Cumhuriyet ve Aydınlık dosyaları birleştirildi

Cumhuriyet ve Aydınlık dosyaları birleştirildi
MİT Tırları davasında Enis Berberoğlu'nun avukatları reddi hakim talebinde bulundu.

Fatma YÖRÜR 


ARTI GERÇEK  - Ortadoğu'ya giden MİT TIR'ları görüntülerinin Cumhuriyet ve Aydınlık Gazetelerinde yayınlanmasına ilişkin yargılama süreci devam ediyor.

Gazeteciler Can Dündar, Erdem Gül ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu "Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" suçlamasıyla yargılanıyor.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kapalı olarak görülen duruşmaya, Maltepe Cezaevi'nde tutuklu bulunan Enis Berberoğlu, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel ve eski İstihbarat Şefi Orhan Ceyhun Bozkurt katıldı.

Yurt dışında bulunan Cumhuriyet Gazetesi'nin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ise duruşmaya katılmadı. Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar ve Enis Berberoğlu'nun eşi Oya Berberoğlu ise sanık yakını olmaları nedeniyle duruşmada hazır bulundular. 

Mahkemenin celse arasında, MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntülerin 21 Ocak 2014'te "İşte TIR'daki Cephane" başlığıyla sürmanşet olarak Aydınlık Gazetesi'nde yayımlanmasına ilişkin gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel ve eski İstihbarat Şefi Orhan Ceyhun Bozkurt hakkında "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçundan 5'er yıldan 10'ar  yıla kadar hapis istemiyle açılan dava ile aynı olaya ilişkin Can Dündar, Erdem Gül ve Enis Berberoğlu'nun "Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 7'şer yıldan 15'er yıla kadar yargılandıkları dava dosyasının birleştirilmesine karar verdiği öğrenildi.

Sanıkların, 'siyasal ve askeri casuslukla suçlanması’ gerekçesiyle daha önce verilen ara karar gereği kapalı oturumda görülen duruşmada Mahkeme Başkanı, sanıklar Bozkurt ve Yücel hakkında dava açıldığını, bu dosyayla fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle birleştirme kararı verildiğini hatırlattığı öğrenildi. Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi yöntemiyle yapılan duruşmada, sanık avukatlarının bazılarının reddi hakim talebinde bulundukları kaydedildi. 

DURUŞMA 20 ARALIK'A ERTELENDİ

Duruşmada, Enis Berberoğlu'nun avukatları reddi hakim talebinde bulundu. Reddi hakim talebi değerlendirilmek üzere üst mahkemeye gönderildi. Duruşma, 20 Aralık'a ertelendi.  

'BU DAVA ÇÖKMÜŞTÜR'

Enis Berberoğlu'nun yargılandığı dava sonrası eşi Oya Berberoğlu, kızı Dilara Berberoğlu, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş, Gürsel Tekin, Nurettin Demir, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve parti üyeleri adliye önünde basın açıklaması yaptı.

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, "Bu dava çökmüştür. Yerel mahkemeler Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymak zorundadırlar. Mahkeme daha önce haberin suç olmadığını söylemiştir. Burada iki mağdur var. Biri Enis Berberoğlu, diğeri ise Anayasa Mahkemesidir. Anayasa Mahkemesi kendi kararına sahip çıkmalı ve direnmelidir" dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARINA SAHİP ÇIKABİLMELİ

Mahkemede reddi hakim talebinde bulunduklarını söyleyen Enis Berberoğlu'nun avukatı Murat Ergün, şunları söyledi:

"Dava Enis Berberoğlu'nun FETÖ örgütü ile irtibatlı olduğu şeklindeki komik iddiası ile açılan davadır. Bilindiği gibi MİT TIR'ları fotoğrafları Cumhuriyet'te çıkmadan aylar öncesinde bir gazetecilik başarısı olarak Aydınlık Gazetesi'nde çıkmıştı. Aydınlık Gazetesi'ndeki haberden sonra Cumhuriyet Gazetesi yayını yaptı" dedi. Anayasa Mahkemesi de Erdem Gül ve Can Dündar'ın hak ihlaline uğradığı yönündeki kararında Aydınlık Gazetesi'ni referans almıştı. Anayasa Mahkemesi kararına rağmen Enis Berberoğlu mahkum edilip tutuklandı. İstanbul 14. Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi kararını tanımadı. Mahkeme bu duruşmada ise Aydınlık Gazetesi'ni yargılamaya çalıştı. Mahkeme daha önceki kararında Aydınlık'ın suç işlemediği ve yargılanmaması konusunda görüş bildirmişti. Suçsuz dediğiniz insanları nasıl yargılayacaksınız? 

Yargılama yapılacaksa bile bu mahkemede yapılamaz. Çünkü bu mahkeme görüş bildirmiştir. Aydınlık Gazetesi de bu davadan beraat etmelidir. Ancak davada yargılanan diğer isimler de beraat etmelidir. Çünkü hepsinin yaptığı gazeteciliktir. Talep kabul edilirse dosya üst mahkemeye gidecek" dedi.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da konuşmasında, şeffaflığı savunarak, duruşmaların kapalı yapılmasını eleştirdi.
 

Öne Çıkanlar