Meşale Tolu nihayet serbest

Meşale Tolu nihayet serbest
Tahliye edilen Almanya vatandaşı gazeteci Meşale Tolu önce sınır dışı edilmek istendi ancak daha sonra serbest bırakıldı.

ARTI GERÇEK- Almanya vatandaşı Meşale Tolu ile ETHA Haber Ajansı çalışanlarının da aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu 18 kişilik davada, tutuklu sanıkların tümünün tahliyesine karar verildi. Meşali Tolu gece saatlerinde özgürlüğüne kavuştu.

Tolu akşam saatlerinde tutulduğu Bakırköy Kapalı Cezaevi'nden çıkarıldı. Basından ve ailesinden adeta kaçırılarak bir araca bindirilen Tolu'nun Yabancılar Şube Mudürlüğü'ne teslim edilmek üzere Fatih Şehit Tevfik Fikret Erciyas Polis Merkezi'ne götürüldüğü ortaya çıktı. 

Tolu'nun avukatının anlattığına göre sivil polisler Tolu'yu ezaevinden adeta kaçırılırcasına sivil bir otomobile bindirerek Fatih Şehit Tevfik Fikret Erciyas Polis Merkezi'ne götürdü. Burada mahkemenin yurt dışına çıkış yasağı kararına rağmen Terörle Mücadele Şubesi polisleri mahkeme kararını adeta tanımayarak Tolu'nun sınır dışı edileceğini söyledi.

Konuyla ilgili konuşan Avukat Gülhan Kaya, "Sivil polisler Meşale'yi sınır dışı kararı var diye almışlar. Fakat hakkında sınır dışı değil yurt dışına çıkış yasağı kararı var. Polis mahkemenin kararını bile tanımayarak, onun üzerinde bir meci imiş gibi davanıyor. Zira mahkemenin yurt dışına çıkma yasağı verdiği bir davada polis sınır dışı kararı veriyor. Yasal hiçbir dayanağı yok. Hukuk tanımayan, hukuka rağmen davranan, tahliye kararını hazmedemeyen, keyfi davranan polis memurlarıyla karşı karşıyayız. Bunu hukukla açıklayabilmemiz mümkün değil" dedi. 

Davayı gün boyunca takip eden Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann "Meşale bırakılıncaya kadar karakolun önünden ayrılmayacağım" dedi.

Tolu, gece saat 22:00 sularında Fatih Şehit Tevfik Fikret Erciyas Polis Merkezi'nden bırakıldı. Eşi ve ailesinin polis merkesinden aldığı Tolu, geniş açıklamayı daha sonra yapacağını belirterek, "Herkese çok teşekkür ederim. Çok yoruldum. Açıklamayı başka zaman yapacağım" dedi. 

Polisin, Tolu'ya karakoldan çıkınca "Dışarıda basın var, Yüzünü başını kapat" dediği öğnenildi. 

DİĞER GAZETECİLERE DE ÖZGÜRLÜK

Tolu'nun davasını Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Martin Erdmann, Almanya konsolosluğu çalışanları ve gazeteci Gunther Walraff da izledi.

Etkin Haber Ajansı (ETHA) çevirmeni gazeteci Meşale Tolu'nun da aralarında olduğu 6'sı tutuklu 18 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşması, Çağlayan Adliyesinde bulunan İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Yapılan kimlik tespitinin ardından savunmalara geçildi. Gazeteci Tolu, basın üzerindeki baskılar kapsamında tutuklandığını belirterek, basına yönelik baskıların bu dönemde de sürdüğünü söyledi. Tolu, "Yargının vereceği adil karar kamuoyu vicdanını rahatlatacaktır" diyerek tahliyesini ve beraatını istedi.
 
Yapılan savunmaların ardından savcı, tutuklu 6 kişinin tahliyesini talep etti. Duruşmaya avukatların savunmasının ardından ara verildi. Aranın ardından mahkeme heyeti tahliye taleplerini değerlendirdi ve 6 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi. 

WALRAFF: DENİZ YÜCEL'E DE ÖZGÜRLÜK

Bugün tahliye edilen Tolu'yu cezaevi kapısında karşılamaya gelenler arasında gazeteci yazar Gunther Walraff da vardı. Türkiye'de gazetecilik yapmanın zorluklarına dikkat çeken Walraff, "Gazetecilik yapmaya çalışan insanların bu durumu yaşaması çok üzücü. Tolu'nun bırakılmasına elbette çok sevindik ama bu bir beraat değil. Hem Kürt gazetecileri hem de Cumhuriyet gazetesi çalışanlarını bu ay cezaevinden almayı umuyoruz. Meşale Tolu ülke özlemi ve sorumluluğuyla gelmişti sekiz aydır tutuklu. Bu büyük bir haksızlık" dedi.

Deniz Yücel'e de özgürlük dileyen Wallraff, Meşale Tolu'nun bebeğiyle yaşadıkları zorlukları hatırlattı ve şöyle konuştu: Gazeteciler her yerde zor şartlarda çalışıyor. Benim ülkemde ve batı ülkelerinde de gazetecilik zor ama biz hapse girmiyoruz.

Öne Çıkanlar