Dövizle ilgili haberlere üçlü kıskaç

Dövizle ilgili haberlere üçlü kıskaç
MASAK'ın manipülatif haberlerle ilgili inceleme başlatmasının ardından İstanbul Başsavcılığı da harekete geçmişti. Bir açıklama da SPK'den geldi.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ekonomiyle ilgili manipülatif haber yapanlarla ilgili inceleme başlatmasının ardından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı "Ekonomik güvenliği tehdit içeren eylemlerde" bulunan kişi ya da kişiler hakkında soruşturma başlatmıştı. 'Yanıltıcı' olduğu iddia edilen haberlerle ilgili bir açıklama da SPK'dan geldi.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yazılı açıklamasında söylenti niteliğindeki haberlere itibar edilmemesi uyarısı yapıldı.

MERKEZ BANKASI'NDAN ÇİFTE TEDBİR

İSTANBUL BAŞSAVCILIĞI'NDAN 'DOLAR' SORUŞTURMASI

DÖVİZLE İLGİLİ YALAN HABERLERE İNCELEME

SPK’nın yazılı açıklamasında şöyle denildi:

"Bilindiği üzere, sermaye piyasalarının etkin, güvenilir ve şeffaf bir ortamda işleyişi için Kurulumuzca tüm tedbirler alınmaktadır. Diğer taraftan, basın yayın organlarında yer alan söylenti niteliğindeki haber ve açıklamalara itibar edilmemesi önem arz etmektedir. Söz konusu haber ve açıklamaların, yatırımcıların karar verme süreçlerini etkileyebileceği dikkate alınarak, bu durumun, en hafif şekliyle ülkemiz sermaye piyasalarında güvenilirliğin ve şeffaflığın ciddi manada zedelenmesine ve yatırımcıların zarar görmesine yol açabileceği değerlendirilmektedir.

BEŞ YILA KADAR HAPİS

'6362' sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 'piyasa dolandırıcılığı' başlıklı 107’nci maddesinin ikinci fıkrasında, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayanlar hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası uygulanacağı düzenlenmiştir.

Bu çerçevede, Sermaye Piyasası Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde, halka açık bankalar, finansal kuruluşlar ve şirketler hakkında yalan yanlış haber ve açıklamaları yapanlar ve yayanlar hakkında her türlü yasal işlemin kararlılıkla yerine getirileceği hususu kamuoyuna önemle duyurulur."

Emniyet Genel Müdürlüğü de, 346 sosyal medya hesabı hakkında adli tahkikata başlandığını açıkladı.

EGM'den konu ile ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Son günlerde ülkemiz ekonomisine yönelik dolar kuru manipülasyonu ile olumsuz algı oluşturmayı hedef alan sosyal medyada yapılan paylaşımlar Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca takip edilmekte ve gerekli yasal işlemler hassasiyetle yürütülmektedir. 

Sosyal medya üzerinden dolar kur yükselişini provoke edici ve algı oluşturacak şekilde 07.08.2018 tarih itibariyle paylaşım yapan 346 sosyal medya hesabı tespit edilmiş, konu ile ilgili adli tahkikata başlanmıştır."

Öte yandan İçişleri Bakanlığı'nca "Sosyal medyada dolar kur yükselişini provoke edici paylaşım yapan 346 hesap tespit edilmiş, adli tahkikata başlanmıştır" açıklaması yapıldı. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar