Kayyum icraatı: Cegerxwin yerine '15 Temmuz Millet'

Kayyum icraatı: Cegerxwin yerine '15 Temmuz Millet'
Diyarbakır Kayapınar'daki Cegerxwin Kültür Merkezi’nin tabelası söküldü. Merkeze, '15 Temmuz Millet Kültür Merkezi' adı verileceği öğrenildi.

HABER MERKEZİ - Ünlü Kürt şairi Cegerxwîn’in isminin verildiği Gençlik, Kültür ve Sanat Merkezi'nin tabelası Kayapınar Belediyesi kayyumunun talimatıyla indirildi. Merkeze, "15 Temmuz Millet Kültür Merkezi" ismi verileceği öğrenildi. 

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar Belediyesi tarafından 10 Nisan 2010 tarihinde açılan, ancak kayyum atanması sonrası işlevsizleştirilmek istenen Cegerxwîn Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi'nin tabelası indirildi. Öğle saatlerinde vinç yardımı ile tabela söküldü. Kayyum atanmasından bir süre sonra kültür merkezinin tabelasının yanına işlenen Arapça "Kulluk etmek" anlamına gelen "waw" harfine ise dokunulmadı. Merkeze, "15 Temmuz Millet Kültür Merkezi" adı verileceği öğrenildi. 

Kayapınar Belediye kayyumu İlçe Kaymakamı Mustafa Kılıç'ın talimatıyla daha önce "Kompleksa Werzîşê Ya Amedê" tesisinin ismi "Şehit Polis Halit Gülser Spor Kompleksi" olarak değiştirilmişti. Kürtçeye tahammülsüzlük Kayapınar Belediyesi'ne bağlı çocukların Kürtçe eğitim gördüğü Zarokîstan Xalxalok’a da yansımıştı. Bu kreşte çalışan 14 öğretmen, 2 idareci ve 2 mutfak görevlisinin işine kayyumun talimatıyla son verilmişti. 

CEGERXWÎN KİMDİR? 

Cegerxwîn 1903 yılında Gercüş'ün Hesarê köyünde dünyaya geldi. 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine ailesi ile birlikte Amudê’ye göç etti. 18 yaşında Diyarbakır'a gelen Cegerxwîn burada medrese eğitimi aldı. Bu dönemde Kürt kültürü ve edebiyat klasikleri ile tanıştı. Şeyh Said İsyanı öncesi görev aldı ve isyandan sonra önce Rewanduz'a ardından Bağdat'a gitti. 1928 yılında Kürtçe şiirler yazmaya başladı. Şiirleri Hawar dergisinde yayınlandı. Qamışlo’da siyasi çalışmalar yürüttü. Federal Kürdistan ve Bağdat’ta edebi çalışmalarını sürdürdü. Çalışmalarına 1979 yılında gittiği İsveç'in Stockholm şehrinde devam eden Cegerxwîn, 1984 yılında Stockholm'de hayatını kaybetti. Cenazesi Qamişlo’da defnedildi. Şiirlerinde Kürtlerin özgürlük mücadelesini, yine Kürt işçi ve köylülerin yerel burjuvalara ve toprak ağalarına karşı verdiği mücadeleyi işlemiştir. 

KAYYUMLAR KÜRT İZİNİ SİLMEK İSTİYOR

Atanmalarından bu yana işçi kıyımının yanı sıra kültür kıyımının da yürütücüsü olan kayyumlar tartışmalı kararların altına imza attı. 

Bunlardan bazıları şöyle: 

* Roboskî’de katledilen 34 sivil anısına Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesi Diclekent semtinde açılan Rojava Parkı’ndaki Roboski anıtı 8 Ocak’ta yıkılarak kaldırıldı. 

* Yıllardır Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi girişinde bulunan, Asur mitolojisinde "Lamassus" olarak isimlendirilen insan başlı aslan heykelleri kayyum tarafından "put" denilerek 7 Ocak’ta kaldırıldı. 

* Ünlü Kürt şair Ahmed Arif'in Diyarbakır Sur’daki büstüne saldırı düzenlendi. Şairin büstü yerinden söküldü ve kaidesine zarar verildi.

* Ağrı’nın Doğubayazıt Belediyesi kayyumu Ulaş Akhan, Uluyol Mahallesi’ndeki Ehmedê Xanî Parkı’ndaki heykelini yıktırdı. 

* Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 12 Kasım 2004 tarihinde evinin önünde babası Ahmet Kaymaz ile birlikte 13 kurşun ile öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz adına ilçede yaptırılan heykeli kaldırılarak, yerine saat kulesi yapıldı. 

* Yenişehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan kaymakam Mehmet Özel, 2012 yılında açılan Mervani Parkı içindeki Mervani tarihini anlatan kabartmaları 30 Mart tarihinde kaldırdı. 

* Ömrü cezaevlerinde geçen, 2007 yılında yaşamını yitiren Kürt siyasetçi, eski milletvekili Orhan Doğan anısına Cizre’de yapılan anıt kayyum talimatıyla yıkıldı. 

AMEDSPOR’UN OTOBÜSÜ İADE EDİLECEK

Amedspor Kadınlar Futbol Kulübü ile alt yapı takımlarının kullandığı belediyeye ait araç dün Belediye Parkı’na çekilmişti. Durumu bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyuran Amedspor Yönetim Kurulu, kısa süre sonra ikinci bir açıklama yaparak, belediye yetkililerinin kendilerine durumun yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını ve aracı tamir ve kontrol için araca çektiklerini belirtti.

Amedspor Yönetim Kurulu’nun açıklamasında, otobüsün Kadın Futbol takımının kullanımına verileceği belirtildi. (dihaber, Artı Gerçek)

Öne Çıkanlar