'NATO'da rehin alma yoktur'

'NATO'da rehin alma yoktur'
Türkiye’de yaklaşık iki yıldır hapiste tutulan Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın tutukluluğunun devamına karar verilmesine ABD Kongresi'nde sert tepki gösterildi.

FETÖ üyesi olduğu ve casusluk yaptığı iddiasıyla iki yıla yakın süredir Türkiye'de tutuklu bulunan Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın yargılandığı davada tutukluluğuna devam kararı çıkması ABD Kongresi’nde sert tepkilerle karşılandı. 

ABD Kongresi’nde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Komisyonu olarak da bilinen Helsinki Komisyonu üyeleri kararı değerlendirdi.

Senatörler, Brunson’ın düzmece delillerle tutuklandığını, adil yargılanmadığını ve tahliye talebine ısrarla kulak verilmediğini vurgulayarak, Brunson’ın tahliye edilmemesinin Türkiye ile ilişkiler üzerinde ciddi sonuçlar yaratması gerektiğini ifade ettiler.  

"ERDOĞAN TAHLİYE ETMEYİ REDDETTİ"

Brunson için derhal serbest bırakılma çağrısı yapan komisyonun başkanı Cumhuriyetçi senatör Roger Wicker, mahkeme kararına ilişkin, "Bugünkü kararın zalimliği dehşet verici" dedi. Wicker şunları kaydetti: "Türk hükümeti, rahip Brunson’ın süresi belirsiz tutukluluğunu uzatarak ve bir sonraki duruşmayı Ekim ortasına ayarlayarak bu masum kişiyi, kendisine karşı herhangi bir inandırıcı kanıt ya da mahkumiyet kararı olmadan, tutukluluğunun ikinci yıldönümünden sonra da hapiste tutma niyetini beyan etmiş oldu. NATO’da rehin almanın yeri yoktur. Rahip Brunson derhal serbest bırakılmalıdır."

Komisyonun eş başkanlığını yapan Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi Chris Smith de, "Son 18 ayda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu adaletsizliği sona erdirme kabiliyetine sahip olduğu net ortaya çıktı ama bunu yapmayı reddetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, rahip Brunson’ı ve ailesini 649 gündür muazzam acılara maruz bıraktı. Rahip Brunson derhal serbest bırakılmalı. Aksi takdirde, bir Amerikan vatandaşının bu zalimce suiistimalinin ülkemizin Türk hükümetiyle ilişkileri üzerinde ciddi neticeleri olmalı" değerlendirmesini yaptı.

Komisyonun kıdemli üyelerinden Demokrat senatör Ben Cardin de, Brunson’un Türkiye’de hapis tutulmaya devam edilmesinden duyduğu derin endişeyi dile getirdi. Cardin, "Bugünkü mahkeme kararı, bu davada adaletin yanlış uygulanmasının bir diğer örneğini oluşturuyor. Türk hükümeti düzmece suçlamaları düşürmeli ve Sayın Brunson’ı hemen serbest bırakmalı" ifadelerini kullandı.

"OHAL KALKSA DA HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ GERİ GELMEDİ"

Bir diğer kıdemli üye Demokrat milletvekili Alcee Hastings de, "Türkiye’nin rahip Brunson’a çektirdiği eziyet, komplocu suçlamalar, kim olduğu belirsiz görgü tanıkları ve siyasi ajandalar tarafından karakterize edildi ve güvenilir bir adli süreçle hiçbir benzerlik göstermiyor. Türk hükümeti yaklaşık iki yıldır yürürlükte olan OHAL’i kaldırmaya hazırlanıyor olsa dahi, hukukun üstünlüğünün Türkiye’ye geri döndüğü şeklinde bir yanlış düşünceye kapılmamalıyız. Rahip Brunson’ın haksız biçimde hapiste tutulmaya devam etmesi, hiçbir şeyin değişmeyeceğini gösteriyor" dedi.

Helsinki Komisyonu’nun açıklamasında, rahip Brunson’ın yanısıra Türkiye’de hapiste bulunan NASA bilim insanı Serkan Gölge, Amerikan konsolosluklarının iki yerel çalışanı ve diğer Amerikan vatandaşlarının varlığına da dikkat çekildi. (Amerika'nın Sesi) 

İLGİLİ HABER: ABD'DEN TÜRKİYE'YE BRUNSON İÇİN ŞEFFAF VE ADİL ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Öne Çıkanlar