OHAL'i kalıcılaştıran teklif komisyondan geçti

OHAL'i kalıcılaştıran teklif komisyondan geçti
OHAL’i kaldırılmasından sonra Meclis’e getirilen kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Teklif yasalaşırsa OHAL uygulamaları 3 yıl daha devam edecek.

ARTI GERÇEK - "Terörle Mücadele Kapsamında Bazı Kanunlarda Değişiklik İçeren Kanun Teklifi"nin tamamı bugün TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Dün maddeler üzerinde görüşme yapılmış ve valileri yetkilendiren maddeler Komisyon'da tartışılarak kabul edilmişti.

TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülerek kabul edilen yasa teklifinin önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor.

TBMM Adalet Komisyonu önceki gün toplanarak AKP'nin OHAL'de geçerli bazı tedbir ve uygulamaların 3 yıl daha devamını sağlayacak yasa teklifini görüşmeye başlamıştı. Teklif, iki günlük görüşmelerin ardından bazı değişikliklerle kabul etti.

DÜZENLEME YASALAŞIRSA OHAL UYGULAMALARI 3 YIL DEVAM EDİYOR

Komisyon dün ağırlıkla valilere verilmesi düşünülen yetkileri tartışmıştı. Düzenleme yasalaşırsa valiler istedikleri bölgeye giriş ve çıkışı 15 gün boyunca sınırlayabilecek. Belirli yerlerde ve saatlerde kişilerin toplanmasını düzenleyebilecek veya kısıtlayabilecek.

Yasa teklifi kabul edilirse OHAL döneminde 30 gün ile başlayan, sonrasında 7+7 güne inen gözaltı süresi 4+4 olarak düzenlenecek. Değişiklikle kayyımlara da sınırsız yetki verilmesi planlanıyor. İhraç kararlarını da düzenleyen teklifle "terör örgütleriyle iltisak veya irtibat" gerekçesiyle kurumlar çalışanlarını ihraç edebilmeye devam edecek.

Yasa teklifindeki diğer değişiklikler ise şöyle:

Göreve iadesine karar verilen fakat eski rütbe veya unvanına atanması bakanlık tarafından istenmeyen asker ve polisler, Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bünyelerinde kurulan araştırma merkezlerinde istihdam edilecek.

OHAL dönemindeki pasaportlara sınırlama koyma yetkisi getiren düzenleme teklifle birlikte 3 yıl boyunca devam edecek. 3 yıl boyunca sadece Cumhurbaşkanına karşı sorumlu olan İçişleri Bakanı’nın onayı ile ihraç edilen kamu personelinin kendisi ve eşinin pasaportuna İçişleri Bakanı’nın onayı ile iptal kararı verilebilecek.

Er ve erbaşların üzerleri ve eşyaları birlik komutanlarının emri ile aranabilecek.

Saat 24.00’e kadar yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşlerine "Vatandaşların günlük yaşamını aşırı ve katlanılmaz derecede zorlaştırmayacak" ibaresi ekleniyor. Mülki amirler eskiden gün batımına kadar izin verilen eylemlere saat 24.00’e kadar izin verme yetkisine sahip olacak.

Belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarını, toplanmalarını, araçların seyirlerini düzenleyebilecek veya kısıtlayabilecek

Ruhsatlı da olsa her çeşit silah ve merminin taşınması ve naklini yasaklayabilecek.

Öne Çıkanlar