Yıllar sonra Nazım Hikmet sürprizi

Yıllar sonra Nazım Hikmet sürprizi
Cemal Reşit Rey ve kardeşi Ekrem Reşit Rey'e sipariş edilen 'Lüküs Hayat' operetiyle ilgili 84 yıllık sır aydınlandı.

ARTI GERÇEK- 1933 yılında eski adı Dârülbedayi olan İstanbul Şehir Tiyatroları’nın siparişi üzerine müzikleri Cemal Reşit Rey tarafından yapılan ‘Lüküs Hayat’ operetinin sözlerinin Nazım Hikmet tarafından yazıldığı ortaya çıktı.

"Şişli'de bir apartıman / yoksa eğer halin yaman. Nikel-kübik mobilyalar; / duvarda yağlı boyalar... İki tane otomobil, / biri açık, biri değil, /aşçı, uşak, hizmetçiler, / dolu mutfak, dolu kiler...

Hanım gider, sen gidersin, / gündüzleri çaydan çaya. Gece olur davetlisin / ya dîneye, ya baloya. Hey! Lüküs hayat! Lüküs hayat! Bak keyfine yan gel de yat! Ne ömür şey! oh ne rahat! Yoktur eşin lüküs hayat!" şeklinde sözler içeren operetin sözlerini 10. Yıl Marşı’nı bestelemekle meşgul olan Cemal Reşit Rey ve kardeşi Ekrem Reşit Rey tarafından yetiştirilemeyince Nazım Hikmet’e yazdırıldığı ortaya çıktı.

Yazarımız Yalçın Ergündoğan tarafından yazılan "84 yıllık "sır" aydınlandı: Gerçeği neden bu kadar geç öğrenebildik?" başlıklı köşe yazısında gündeme getirilen sır hakkında şu ifadeler yer alıyor: "Sözleri ve oyunun içindeki diyalogları hatırlayanlar, oyunu yazanın aslında  Nazım Hikmet olduğunun artık tereddütsüz, kanıtlı bir şekilde ortaya çıktığını buradan okurken,  ‘tahmin etmeliydim’ diyeceklerdir belki de… Zira oyunun kurgusu da, bunu besleyen sözleri de müthiş bir sınıf çatışması ve sınıf mücadelesini içeriyor.  Lüküs Hayat’ta, Türkiye  toplumundaki  derin sınıf farklılıkları, devlet eliyle yaratılmaya çalışılan görgüsüz burjuvazinin, kaba bir şekilde Batı’ya öykünmesi, alt sınıflarla ilişkiler, alt sınıfın tepkisi, çeşitli komiklikler de katılarak anlatılıyor…"

Ergündoğan’ın belirttiğine göre; kiraladığı tekneyle, o zamanki kayınbiraderi Nazım Hikmet'i yurt dışına çıkaran kişi olarak da bilinen,  yazar  Refik Erduran tarafından ilk kez dile getirilen "Lüküs Hayat’ı Nazım’ın yazdığı" bilgisi, Cemal Reşit Rey’in ölmeden önce sınırlı sayıda kişiye  ifşaatının ardından,  geçtiğimiz günlerde oyuncu Zihni Göktay’ın ‘sözlü tarih’ tanıklığı ile  tartışmasız biçimde doğrulandı.

Yazının devamı için tıklayınız...

 

Öne Çıkanlar