'OHAL emeğe zararlıdır'

'OHAL emeğe zararlıdır'
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), OHAL'in birinci yılında 'Emeğin OHAL Bilançosu'nu hazırladı.

HABER MERKEZİ - 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL ile birlikte KHK’larla on binlerce kamu çalışanı mesleklerinden ihraç edildi. Halkın seçtiği muhalif siyasetçiler, belediye başkanları tutukladı, onlarca demokratik kitle örgütünün ve medya kuruluşunun kapısına kilit vuruldu.

DİSK, EMEĞİN OHAL BİLANÇOSUNU HAZIRLADI

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), arkasında telafisi imkansız tahribatlar bırakarak birinci yılını dolduran OHAL’in, emekçiler ve çalışma yaşamı açısından yarattığı sonuçları değerlendirildiği ‘Emeğin OHAL Bilançosu’nu kamuoyuyla paylaştı.

DİSK binasında düzenlenen toplantıya, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Cafer Konca, DİSK üyesi sendikaların genel başkanları, genel merkez ve şube yöneticileri katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın grevleri tehdit olarak tanımlayan açıklamasında, OHAL’in en vahim sonuçlarından birinin çalışma hakkını, iş güvencesini ve sendikal hakları ortadan kaldırması olduğunun ortaya çıktığını belirten DİSK Genel Başkanı Kani Beko’ toplantının açılış konuşmasında rapordan verdiği örneklerle OHAL’in emeğe verdiği zararı anlattı: 

'1 YILLIK OHAL, DARBE DÖNEMLERİYLE KIYAS KABUL ETMEYECEK KADAR KAPSAMLI'

"Bir yıllık OHAL döneminde 112.530 kişi kamudan ihraç edilmiş, Cumhuriyet tarihinin en büyük kamu görevlisi tasfiyesi yaşanmıştır. Kamuda yaşanan ihraç ve tasfiyeler 27 Mayıs, 12 Eylül gibi darbe dönemleriyle kıyas kabul etmeyecek kadar kapsamlıdır. 12 Eylül döneminde kamu kuruluşlarından 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu kapsamında yaklaşık beş bin kişinin çıkarıldığı düşünülecek olursa 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan tasfiyenin boyutları daha iyi anlaşılabilir."

YANDAŞ MEDYA İHRAÇLARI 'SİVİL ÖLÜM' OLARAK ADLANDIRDI

DİSK'in ‘Emeğin OHAL Bilançosu’na göre yüz bini aşan kamu görevlisi somut bir delile dayanmadan, savunma hakkı tanınmadan ve adil yargılanma yolları tıkanarak kamu görevinden çıkarıldı. İhraç edilenler damgalanarak, suçlu ilan edildi, Emekli ikramiyelerinden mahrum bırakılarak özel sektörde de iş bulmaları engellendi. Yandaş medya bu durumu 'sivil ölüm' olarak adlandırdı.

KAYYUM ATANAN BELEDİYELERDE DİSK ÖRGÜTLÜ

Kayyum atanan belediyelerin birçoğunun DİSK Genel-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu belediyeler olduğunun belirtildiği raporda, belediyelerden KHK ile ihraç edilen Genel İş Sendikası üyesi işçilerin sayısının 506, Kayyum atanan belediyeler tarafından iş sözleşmeleri feshedilen Genel-İş üyesi işçilerin sayısının ise 1456 olduğu belirtiliyor.

1 YILDA 5 BÜYÜK GREV ERTELENDİ

OHAL döneminde en yaygın ihlal edilen işçi haklarından birinin grev hakkı olduğuna dikkat çekilen raporda, AKP OHAL’e kadar olan iktidar döneminde toplam 8 grevi ertelemişken sadece bir yıllık OHAL uygulaması boyunca beş büyük grevin KHK'larla ertelendiği belirtiliyor.

GREVE İLİŞKİN OHAL MEVZUATI

OHAL Kanunu 11. madde çerçevesinde de grev uygulamasının önünde bir engel olmadığı vurgulanan raporda şu ifadelere yer verildi: "Ancak OHAL Kanunu 11 (m) maddesi özellikle grev ve işçi direnişlerini etkiliyor. Valiler bu hükme dayanarak grev ve direniş yerlerinde toplu halde bulunmayı yasaklıyor. Ancak valilerin OHAL ilanının amacına ve ölçülülük ilkesine uygun davranılması gerekirken buna uyulmadığı gözleniyor. Greve çıkan, hak aramak için işyeri önünde toplanan işçileri dağıtmak ve engellemek OHAL’in amacına ve ölçülülük ilkesine aykırıdır."

DİSK'in hazırladığı Emeğin OHAL Bilançosu'nun tam metni

Öne Çıkanlar