‘Mekanıma hoş geldiniz. Burası benim yerim’

‘Mekanıma hoş geldiniz. Burası benim yerim’
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 'yok' dediği işkence savcılık tutanaklarına geçti. 40 yurttaşın suç duyurusu üzerine savcılık soruşturma başlattı.

Bahar KILIÇGEDİK

ARTI GERÇEK- Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Şapatan köyüne bir hafta önce polis ve askerler tarafından baskın düzenlenerek köylülere işkence yapıldığı iddia edilmişti. Şapatanlılar hem baskın sırasında hem de Şemdinli İlçe Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde işkence gördüklerini belirtmişti. Gördükleri işkencenin fotoğrafları basında yer almıştı.

Yaptığı ilk açıklamada işkence iddialarını kabul etmeyen Hakkari Valiliği, ardından savcılığa müracaat eden vatandaşların teşhisi üzerine bir polis memurunu "kuvvetli suç şüphesi" nedeniyle görevinden uzaklaştırdı. Emniyet Genel Müdürlüğü ise yaptığı açıklamada işkence iddialarının gerçeği yansıtmadığını savunmuştu. Şapatan köyüne giderek incelemelerde bulunan HDP heyeti köyde 100’ün üzerinde kişinin işkenceye maruz kaldığını açıklamıştı. Emniyetin kabul etmediği işkence olayı yargıya taşındı.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Şapatan köyünden yaklaşık 40 kişi, işkence gördüklerine ilişkin ifadelerinin yer aldığı dilekçelerini Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığına vererek suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun ardından Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2017/1255 dosya numarasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında, işkence gördüğünü belirten köylülerin müşteki sıfatı ile ifadeleri alındı.

İŞKENCE SAVCILIK TUTANAĞINA GEÇTİ

Şapatanlılar verdikleri ifadede, hem köylerine baskın düzenleyen Özel Hareket Polisleri tarafından hem de götürüldükleri Şemdinli İlçe Emniyet Müdürlüğü TEM şubesinde işkenceye maruz kaldıklarını anlattılar. Müşteki Erdal Şengül, 6 Ağustos günü yaşadıkları şöyle anlattı: "Sabah saatlerinde kapımız çalındı. Kapıyı tam açacağım sırada özel harekat polisler kapıyı kırıp içeri girdiler. Bize kimliklerimizle beraber Dereboyu camisinin önüne gitmemizi söylediler. Evde bulunan kardeşlerimle beraber caminin önüne gittik. Polisler bizi duvara yaslayıp, darp ve hakaret ettiler.

Yarım saat boyunca öyle bekledikten sonra, yanımıza bir panzer geldi. Benim yanımda olan 10 kişiyle birlikte, bizi panzerin içine yüz üstü attılar. Daha sonra bizi ilçe emniyet müdürlüğüne götürdüler. Araçtan indiğimiz sırada da özel harekat polisleri bizi dövmeye devam etti. Emniyet müdürlüğünde 3’üncü kata çıktığımızda bizi bir odaya soktular. Gittiğimiz yer TEM Büro Amirliğine aitti. Kordiorda 35-40 yaşlarında kır saçlı sivil bir polis bize hitaben, ‘Mekanıma hoş geldiniz. Burası benim yerim’ dedi. Ayrıca hakaret edip, bizi darp etti. Önce ayakta dokat attı, ardından bizi uzandırıp, sırtımıza sopayla vurdu. Beni darp eden, hakaret eden özel harekat polislerinden ve sivil polisten şikayetçiyim. Canlı teşhis işlemi yaptırılması durumunda polisleri teşhis edebilirim."

ŞİKAYETÇİ SAYISI ARTACAK

Savcılık, işkence gördüklerini belirten müştekileri rapor almaları için Şemdinli Devlet Hastanesi'ne sevk etti. Soruşturmaya ilişkin bilgi veren müştekilerin avukatı Selahattin Yılmaz, bu gün yaklaşık 40 kişinin şikayetini savcılığa sunduklarını söyledi. Köyde işkence görenlerin sadece bunlardan ibaret olamadığını belirten Yılmaz, "Köyde işkence görenlerin sayısı oldukça fazla. Korkudan dolayı, başka gerekçelerle şikayetçi olmayanlar da var. Şikayetçi olacak kişi sayısı aratacak. Haftaya bu sayı 50’yi bulur. Ama şu anda 40 kişi civarında şikayet aldık. Onların müşteki sıfatıyla ifadeleri alındı" dedi.

SAĞLIK RAPORLARI DÜZENLENDİ

Bugün savcılığın talebiyle şikayetçi olanların raporlarının düzenlendiğini ifade eden Yılmaz, "Olayın üzerinden bir hafta geçmesinden dolayı bu raporlar biraz daha sıkıntılı olabilir ama ilk günde de alınan raporlar var. Doktorlarla görüştük. Raporlar iddia ettiğimiz gibi, vatandaşın şikayetine göre düzenleyip, darp izi varsa darp izini işlediklerini ifade ettiler. Bir iki raporu bana gösterdiler. Gerçekten darp izi tespit ettiklerini işlemişlerdi. Bu raporları biz daha görmedik. Raporlar adli vaka diye savcı beye intikal edecek. Yarın THİV’den temsilciler gelecek. 5-6 doktordan oluşan bir heyetle köye geliyorlar. Onlar da vatandaşların şikayetlerini dinleyip rapor düzenleyecekler" dedi.

POLİSLER YÜZ YÜZE TEŞHİS EDİLECEK

Şüphelilerin bu aşamada ifadeye çağrılmadığını, sadece müştekilerin ifadelerinin alınarak raporlar düzenlendiğini belirten Yılmaz, kendilerinin fotoğrafla değil, canlı teşhis yapılmasını istediklerini söyledi. Yılmaz, soruşturma safhası ile ilgili şunları anlattı: "Biz şikayetlerimizi sunduk. Soruşturma evrakları düzenlenecek savcı tarafından. İddiaların güçlülüğüne, kanıtlara savcılık teşhis için polis memurlarını çağıracak. Savcılık canlı teşhis yöntemine başvuracak. Biz fotoğrafla teşhis ettik bir kaç ifadede. Ama fotoğraflarla teşhis çok zor oluyor. Bunların 10 yıl önceki memurluk fotoğrafları da teşhis sırasında kullanılabiliyor. Bu açıdan ancak sağlıklı teşhis yüz yüze olabiliyor. Şemdinli’de köye baskın düzenleyen 200-300 civarında özel hareketçi var. Bunların içinde tespit edilenler var. Eşgali olanlar var. Aynı zamanda ilçe emniyetinde, terörle mücadelede işkence yapanlar var. Onları da ifadelere eklediler. Savcı bey özellikle şu anda yakın olduğu için ilçe emniyeti ile ilgileniyor. Özel hareketçilerle daha ileriki süreçte ilgilenecek. Çünkü bunlar Hakkari’ye bağlı."

SUÇLAMA NASIL OLACAK

Şüpheliler hakkında hangi suçlamayla soruşturma açıldığı konusuna da değinen avukat Yılmaz, "Şapatan köyünden 40 kişi kendilerine işkence yapıldığına ilişkin ifadeler verdi. Artık bu savcı beyin takdiri… Artık kasten yaralanmaya mı sokar, işkenceye mi yoksa görevi kötüye kullanmaya mı sokar bilemeyiz. Önümüzdeki günlerde hazırlanacak iddianamede bunu göreceğiz" dedi.
 

Öne Çıkanlar