Mega projeler MTV'ye yüzde 40 zam getirdi

Mega projeler MTV'ye yüzde 40 zam getirdi
Dün açıklanan vergi artışları içinde en çok Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne yapılan yüzde 40 artış dikkat çekti. Hazine garantisi verilen mega projelerin zamlara neden olduğu belirtiliyor.

EKONOMİ - Maliye Bakanı Naci Ağbal, çeşitli vergilerde yapılan değişiklikleri dün açıklamasının ardından akşam saatlerinde vergilerdeki değişiklikler Torba Yasa ile Meclis gündemine geldi. 130 maddelik Torba Yasa, son zamanların en çok tartışılacak ve ekonomik hayatı doğrudan en çok etkileyecek yasal girişimi olarak kayda geçti.  Yeni getirilen düzenlemelerle birlikte vatandaşın hayatında bundan sonra önemli değişiklikler olacak.

Uluslararası yatırım bankası JP Morgan, vergilere yapılan artışların ardından yaptığı açıklamada, Türkiye için büyüme tahminini koruduğunu ancak tahminlere yönelik risklerin dezavantaja dönüştüğünü belirtti.

Diğer yandan, Torba Yasa içinde daha çok Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Emlak Vergisi düzenlemeleri öne çıktı. 2018 yılında binek otomobiller için ödenecek Motorlu Taşıtlar Vergisi yüzde 40 artıyor. 2018 yılı ocak ve temmuz aylarında ödenecek Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarları değiştirilerek, 2017 yılında ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne göre yüzde 40 oranında artırılıyor. Artışa yönelik tepkiler gelirken, Maliye Bakanı Naci Ağbal, MTV'ye yapılan yüzde 40'lık zammın 'hakkaniyete uygun' olduğunu söyleyerek, "Arabanızı bu yıl alın, avantaj yaşayın" dedi.

Getirilen zamlar Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem bile itiraz etti. "Maliye tarafında gereksiz bir telaş var" ifadesini kullanan Ertem şöyle konuştu: "Bütçe/GSYH açığını mutlaka yüzde 1,6'ya çekeceğiz telaşı bence gereksiz. Bütçe/GSYH oranında şimdiki seviyeler bence Türkiye'nin rahat edebileceği seviyelerdir. Yeni gelen vergi artışları bütçe açığının 3'te birini karşılıyor, Maliye'yi çok rahatlatır, ama olmasaydı da Türkiye aksamazdı."

Türkiye'de son dönemlerde mega projelere verilen Hazine garantileri ve referandum döneminde çeşitli kesimlere dağıtılan müjdeli haberlerin bütçeyi iyice sarstığı, getirilen zamların bununla ilintili olduğu belirtiliyor. 

Özellikle Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) yaşanan yüzde 40 artış vatandaşta şok etkisi yarattı. Yapılan bu zammın bir nedeni olarak Kredi Garanti Fonu’nun Hazine'ye sağladığı krediler sonucu oluşan açığın kapatılması gösterilebilir. Bir taraftan KGF destekleriyle esnaf ve iş dünyasına kredi sağlandı, ancak şimdi diğer taraftan artan vergilerle bunların hepsi geri alınacak. Krediyi alanların borçları arttı, üstelik 2018’de daha yüksek vergi ödemek durumunda kalacaklar.

Bunun yanında Hazine garantisi altında olan ve beklenen sayıda araç geçmeyen Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi mega projeler de Hazine'ye yük olmaya devam ediyor. Yük zaten vatandaşın sırtındayken, gelen zamlarla birlikte yük daha da ağırlaşmış oldu. 

16 Nisan'da gerçekleştirilen başkanlık referandumu öncesi yapılan vergi indirimleri ve teşvikler de bütçede makasın giderek açılmasına neden oldu. Referandumda 'evet' oyu veren de, 'hayır' oyu veren de şimdi faturayı ortak ödüyor.

Hazine garantisi verilen ve geçişleri beklenen rakamların altında kalan mega projelerden biri Avrasya Tüneli. Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli'nin açılışında yaptığı konuşmada günde 100-120 bin arası aracın Avrasya Tüneli'nden geçmesini beklediklerini açıklamıştı. Bu miktarın 68 bin 500'ü Hazine garantisi altında. Şu an Avrasya Tüneli'nden geçen araç saysısı 20 ile 25 bin arasında değişiyor. Yani devlet her gün aradaki farkın miktarını tüneli yapan firmaya ödüyor. Başka bir deyişle aradaki fark vatandaşın cebinden çıkıyor.

Geçen yıl açılışı yapılan mega projelerden olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde Hazine'nin günlük araç garantisi 135 bin. Ancak bu mega projede de geçen araç sayısı bu rakamın altında kaldı. Devlet, Avrasya Tüneli’nde olduğu gibi yine aynı şekilde aradaki farkı köprüyü yapan firmaya ödüyor. Köprüden hiç geçmeyen vatandaş bile şirkete para ödüyor.

Bir diğer proje ise Osmangazi Köprüsü. Köprüde Hazine garantisi 40 bin. Ancak bu proje de bekleneni verebilmiş değil. Köprüden geçen araç sayısı 15 bin civarında. Diğer iki projede olduğu gibi Osmangazi Köprüsü’nde de aradaki fark devlet tarafından işletmeciye ödeniyor.

Öne Çıkanlar