Rasmussen: YPG konusu NATO’yu bölebilir

Rasmussen: YPG konusu NATO’yu bölebilir
NATO eski Genel Sekreteri Rasmussen ABD ile Türkiye'nin YPG konusundaki görüş ayrılığının NATO içinde bölünmeye yol açabileceğini söyledi.

HABER MERKEZİ- Körber Vakfı tarafından düzenlenen Berlin Dış Politika Forumu’na katılan NATO eski Genel Sekreteri Anders Fogh Rassmussen DW Türkçe’nin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmişte kendisinin NATO genel sekreteri olmasına muhalefet ederek engellemeye çalıştığını hatırlatan Rasmussen, "Buna rağmen Sayın Erdoğan ile iyi bir diyalog zemini oluşturabildik, iyi anlaşabildik. Ancak şunu da söylemek zorundayım. Sayın Erdoğan’ın şu andaki söylemleri, Batılı müttefiklerine yönelik sert retoriği gerçekten de ilişkilere zarar veriyor" diye konuştu.

Rasmussen, iç siyasi gelişmeleri endişeyle izledikleri Türkiye’de demokratik hukuk devleti ilkelerine dönülmesine büyük önem atfettiklerini söylerken gazetecilerin tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Rus S400 füze savunma sisteminin Türkiye tarafından satın alınmasını doğru bulmadığını belirten Rasmussen, bunun Türkiye ile NATO müttefikleri arasındaki gerilimi tırmandıran bir konu olarak öne çıktığına dikkat çekti.  

'İSTİKRARSIZLIĞA YOL AÇABİLİR'

"ABD ile Türkiye‘nin Suriye’de, YPG ve Kürtler konusunda derin görüş ayrılıkları var. Farklılaşan çıkarlar müttefikleri yol ayrımına mı sürüklüyor?" sorusunda Rasmussen şu yanıtı verdi:

"Yol ayrımına sürükleme potansiyeli var. Şimdi Rusya, İran ve Türkiye’nin Ortadoğu’da, başta Suriye ve Kürtler konusunu ele almak üzere, bir araya geldiğine tanıklık ediyoruz. Ortadoğu ziyaretinden yeni döndüm ve bu güç dengesi kayması olarak ifade edilebilecek gelişmelerden ötürü bölgede, özellikle Körfez ülkelerinde büyük bir endişe duyulduğunu ifade etmek zorundayım. Bu sürecin istikrarsızlığa yol açma potansiyeli olduğu gibi NATO içinde de bölünmeye yol açma ihtimali var. Bunu önlemek zorundayız."

NATO’da Türkiye ile müttefikleri arasında gerilimin düşürülmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Rasmussen, Türkiye’nin atmasını bekledikleri adımları, "Türk Hükümeti demokratik standartlara uymalı, gazeteciler Türk Hükümeti hakkında eleştirel haberler yazmakta özgür olmalı" sözleriyle aktardı. 

Öne Çıkanlar