Konutta 3.5 yıllık stok birikti

Konutta 3.5 yıllık stok birikti
1 Ocak 2018 itibariyle yeni inşaat ruhsatı verilmese dahi toplam 2 milyon 130 bin adet olan konut stoğu alınan önlemlerle eritilebilecek mi sorusu gündemde...

EKONOMİ - Türkiye’de seçimlerin öne çekilmesinin ardından art arda açılan ekonomi paketleri arasında yer alan konutta KDV oranlarının yüzde 18’den 8’e çekilmesi ve tapu harçlarının yüzde 4’ten 3’e indirilmesi konut sektöründe canlanma beklentisi yarattı.

Dün Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1’e çekileceği de konut alımlarının önünü açacak bir başka gelişme olarak gündeme geldi.

İLGİLİ HABER: BEŞ BANKA KONUTTA KREDİ FAİZİNİ YÜZDE 0.99'A ÇEKİYOR

İLGİLİ HABER: SATILMAYAN KONUTLARI SATMA HAMLESİ NETLEŞİYOR

İLGİLİ HABER: KONUT STOĞUNU AZALTMA KAMPANYASI

Sektör temsilcilerine göre KDV oranlarının yüzde 18’den 8’e, tapu harçlarının yüzde 4’ten 3’e indirilmesinin yanı sıra konut kredisi faizlerinin de yüzde 1’e düşürüleceği açıklaması, konut satışlarını artırarak stoğu eritecek.

KONUTTA 3.5 YILLK STOK BİRİKTİ

Coldwell Banker Türkiye’nin, Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verileri üzerinden birinci el satış konut üretimi ve satışı üzerinden yaptığı çalışmaya göre, Türkiye’de 3.5 yıllık konut stoğu bulunuyor.

Konut alımlarında faiz indirimine kamu bankalarının öncülük edeceğine dikkat çeken Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, "Bu gelişmeler konut sektörü açısından sevindirici. Nitekim halihazırda ülkemizde 3.5 yıllık stok birikmiş durumda" yorumunu yaptı.

Bu stok verisini değerlendiren Taş, "Çünkü 2013 yılında 840 bin daire için iskan alındı ancak 530 bin daire satıldı; aradaki fark 310 bin. Bu fark 2014’te 490 bin, 2015’te yaklaşık 300 bin, 2016’da yaklaşık 370 bin, 2017’de yaklaşık 670 bin olarak gerçekleşti. Yani toplamda 2 milyon 130 bin konut stoğundan bahsediyoruz. Son beş yıl birinci el konut satış ortalamasına baktığımızda 590 bin adet/yıl konut satıldığını görüyoruz. Bu da 1 Ocak 2018 itibariyle yeni inşaat ruhsatı verilmeyeceği varsayımı gerçekleşse dahi 3.5 yıllık birinci el konut stoğundan bahsediyoruz" dedi.

Taş, alınan önlemleri şöyle değerlendirdi:

"2017’de 1 milyon 409 bin konut satışı ile rekor kırıldı. Bunda elbette Emlak Konut GYO öncülüğünde başlatılan 240 ay vade gibi ilk olma özelliği taşıyan kampanyaların olumlu etkisi oldu ancak asıl etki tapu harcında indirim, KDV’de indirim ve damga vergisinden muafiyet gibi yasal düzenlemelerle geldi. Sektörün bu yıl içinde beklentisi bu yöndeydi. Alınan kararları bu anlamda olumlu karşılıyorum."

KONUT FİYATLARINDA ALIM GÜCÜ DİKKATE ALINMALI

Taş, İstanbul İnşaatçılar Derneği’nin (İNDER) yakın zamanda gerçekleştirdiği araştırmaya da dikkat çekerek, "Türkiye’de konut ihtiyacı olan kesimin yüzde 85’inin gelir seviyesi orta ve ortanın altında. Veriler, bu kesimin ağırlıkla iki kişinin çalıştığı ve aylık gelirlerinin yaklaşık 6 bin lira olduğu hanelerden oluştuğunu gösteriyor. Bu ailelerin konut için ayırabilecekleri aylık asgari miktarın 2 bin lira civarında olacağını varsaydığımızda alabilecekleri brüt 70 -75 metrekarelik dairenin metrekare satış fiyatı 2,5 ila 3 bin lira arasında olması gerekiyor. Bu fiyatlardan konut satılabilmesi için üretimde arsa girdisinin ise metrekare başına 250 – 500 TL civarında olması gerekiyor" dedi.

Taş, bu kesime dönük üretim yapıldığında 4.5 yılda ilk elden satılan konut miktarının 3 milyon 6 bin yerine 4.5 milyon olabileceğine dikkat çekti.

Öne Çıkanlar