Katar’a 121 kargo uçağı, 7 TIR ve 2 gemilik ‘yardım’

Katar’a 121 kargo uçağı, 7 TIR ve 2 gemilik ‘yardım’
Türkiye, Körfez ülkelerinin Katar’a ilişkin öne sürdüğü şartlara tepki gösterirken, Ekonomi Bakanı Katar’a gönderilen yardımların miktarını açıkladı.

HABER MERKEZİ - Körfez ülekeleri ile Katar arasında yaşanan krizden sonra Türkiye’nin Katar’a desteği artarak sürüyor. Katar’a ambargo uygfulayan Körfez ülkelerini protesto eden Türkiye, ablukadaki Katar’a şimdiye dek 121 kargo uçağı, yedi TIR ve iki gemi ‘destek’ gitti.

Katar’a giden yardımlarla ilgili açıklamayı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, partisinin Denizli’deki bayramlaşma programında yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "Bu konuyu vaziyet edinin bu iş o kadar kolay değil, rahat değil" dediğini aktaran Zeybekci, aynı akşam Katar’ın ekonomi bakanıyla ilk defa telefon görüşmesi yaptıklarını aktardı.

Zeybekci konuşmasına şöyle devam etti: "Telefon görüşmemizin detaylarını vermeyeceğim. Ama durumlarının o kadar iyi olmadığını, hatta çok sıkıntılarının olduğunu o anda öğrendik. Ve ertesi gün sabah dünyanın en büyük hava yollarından bir tanesi olan Türk Hava Yolları’nın kargo uçakları kardeşlerimizin yanına gitti. Ertesi sabah oradaydılar. Şu an itibarıyla dün gece saat 12.00 itibarıyla 121 kargo uçağı gitti bugüne kadar. Dile kolay dünyanın en büyük bugüne kadarki hava taşıma operasyonunu iki haftada yaptık. Bir gemi gitti arkasından yedi tane TIR gitti. Arkasından da bir gemi daha ve bugün uçaklar devam ediyor ve normalleşiyoruz."

Ekonomi bakanı, Katar’a gönderilen kargoların içeriğinin ne olduğuna dair bilgi vermedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN ASKERİ ÜSSÜN KAPATILMASINA TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, Katar’dan Türk askeri üssünü kapatmasını isteyen Körfez ülkelerine tepki gösterdi. Bakanlık, "Bu isteğin kKrizle bağlantısı yok" dedi.

Açıklamayı Bakanlık sözcüsü büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, yaptı. Müftüoğlu’un açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

"Bu krizle Katar’la 2014 yılında imzaladığımız anlaşma uyarınca yürüttüğümüz askeri üs kurma çalışmaları arasında bir bağlantı göremiyoruz. Bu faaliyetlerimiz herhangi bir ülkeye karşı değildir. Türkiye’nin tüm Körfez ülkeleriyle çok yakın ilişkileri bulunmaktadır. Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasında stratejik diyalog mekanizması mevcuttur. Katar’da askeri üssümüzün kurulması Körfez İşbirliği Konseyi’yle bölgesel barış, güvenlik ve istikrarın korunmasına yönelik ortak vizyonumuzla uyumludur. Esasen, bölge ülkelerindeki diğer yabancı askeri üsler veya unsurlar gibi bizim Katar’daki askeri mevcudiyetimiz de iki ülke arasında egemenlik yetkilerine dayanarak alınan bir karara dayanmaktadır."

BAKAN DA TEPKİ GÖSTERDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da gün içinde, Katar'dan taleplerden bir tanesinin Türk üssün kapatılması olduğunu hatırlatarak, taleplere tepki göstermişti:

"Bu üssün kurulması konusunda Katar ve Türkiye, birlikte bir anlaşma imzalamıştır. Egemen iki ülkenin imzaladığı bir anlaşmadır. Dolayısıyla egemen iki ülke arasındaki bir mesele, diğer ülkeleri ilgilendirmez ancak saygı duymaları gerekiyor. Dün akşam görüştüğüm Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı kardeşim Adil'e de bunu açıkça söyledim. Kendisi bazı izahatlarda bulunmaya çalıştı ama bu doğru değildir. Umarım bu tür yanlışlardan dönülür, makul bir şekilde tüm kardeşlerimiz Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri otururlar ve kardeşlik hukuku içinde birbirine saygılı bir şekilde bu sorun çözülür. Biz de bu sorunun çözümüne katkı sağlamaya devam edeceğiz, doğruları da yanlışları da söylemeye devam edeceğiz. Türkiye'nin görevi sorumluluğu, doğruları ve yanlışları açık bir şekilde söylemektir. Biz partiyi kurduğumuz günden bu yana bu doğrultuda siyaset yaptık. Ama bunları da aşacağımızı düşünüyoruz."

Öne Çıkanlar