Günün en şakacı bakanı Veysel Eroğlu

Günün en şakacı bakanı Veysel Eroğlu
Bakan Eroğlu, AKP döneminde 1 metrekare ormanlık alanın dahi işgal edilmediğini, ağaç sayısının ise arttığını söyledi. Ancak Türkiye'nin orman gerçeği bakanın sözlerini doğrulamıyor.

ARTI GERÇEK

GÜNCEL- Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bizim dönemimizde 1 metrekare ormanlık alan işgal edilmemiştir" dedi. Bakan yangınlara güçlü biçimde müdahale edilebildiğini, AKP iktidarı döneminde ağaç sayısının arttığını, ormanlık alanların kimseye peşkeş çekilmediğini söyledi. Ancak, 3. köprü ve 3. havalimanı inşaatından, Yırca'ya, Loç Vadisi'nden, Yassıadaya, birçok proje nedeniyle yüzbinlerce ağaç kesildi. Bazı yangınların ardından, o bölgede villalar yükseldi, daha geçen hafta Amanos'ta çıkan yangın ise 4 günde söndürülebildi. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınları ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

'İŞGAL EDİLDİĞİ ZAMAN DERHAL YIKIYORUZ'

İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen toplantıda Eroğlu, orman yangınları ile mücadele kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar ve alınan tedbirler hakkında bilgi verdi. 2018 yılı orman yangınları değerlendirmesini yapan Eroğlu, AKP iktidarından önce Türkiye'nin 20 milyon 800 bin hektarlık bir orman arazisine sahip olunduğunu belirterek, "Biz bunu 1,5 milyon hektar arttırdık. Şu anda 22 milyon 300 bin hektar ormanımız var. Bu sene daha da artacak. Ağaçlar yok oluyor filan… Biz de mühendisler olarak bir tabir vardır. Mühendis iddia etmez, ispat eder. Biz ispat ediyoruz. Eskiden ormanların tapusu yoktu. Tapu olmayınca olmaz. Şu anda ormanlarımızın yüzde 95'inin tapusunu aldık ilk defa. Bütün tapu kadastro ile ortak çalışıyoruz. Bizim dönemimizde 1 metrekare ormanlık alan işgal edilmemiştir. Bizim dönemimizde; buyurun hodri meydan, 1 metrekare ormanlık alan işgal edildi mi edilmedi mi buyurun gösterin. Mümkün değil. Çünkü işgal edildiği zaman derhal yıkıyoruz. Ve asla müsaade etmiyoruz. Kaldı ki tapusu olduğu için işgal de mümkün değil artık. Orasının kapı gibi tapusu var" dedi. 

Kasıtla orman yangını çıkartıldığını söyleyen Eroğlu, "Hükümet olarak yanan alanların bir metrekaresi bile başka maksatla verilememesi kararı aldık. Bir yılda ağaçlandırıyoruz. Etrafını çeviriyoruz. Bu yüzden de kasıt azaldı. Çok azaldı. Çok büyük cezaları var. Bu yüzden ormanı yakmanın cezası çok ağır" ifadelerini kullandı. 
 



YANGINLA MÜCADELEDE BAKANIN VERDİĞİ SAYILAR

Bakan Eroğlu, "Orman yangınlarına müdahale etmek için 11 bin 507 yangın işçisi, 3 bin teknik eleman, 5 bin memur hazır halde. Kara araçlarımızda da çok kuvvetliyiz. Bin 502 arazöz, 281 su tankeri, 587 ilk müdahale aracı, 187 dozer, 5 adet amfibik uçak, 24 adet su atar helikopter, 6 idari uçak, 1 yönetim uçağı ile hazır bekliyoruz. İlk müdahale de çok önemli. Bu yıl bin 451 tane ilk müdahale ekibi kurduk. Ayrıca çok sayıda gölet yaptık. 3 bin 111 havuz ve göletimiz var. 776 kuleden 24 saat ormanlarımız gözetleniyor. Orman yangınlarına şu anda hazırız. Allah'tan bir büyük mani çıkmazsa; bazen büyük bir felaketi önlemek zor oluyor. İnsanın gücünün takatinin dışında yangınlar olabiliyor. Bunun dışındaki yangınları söndürmek için ekibimiz hazır. Ekipler çok güçlü. Her zamankinden daha ciddi bir şekilde hazırlık yapıldı. Bütün hazırlıklar, eylem planları, toplantılar, önleyici tedbirler, ekiplerin eğitimi hepsi tamamen yapıldı. Hatta gerektiğinde diğer ülkelere de destek vermeye hazırız" dedi.

'YANAN ORMANLIK ARAZİLER PEŞKEŞ ÇEKİLMİYOR'

Eroğlu, "Ne diyor herkes? Buralar kasıtlı yakıldı. Buralarda köşkler yapılacak. Birilerine peşkeş çekilecek. Arkadaşlar ne peşkeşi ya" şeklinde konuştu.

AMANOS'TAKİ YANGIN 4 GÜNDE SÖNSÜRÜLEBİLDİ

Eroğlu, yangınlara karşı hazırlıklı olunduğunu söylese de en son geçen hafta Amanos Dağları’nda çıkan yangın ancak 4 gün sonra söndürülebildi. Yangında yaklaşık 100 hektar alan zarar gördü.

OSMANİYE'DEKİ YANGIN 8 GÜN SÜRMÜŞTÜ

2015'te Osmaniye Düziçi ilçesinin Yeşilyurt köyü ormanlık alanda çıkan orman yangını ise ancak 8 gün sonra kontrol altına alınabilmişti.

14 YILDA 112 BİN HEKTAR ORMAN YANDI

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2017 verilerine göre son 1 Ocak 2003- 31 Aralık 2016 tarihleri arasında Türkiye'de 31 bin 959 orman yangını meydana gelirken, 112 bin 527 hektar orman alanı zarar gördü.

YANAN ORMANDA AĞAÇ DEĞİL VİLLALAR YÜKSELDİ

Eroğlu, yanan ormanlarda yapılaşmaya izin verilmediğini söyledi ancak, Trabzon'un Sürmene İlçesi Çamburnu mevkiinde 2017'nin ocak ayında meydana gelen yangında 50 hektarlık alan küle dönmüş ve ardından bu bölgede villalar yapılmaya başlandığı iddiası gündeme gelmişti. Bakanlık yapılaşma iddialarını yalanlamış ancak CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen’in drone ile çektiği görüntülerle yangınla kül olan bölgeye villa yapıldığı ortaya çıkmıştı. Bakan Eroğlu o zaman da "Başka bir maksatla kullandırılması söz konusu olamaz. En kısa sürede ağaçlandırma için hazırlayacağız ve buralarda fidanlar toprakla buluşacak" demişti.

 

3. HAVALİMANI İÇİN BİNLERCE AĞAÇ KESİLDİ

Bakan Eroğlu, 'Ağaçlar yok oluyor filan…' sözleriyle ağaç kıyımını yalanlayıp, AKP döneminde ağaç sayısının arttığını söylerken, Kuzey Ormanları'nın bulunduğu bölgede inşaatı süren 3. havalimanı projesinin resmi ÇED raporuna göre en az 657 bin 950 ağaç kesildi, 1 milyon 855 bin 391 ağaç ise taşındı.

3. KÖPRÜNÜN YARATTIĞI TAHRİBAT BÜYÜK

Kuzey Marmara Otoyolu, bağlantı yolları ve 3.köprü kapsamında proje öncesi öngörülenden 3 kat daha büyük ormanlık alan yok edildi. 2016 yılı Aralık ayında çekilen uydu fotoğrafı üzerinden İstanbul için yapılan sorgulamaya göre 2175 hektarlık ormanlık alan yok oldu. 8 Haziran 2016 tarihinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde incelemelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan 381 bin adet ağacın kesildiğini ya da nakledildiğini söylemişti.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaşanan orman talanına ilişkin kuzeyormanlari.org'dan derlediğimiz bilgilerin bazıları şöyle:

DANIŞTAY KARARINA RAĞMEN ON BİNE YAKIN AĞAÇ KESİLDİ

Çanakkale'nin Kirazlı köyünde Danıştay yürütmeyi durdurma kararına rağmen Cazgırlar Köyü ormanlık alanından 10 bine yakın ağaç kesildi.

SİNOP'TA 350 BİNDEN FAZLA AĞAÇ KESİLDİ

Sinop’ta yapılacak nükleer santral için İnceburun bölgesinde iki yılda 350 binden fazla ağaç kesildi.

İSTANBUL – İZMİR OTOYOLU İÇİN 700 BİN ZEYTİN AĞACI KESİLDİ

Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, İstanbul – İzmir Otoyolu için aralarında bin yaşından büyük anıt ağaçların da bulunduğu 700 bin zeytin ağacının kesildiğini açıkladı.

YIRCA'DA BİNLERCE ZEYTİN AĞACI KESİLDİ

Termik santral yapımı için Manisa’nın Yırca köyünde 6 binden fazla zeytin ağacı kesildi. Açılan davaların ardından ‘acele kamulaştırma’ kararının iptal edilmesiyle birlikte proje durduruldu.

SAMSON DAĞLARINDAKİ AĞAÇLAR RES KURBANI

Aydın Kuşadası’daki Samson Dağlarında RES direkleri için on binlerce ağaç kesildi.

GÖLET İÇİN 8 BİN AĞAÇ KESİLDİ

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Keles İlçesi yakınlarındaki Kocayayla’da gölet yapımı için bugüne kadar 8 bin ağacın kesildiğini açıkladı.

YASSIADA’DA AĞAÇ KALMADI

AKP’nin ‘demokrasi ve özgürlük adası’ yapacağını söylediği Yassıada, neredeyse bir tek ağaç kalamdı, ada şantiyeye döndü.


[Yassıada'nın yeni hali]

[Yassıada'nın eski hali]

KAYAK MERKEZİ İÇİN ORMAN YOK EDİLDİ

Antalya’daki Beydağları’nın en yüksek zirvelerinden Bakırlıtepe’nin eteklerinde yer alan Saklıkent Kayak Merkezi’ne ulaşan 38 kilometrelik yol boyunca uzanan çam ormanları, otomobillerin geçebilmesi için yok edildi.

ORDU'DA 7300 MEŞE AĞACI KESİLDİ

Ordu’nun Kumru ilçesinde SİT alanı içerisinde olan Küşnefak Kalesi çevresinde taş ocağı yapımı için 7300 meşe ağaçı kesildi.

300 YILLIK ÇINAR AĞAÇLARI KESİLDİ

Kuzey Ormanları’nın Sakarya-Hendek bölgesinde yer alan Çamlıca Köyü yakınında ormanlık alana yapılmak istenen HES için 300 yaşından daha büyük olan yaklaşık 300 çınar ağacı kesildi.

LOÇ VADİSİ'NDE 8 BİNE YAKIN AĞAÇ KESİLDİ

Devrekani Çayı üzerine yapılmak istenen HES projesi için yapılan çalışmalarda toplam 7 bin 763 adet ağaç kesildi.

 

 

 

Öne Çıkanlar