Sanıklar gelmedi, JİTEM davası 14'üncü kez ertelendi

Sanıklar gelmedi, JİTEM davası 14'üncü kez ertelendi
1992-1996 yılları arasında 22 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulanların yargılandığı davanın duruşması bir kez daha ertelendi

GÜNCEL - Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasında 22 insanın öldürülmesine ilişkin açılan ve kamuoyunda 'Kızıltepe JİTEM Davası' olarak bilinen davanın 14'üncü duruşması Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanıklardan hiç biri duruşmaya katılmazken, avukatları ile mağdurların avukatları duruşmada hazır bulundu.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre duruşmada, mağdur avukatı Erdal Kuzu'nun 'İddianame içinde yer alan Yusuf Çakar cinayetine ilişkin bilgi ve görgüleri bulunan Hekko Kurtar, Halil Direk ile Tayyip Günay'ın kolluk marifeti ile adreslerinin tespiti ve beyanlarının alınmasını, yine Birlik ailesinin öldürülmesine ilişkin Hüsnü Acay'ın ile Yiğit ailesinin öldürülmesine ilişkin Bahri Yiğit ve Ebru Yiğit aynı şekilde kolluk marifeti ile adreslerin tespiti ve beyanlarının alınmasını' içeren dilekçesi okunarak tarafların avukatlarına sunuldu.

Mağdur avukatlarından Sinem Coşkun, Kuzu'nun bu talebini yinelerken, sanık avukatları, 'üzerinde uzun süre geçmiş olması nedeniyle davaya bir yarar sağlamayacağı' gerekçesi ile Kuzu'nun taleplerinin reddini istedi.

Mahkeme heyeti Kuzu'nun kolluk marifeti ile ilgili şahısların adres tespiti ile beyanlarının alınmasını reddederken, kendilerinin bu şahısları hazırlamaları durumunda dinlenebileceklerine karar verdi.

Mahkeme heyeti, ayrıca bir önceki duruşmada ifadesinin alınmasını istediği tanık Zeynep Yalçınkaya’nın ifadesinin alınması kararını yineleyerek, bir sonraki duruşmayı 13 Eylül tarihine erteledi.


[Gözaltına alındıktan sonra öldürülenlerin kemikleri kazı çalışmalarıyla bulunmuştu]

KIZILTEPE JİTEM DAVASI

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 arasındaki gözaltında kayıplar, köy boşaltmalar ve infazları kapsayan davanın iddianamesinde, sanık askerlerin bölgede JİTEM'e bağlı olarak korucular ve itirafçılardan oluşan 'Bıçak Timi' adında bir tim kurarak cinayet işledikleri, gözaltına aldıkları kişileri infaz ederek cesetlerini yok ettikleri ifade ediliyor.

Dosyada emekli Albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan,  korucular Abdurrahman Kurga, Mehmet Emin Kurga, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ve İsmet Kandemir sanık olarak yer alıyor.

İddianamade sanıkların, gözaltına alındıktan sonra 'PKK’li süsü verilerek' infaz edilen ya da kaybedildikten yıllar sonra çeşitli tarihlerde yapılan kazı çalışmalarında cesetleri bulunan 22 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar