Komisyon Leyla Zana'nın vekilliği düşsün dedi

Komisyon Leyla Zana'nın vekilliği düşsün dedi
Meclis Karma Komisyon AKP ve MHP'nin oyuyla Leyla Zana'nın milletvekilliğinin düşürülmesini istedi. Son karar Genel Kurul'da verilecek.

HABER MERKEZİ - Meclis Karma Komisyon, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'yı devamsızlık nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesi talebiyle Genel Kurul'a sevketti. AKP ve MHP'nin kabul oyu verdiği oylamaya CHP katılmadı.

TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonlarının üyelerinden kurulu Karma Komisyon, Leyla Zana'nın, "Anayasa'nın 81. maddesine uygun biçimde ant içmeden aralıksız olarak Genel Kurulun 212 birleşimine katılmamasına bağlı olarak devamsızlık yaptığına" ilişkin Hazırlık Komisyonu'nun raporunu bugün görüştü.

Karma Komisyon Zana'nın, "devamsızlıktan milletvekilliğinin düşürülmesi" yönünde karar verdi. Dosya TBMM Genel Kurulu gündemine gelecek. Genel Kurul da aynı yönde karar verirse Zana'nın milletvekilliği düşürülecek.

'AKP’NİN SİYASİ HARİTASININ DEVAMI'

Meclis Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’nun toplantısında HDP adına söz alan Adana Milletvekili meral Danış Beştaş, tepki gösterdi.

"Leyla Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesi devamsızlık sebebiyle değildir. Yemini kabul edilmediği için bu dosya önümüzde" diyen Beştaş,  komisyonda Zana’nın vekilliğinin görüşmenin darbecilerin isteği olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

"Bu dosyayı bugün tartışmamız çok vahim bir tablodur. Biz bu karma komisyonda bunu değerlendirerek darbecilerin yapmak istediğini yapıyoruz. Darbeciler tam da bunu yapıyordu. Zana’yı halk parlamentoya göndermiş, bir komisyon ‘senin vekilliğini kabul etmiyorum’ diyemez. Sayın Zana’yı halk parlamentoya göndermiş. Burada bir komisyon nasıl senin vekilliğini kabul etmiyorum der. Halkın temsilciliği nerede kaldı? Nerede o çok sık kullanılan ‘milli irade’ kavramı. Burada TBMM meşruiyetini kaybediyor. Ayrıca milletvekili olarak bizler memur değiliz. Biz yasa koyucuyuz aynı zamanda. Yasa koyucuların özgür olmadığı bir parlamento özgür olamaz."

Zana’nın vekilliğinin düşürülmesinin AKP’nin siyasi yol haritasının devamı olduğuna dikkat çeken Beştaş "HDP en az diğer partiler kadar meşru bir partidir. Bugün bütün kriminalize etme çabalarına rağmen biz halkı temsil ediyoruz. Sayın Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesi milletvekilliği düşürmelerin devamıdır. Bu siyasi bir yol haritasıdır. Şu anda 5 milletvekilliği düşürülen bir partinin parlamenteri olarak konuşuyorum. Ceza verilen dosyaların hepsi düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgilidir. Ama bunları yazan yok" diye konuştu.

Leyla Zana’nın milletvekilliğini düşürmenin Anayasa’ya aykırı olduğunu dile getiren Meral Danış Beştaş, "Yemin içmeyen milletvekilinin hangi yaptırımla karşılaşacağına dair bir ibare yok. Bir boşluk var. Madem öyle bunun adını koysaydık. ‘Yemin içmeyenin milletvekilliği düşürülür’ deseydik" dedi.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

Leyla Zana için, aralıksız olarak Genel Kurulun 212 birleşimine katılmamasına bağlı devamsızlığı sebebiyle Anayasanın 84’üncü ve İç Tüzük’ün 138’inci maddeleri uyarınca gerekli değerlendirmenin yapılması için Komisyona havale edilen Başkanlık Divanının 20/7/2017 tarihli 41 numaralı Kararı ile Başkanlık Tezkeresi’ne ilişkin bir hazırlık komisyonu kuruldu. Hazırlık Komisyonuna, konusuyla alakalı konularda yazışma yapma yetkisi verilmesi kabul edildi.

Ağrı Milletvekili Zana’nın 01/10/2016 ila 30/04/2017 döneminde Anayasa’nın 81’inci maddesine uygun biçimde ant içmeden aralıksız olarak Genel Kurulun 212 birleşimine katılmamasına bağlı devamsızlığı sebebiyle Anayasa’nın 84’üncü ve İç Tüzük’ün 138’inci maddeleri uyarınca gerekli değerlendirmenin yapılması için Karma Komisyona Başkanlık Divanının 20/07/2017 tarihli ve 41 numaralı Kararı’yla Başkanlık tezkeresi havale edildi.

HDP, TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu karma komisyona, Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman'ın hazırladığı muhalefet şerhini sundu. Şerhte, Anayasaya aykırılığa dikkat çekilerek, "Sayın Leyla Zana’nın özgün durumu bir "askı hali" ve parlamento tarihinde bir ilktir" denildi.

 

Öne Çıkanlar