Patron haklarını vermedi, savcı takipsizlik verdi

Patron haklarını vermedi, savcı takipsizlik verdi
Sigortasız şekilde 5 ay çalıştırılan ve paraları ödenmeyen işçiler suç duyurusunda bulundu, savcılık işçileri dinlemeden takipsizlik kararı verdi.

HABER MERKEZİ – Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi Dilek Mahallesi’nde yaşayan, çoğunluğu kadın 30 kişi, orman fidanlığında 5 ay çalıştırıldı. Ancak müteahhitler paralarını ödemedi. İşçiler, Ziya Akkuş, Mustafa Çoban ve Hıdır Pamuk adlı müteahhitler hakkında Malatya Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılık ise işçileri dinlemeden takipsizlik kararı verdi.

Suç duyurusunda bulunan işçilerden Döndü Pektaş, "Dilek Orman Fidanlığı’nda 30 kişi 19 Şubat’tan Haziran’a kadar çalıştık. Adıyamanlı 3 müteahhit tarafından dolandırıldık. Orman Müdürlüğü Şefini aradık. Bize dedi ki, savcılığa suç duyurusunda bulunun. Cumhuriyet Savcılığına gittik. Savcı da delil yetersizliğinden takipsizlik kararı çıkarmış. Nereden sordular, bize sordular mı, bizi müteahhitler ile yüzleştirdiler mi, hakkınız var mı yok muydu diye bir araştırma yapmadılar" dedi.

Yaşlı kadınların çalıştırıldığını söyleyen Pektaş, "Onların bile haklarını vermiyorlar. Biz adalet istiyoruz, başka bir şey değil. Paraya ihtiyacımızın olduğunu bildikleri için sigortasız çalıştırdılar, sesimizi çıkaramadık. Biz köylüyüz ve hakkımızı istiyoruz. 7 bin TL alacağım var. Diğer arkadaşlarımızın 3 bin-4 bin TL alacakları var. İhtiyacımız olduğu için çalışmak zorunda kaldık. Hepimizin 4-5 çocuğu var. Servisi ve okul masrafı var" diye konuştu. ,

‘NEREYİ ARARSANIZ ARAYIN’

Müteahhitleri aradıklarını belirten Pektaş, "Müteahhit bizlere ‘Nereyi ararsanız arayın. Ne hak iddia ederseniz edin. Biz çavuşunuza gerekli şeyi sunduk. Gelip bizimle fidanlıkta uzlaşabilirdi’ dedi. Şu an orada Suriyeli çalıştırıyorlar. Düşük fiyata çalıştıkları için işe alıyorlar. Kim bu ağır işlerde ucuza çalışırsa, onları alıyorlar" diyerek yetkililerden yardım istedi. Para alamadıkları için işe gitmediklerini dile getiren Pektaş, "Sabah erkenden kalkıp çocuklarımı yatakta bırakıp çıkıyordum. Yaşlı kaynanam var, o da yatalak zaten. Ama muhtaçtık, mecburduk. Fakat hakkımızı alamadık. Müteahhitlerden şikâyetçiyiz" dedi.

‘ZOR ŞARTLARDA ÇALIŞTIK’

Haklarını aradıklarını dile getiren Makbule Bitmez adlı işçi ise, "Ben hasta eşimin üstüne kapıyı kapatarak her gün işe gidiyordum. Zor şartlarda çalışmak zorunda kalıyorduk. Sigorta istediğimizde çıkartmakla tehdit ediyorlardı. Yardım istiyoruz" diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar