Yabancılardan karamsar cari açık beklentisi

Yabancılardan karamsar cari açık beklentisi
JPMorgan, cari işlemler açığında daha keskin bir genişleme olasılığına işaret ederken, Goldman Sachs, 2018'de de cari açığın yüksek kalacağı tahmininde bulundu.

EKONOMİ - 2017 yılında cari açık OVP beklentilerinin çok üzerinde gerçekleşirken 2018'e ilişkin beklentilerde de bozulma sinyalleri görüldü. Cari açık verileri ardından rapor yayınlayan Goldman Sachs ve JPMorgan 2018'de cari açıkta beklentilerin üzerindeki seyrin devam edeceğini öngördü. 

CARİ AÇIĞIN 2018'DE DE YÜKSEK KALMASINI BEKLİYORUZ

Goldman Sachs ekonomistleri tarafından kaleme alınan raporda, cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranının bu yıl hükümetin öngördüğü yüzde 4,3’ün belirgin şekilde üzerinde gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi. Raporda, "Petrol fiyatlarının bu yıl daha yüksek seyredecek olması; hükümetin büyümeyi destekleyen ve daha fazla tüketim; dolayısıyla da daha fazla ithalat anlamına gelebilecek politikaları nedeniyle cari açığın 2018 boyunca yüksek kalmasını bekliyoruz" denildi. 

İHRACATIN YENİ DESTEKLERE İHTİYACI VAR

JPMorgan, bugün açıklanan cari hesap verisinin ardından rapor yayınladı. Raporda, Türkiye'de ihracatın yeni desteklere ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, ülke ekonomisindeki güçlü büyümenin ve daha yüksek enerji fiyatlarının ithalatta sert bir genişlemeye yol açtığı kaydedildi. 

JPMorgan, Türkiye'nin dış dengesinin 2014-2017 arasında TL'nin hızla değer kaybetmesi ve enerji fiyatlarında düşüşün etkisiyle konjonktürel bir iyileşme gösterdiğini, ancak enerji fiyatlarında 2017 ortasından itibaren görülen toparlanmanın bu döngüyü sona erdirdiğini ifade etti.

İTHALATTA BÜYÜME HIZLANDI

Dış ticaret rakamalarının ithalatta büyümenin hızlandığına işaret ettiğini belirten JPMorgan, bunun önümüzdeki aylarda cari işlemler açığında daha keskin bir genişleme olasılığına işaret ettiğini vurguladı.

Türkiye'nin yurt içi katma değerli ihracatı artıracak yapısal reformlara ve enerji verimliliğini ilerletmeye ihtiyacı olduğunu savunan JPMorgan, ancak siyasetçilerin 2019 Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimi odaklanmaları nedeniyle, seçim sonrasına kadar yapısal reformlar cephesinde ilerleme beklemediklerini belirtti.

AB ile Gümrük Birliği anlaşmasının geliştirilmesinin, derinleştirilmesinin Türkiye'nin ihracatına bir rahatlama getirebileceğini ifade eden JP Morgan, 2019 seçimleri sonrasında yapısal reformlarda toparlanma beklendiğini de vurguladı. Türkiye ekonomisinde büyüme ve ithalat arasındaki yüksek korelasyonun yanı sıra 2019 seçimleri yaklaşırken büyümenin bir numaralı öncelik olarak görülmesi göz önünde bulundurulduğunda, dış dengedeki kötü gidişatın kontrol alınması adına ihracatta yeni desteklere ihtiyaç duyuluyor. 

İLGİLİ HABERLER:

CARİ AÇIK HEDEFİ YÜZDE 20 ŞAŞTI

İTHALATTA ARTIŞ CARI AÇIK DENGESİNİ BOZDU

Öne Çıkanlar