Osman Kavala uzun tutukluluk nedeniyle AİHM'e başvurdu

Osman Kavala uzun tutukluluk nedeniyle AİHM'e başvurdu
Kavala, 7 aydan bu yana Silivri Cezaevi'nde tutuluyor

Silivri Cezaevi'nde 7 aydan fazla süredir tutuklu bulunan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, yayımladığı bir mektupla uzun tutukluluk uygulaması ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurduğunu açıkladı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Kavala'nın 11 Haziran tarihli mektubu şöyle:

"Mayıs ayı sonu itibariyle Silivri’de ikametimin yedinci ayı tamamlanmış oldu. İddianamenin hazırlanmasını bekliyoruz. Tahliye taleplerimiz reddedildi. Emniyet sorgusunda gösterilenler somut delil mahiyetinde olmadığından, açıklama yapabilmek için, eğer varsa, dosyamda bulunan benimle ilgili delilleri görmek istemiştim. Bu talebe de cevap alamadık.

Anayasa Mahkemesi'nden sonra, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurduk. Avrupa Konseyi'nin bu organı, kapsadığı ülkeler ve bu ülkelerde yaşayanların hayatları üzerindeki etkisi bakımından sanırım Avrupa'nın en işlevsel kurumu. AİHM'in ulusal mahkemelere kıyasla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne daha vakıf olduğu, ulusal mahkemelerin kararlarını bu normlara göre değerlendirdiği ülkelerin vatandaşları gibi, hükümetleri tarafından da kabul ediliyor.

Benim AİHM'e başvurum -benim durumumda olan birçok başvuru gibi- haksız bulunan bir mahkeme kararına itiraz değil, mahkeme olmadan, uzun tutuklama uygulamasına itiraz. Bu durum masumiyet karinesinin tanınmamasıyla ve her şeyden önce insan özgürlüğüne verilen değerle ilgili. AİHM'e başvurmak güven veren bir hak olsa da, vatandaşı olduğunuz devletin özgürlüğünüze değer vermediğini beyan etmiş olmak insanın ağırına gidiyor…

Tüm dostların ve tanıdıkların bayramını tebrik eder, sağlık ve huzur içinde geçirmelerini dilerim."

1 KASIM 2017'DE TUTUKLANMIŞTI

Sivil toplum çalışmalarıyla da bilinen 60 yaşındaki Osman Kavala, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü '17-25 Aralık', 'Gezi olayları' ve '15 Temmuz darbe girişimi'ne ilişkin soruşturma kapsamında tutuklamıştı. Kavala, 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' iddialarıyla 1 Kasım 2017 tarihinden bu yana cezaevinde tutuluyor.

GÖZALTINA ALINMASINA AVRUPA’DAN TEPKİ GELMİŞTİ

Osman Kavala'nın gözaltına alınmasına Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri’den tepki gelmişti. Piri, Twitter'dan paylaştığı mesajda "Osman Kavala'nın İstanbul'da gözaltına alınması çok rahatsız edici. Avrupa Parlamentosu'nda serbest bırakılması için acil çağrı başlatılmasını teklif edeceğim" demişti.

SUÇLAMALAR NE?

Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alınan ve gece sevk edildiği mahkemece tutuklanan iş adamı Osman Kavala'nın, 'Gezi olayları'nın organizatörü olduğu ve 'darbe teşebbüsünü' organize ettiği iddiasıyla hakkında soruşturma yürütülen Hanry Barkey ve bazı yabancı uyruklu kişilerle yoğun irtibatının olduğu' iddia edilmişti.

Savcılığın sevk yazısında, Osman Kavala'nın, 'Hükümeti ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye yönelik bir ayaklanma olan ve tüm terör örgütlerinin aktif olarak katıldığı ve destek verdikleri kamuoyunda Gezi olayları olarak bilinen eylemlerin yöneticisi ve organizatörü olduğu' öne sürülmüştü.

Hanry Barker

'BARKEY’LE YOĞUN İRTİBATI' İDDİASI

Sevk yazısında, "15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimi ile ilgili 15-16 Temmuz 2016'da Büyükada Splendid Otel'de yapılan darbe teşebbüsü sürecinde darbenin organizatörlerinden olan Hanry Jak Barkey ile yabancı uyruklu kişi ve kişilerle olağanın ötesinde yoğun irtibat kurarak darbe teşebbüsüne katılmak suretiyle Anayasal düzeni cebir ve şiddet yöntemleri ile değiştirmek suçunu işlediğine dair bulgu ve delillere ulaşıldığı" ifadelerine yer verilmişti. (HABER MERKEZİ)

 

 

Öne Çıkanlar