Moral yükseltiyor diye gazetelere yasak geldi

Moral yükseltiyor diye gazetelere yasak geldi
Osmaniye T 2 Nolu Cezaevi'nde muhalif gazete ve yayınlar, tutukluların “moral ve motivasyonunu yükselttiği” gerekçesiyle savcılık tarafından yasaklandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, Osmaniye T2 Nolu Kapalı Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin şube binalarında basın toplantısı düzenledi. İHD Şube Başkanı İlhan Öngör, cezaevindeki hak ihlallerinin Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığınca "uygun" görüldüğünü dile getirdi.

YASAL YAYINLARA YASAK

Muhalif gazetelerin cezaevine girişinin yasakladığı, tutuklular tarafından aktarıldığını belirten Öngör, itiraz üzerine savcının, "Bahsi geçen gazetelerin, cezaevindeki mahpusların moral ve motivasyonunu yükselttiği gerekçesi ile yasaklama ‘uygundur’" dediği kaydedildi. Öngör, "Türkiye’de basımı ve yayımı serbest ve yasal olan gazete ve dergiler, herhangi bir mahkeme kararı olmadan, savcılıkça ‘sakıncalı’ olduğuna dair karar verilmiştir. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 62. maddesi uyarınca; hükümlü, ‘mahkemelerce yasaklanmamış olması koşuluyla süreli ve süresiz yayınlardan bedelini ödeyerek yararlanma hakkına sahiptir’ denilmektedir. Arzu ettiğimiz evrensel insan onuruna yaraşır bir hukuki anlayış ve pratik bir yana bir kanun devletinde olması gereken kanunun amir hükümleri dahi uygulanmamaktadır" diye konuştu.

‘CEZAEVİ DEĞİL HAK İHLALİ YERİ’

Osmaniye T2 Nolu Kapalı Cezaevi'nin kurulduğu günden bu yana en ağır hak ihlallerinin yaşandığını vurgulayan Öngör, tutuklulara tanınan yasal haklardan tüm sosyal faaliyetlerin ortadan kaldırıldığını ve tutukluların istediği yayınların kendilerine verilmediğini belirtti. Öngör, cezaevinde yaşanan hak ihlallerini şöyle sıraladı: "Güneşin doğması ve batması ile açılan koğuş kapıları geç saatte açılmakta ve erken saatte kapanmakta. İnfaz koruma memurlarınca tahrik edici söz ve davranışlarda bulunulmakta, iklim koşulları (sıcaklıklar) göz önünde bulundurularak yeterli havalandırma ve serinlik sağlanmasının koşulları sağlanmamakta, yapılan birçok itiraz veya karşı duruşta disiplin cezaları verilmekte. En önemlisi mahpuslara, yasalar da tanınan 'insan onuruna yaraşır’ şekilde insancıl bir bakış açısı ve pratiği ile yaklaşılmaması olarak iddia edilmiştir. Bu sürecin ciddi sosyopsikolojik sorunlar yarattığı, daha da yaratacağı aşikardır. Başta Osmaniye Cezaevi olmak üzere, Türkiye cezaevlerinde yaşanan bu hak ihlallerinin derhal son bulması için insancıl bir hukuka ve bakış açısı ile pratiğe ihtiyaç vardır."

(DİHA)

Öne Çıkanlar