İş dünyası vize krizine çözüm bekliyor

İş dünyası vize krizine çözüm bekliyor
İş dünyası vize krizinin iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vereceğini belirterek, sorunların ekonomik ilişkileri en az zarar verecek şekilde çözülmesini istiyor.

EKONOMİ - Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınması, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin durumunu da gündeme taşıdı.

Türkiye'nin ABD'ye yaptığı ihracat tutarı bu yıl ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 4 milyar 318 milyon dolardan, 5 milyar 782 milyon dolara yükseldi. Söz konusu dönemde Türkiye'nin ABD'den yaptığı ithalat ise değişim göstermeyerek 7 milyar 950 milyon dolar oldu.

Türkiye ve ABD arasında küresel finansal krizin etkisiyle 12 milyar doların altına düşen dış ticaret hacmi, daha sonra hızla artarak 2011'de 20,6 milyar dolara çıktı. Geçen yıl ise iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi yaklaşık 17,5 milyar dolara geriledi. Geçen yıl, ABD'nin Türkiye ihracatındaki payı yüzde 4,6 olurken, ithalattaki payı da yüzde 5,5'te kaldı.

Türkiye’den iş insanları, Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasının, ticari, siyasi, askeri ve sosyal temellere dayanan iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vereceğini belirterek, sorunların ekonomik ilişkileri en az zarar verecek şekilde çözülmesini bekliyor.

"KÖKLÜ İLİŞKİLERE ZARAR VERİR"

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Kamil Ekim Alptekin, "Sorunların ekonomik ilişkileri etkilemeyecek şekilde çözülmesini arzu ediyoruz ancak söz konusu milli güvenlik olduğu zaman hiçbir ülkenin taviz vermeyeceğini belirtmek isterim" dedi.

Türk-Amerikan İş Adamları Derneği (TABA) Başkanı Ali Osman Akat da, "ABD'nin Türkiye’de bulunan diplomatik temsilciliklerinde göçmen olmayan vize hizmetlerinin askıya alındığı yolundaki açıklamanın iki ülke arasındaki köklü ilişkilere zarar vereceği düşüncesindeyiz. Vize hizmetlerinin süre belirtilmeden askıya alınmış olması özellikle iki ülke arasındaki ticarete de set vuracaktır" diye konuştu.

"ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ"

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, iki müttefik ülke arasında böyle bir şeyin yaşanmasını anlamakta güçlük çektiklerini belirterek, ABD tarafında art niyetler olduğunu düşündüklerini dile getirdi. ABD'ye hitaben "Sen bir taraftan terör örgütlerine destek ver, diğer taraftan Türk vatandaşlarını kendi ülkende tutukla; burada bir kişi tutuklandığında da böyle bir girişim yap" diyen Zorlu, bütün Türkiye'nin anlamakta zorluk çektiği bu durumu yine de diplomatik yollarla çözmenin yararı olduğunu söyledi.

"DETAYLARI ANLAŞILDIKÇA SAKİNLEŞME SÜRECİNE GİRECEKTİR"

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da şu anda temkinli şekilde olayları izlemek durumunda olduklarını belirterek, ABD'nin özel sektörünün Türkiye'de, Türkiye'deki bazı kuruluşların da ABD'de yatırımları bulunduğunu hatırlattı.

Bu tip olayların birtakım yeni teşebbüsleri daha sıkıntılı duruma götürdüğünü aktaran Kibar, bu durumun bir an evvel suhuletle çözülmesini beklediklerini ifade etti. Kibar, "Piyasalar panikle anlık reaksiyon veriyor ama yaşama anlık reaksiyonla gitmiyor. Biraz zaman geçtikçe, konunun detayları anlaşıldıkça daha sakinleşme sürecine girecektir" dedi.

"OLAYIN İLK GÜNÜNDE BÖYLE HAREKETLERİN OLMASI NORMAL"

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise "Siyasi olarak bir şey söyleyemem ama ekonomik olarak çok da olumlu etkisi olmayacağını öngörüyorum. Piyasalarda olayın ilk gününde böyle hareketlerin olması normal. Sonra oturur" yorumunu yaptı.

"GÖZDAĞI AMACI TAŞIDIĞI ORTADA"

Albayrak Holding CEO’su Ömer Bolat, ABD'nin Türkiye'den vize hizmetini askıya almasının müttefikliğe ve hukuka yakışmayan bir davranış olduğunu ifade etti.

Bu kararın, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili soruşturmaların ve kalkışmanın izlerinin ABD büyükelçiliğinde çalışan kişilere doğru yaklaşınca gözdağı vermek amacıyla alındığını savunan Bolat, "Bunu büyükelçilik düzeyinde tebliğ ederek henüz işi devletler düzeyinde bir gerilime taşımadılar ama bir gözdağı amacı taşığı ortada. Buna karşılık Türkiye büyükelçiliği de aynı şekilde karşılık verdi. Türkiye burada tezinde elbette haklıdır" diye konuştu.

İlgili haberler:

https://www.artigercek.com/tusiad-dan-abd-aciklamasi

https://www.artigercek.com/turkiye-abd-ticari-iliskileri-ne-derece-kritik

https://www.artigercek.com/tusiad-vize-krizi-son-derece-talihsiz-bir-gelisme

https://www.artigercek.com/ovp-deki-dolar-hedefi

Öne Çıkanlar