'Kolejler yabancı hoca bulamıyor'

'Kolejler yabancı hoca bulamıyor'
Yurt dışı eğitim danışmanlığı yapan şirketlerin ve kolejlerin Türkiye'ye yabancı hoca getirmekte zorlandıkları için İstanbul ofislerini kapatıyor.

HABER MERKEZİ- ABD'den öğrencilerin diğer ülkelerde 'exchange-değişim' yapması için İstanbul'a ofis açan Accent International ofisini kapattı. Konuyu değerlendiren uzamanlar, yurt dışı eğitim danışmanlığı yapan şirketlerin ve kolejlerin Türkiye'ye yabancı hoca getirmekte zorlanmaya başladığı belirtildi. Sputnik'te yer alan habere göre, kendi ofislerinde ‘ danışmanlık' yapan yabancıların da gittiğini belirten Akare Yurt Dışı Eğitim Fuarları Koordinatörü Aslıhan Özenç, "Hazırlık, dil eğitimi için hoca getiremiyoruz. Kolej yöneticileri Avrupa'ya ‘ hoca getirelim' diye eleman yolluyor ama Amerikalılar ve İngilizler Türkiye'ye gelmektense başka ülkelere gidiyor. Kolejler hoca getiremiyor. Fas'tan hoca getiriyorlar. Tercih yapabilenler bizi seçmiyor" dedi.

'TÜRKİYE'Yİ GÜVENLİ BULMUYORLAR'

Yabancı hocaların eskiden Türkiye'de daha çok para aldıkları için Türkiye'yi tercih ettiklerini anlatan Özenç, "Türkiye keyifli geliyordu. Şimdi tehdit unsuru olarak görüyorlar. Kendi ofislerimizde danışmanlık yapan yabancılar da gitti. Biri Çin'e gitti, biri de Amerika'ya geri döndü. Hatta Türkiye'yi çok sevenler geri döndü çünkü ‘Gel buraya!' diye aile baskısı görüyorlar" diye konuştu.

'ORTAM NASIL? SAVAŞ DEVAM EDİYOR MU?'

"Bu şirketin Paris, Floransa, Londra, Madrid ve Roma'da ofisleri var. Binlerce öğrencinin çeşitli Amerikan üniversitelerinden Türkiye üniversitelerine dönemlik ve yıllık mübadele yani exchange programları için gelmelerine aracı oluyorlar. 2013 yılında Minesota Üniversitesi ile işbirliği yaparak İstanbul ofisini açtılar. İlk etapta 500 bin dolarlık bir yatırım yaptılar. İlk yıl 30, ikinci yıl 340 öğrenci getiriyorlar. Ancak takip eden süreçte Amerika'nın Türkiye için seyahat uyarıları koyması işleri değiştirdi. Hedefleri 2-3 bin öğrenci getirmekti, kapayıp gittiler. 

Kaliforniya'dan henüz geldiğini anlatan Özenç, "Bütün üniversitelerin sorduğu şu; ‘Orada ortam nasıl? ‘Savaş nasıl gidiyor?' diye soruyorlar. Ortam düzelsin geleceğiz' diyorlar. Erasmus programlarının da exchange'in de azalmasını etkileyen maalesef bu ortam. Kültürel mübadele kaybı yaşanıyor, bu son iki yıldır var" dedi.

Öne Çıkanlar