUNA İDAM VERİLEMEZ"

Avukat Ehmedi Niyaz, Ramin’in bütün konuşmalarında ‘İran hükümetine karşı savaşmak’ suçunu reddettiğine dikkat çekti ve şöyle devam etti:

"Ramin, bütün konuşmalarında açık bir şekilde silahlı savaşta yer almadığını ifade ediyor. Kendisi bu suçlamayı hiçbir şekilde kabul etmedi. Yakalandığı zaman da zaten yaralı ve bilinci açık değil. Bilinci açık olmayan birisi silah kullanamaz ya da savaşamaz. Ayrıca Ramin, Kürdistan’a anne ve babasını ziyaret etmek için gittiğini belirtmiş. Bu yüzden de propagandaların Komela’ye üye olmak iddiasıyla güçlendirip idam cezası verilemez. Bu ifade ettiğimiz durumlara göre, Ramin’e en fazla bir yıl hapis cezası verilebilir."

İstihbarat örgütü İtlaat ile ordu mensuplarının düzenlediği rapora göre Ramin’e idam cezası verildiğini vurgulayan Niyaz, son olarak, "Hukukçular olarak bu cezayı ‘kanun karşıtı bir ceza’ olarak tanımlıyoruz" dedi.

YEĞENİ PROTESTO İÇİN KENDİNİ ASMIŞTI

Kürt siyasi tutuklu Ramin Hisen Penahi, 2017 yılının Haziran ayında yaralı olarak yakalandıktan sonra yapılan yargılamada, Komele örgütüne üye olduğu ve İran’a karşı savaştığı ididasıyla idama mahkum edilmişti. Nisan ayında idam edilmesi yönünde karar alınan Penahi’yi desteklemek için birçok yerde gösteriler yapılmış, uluslararası kuruluşlar İran’a idamı durdurması çağrısında bulunmuştu.

Peniha’nin idamından bir gün önce ise yeğeni Niştiman Hisen Penahi, kendini asarak yaşamına son vermişti. Bu gelişme sonrasında Penahi'nin idamı durdurulmuştu.

Penahi, halen İran'ın Sine kentindeki cezaevinde tek başına tutulduğu hücresinde idam edilmeyi bekliyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar