Rejimi sıfırlama töreninde 3 parti yok

Rejimi sıfırlama töreninde 3 parti yok
Külliye'de düzenlenecek törene katılacak devlet adamları arasında Türkiye'nin müttefiki olan ülkelerden dikkat çekici isimler yer almıyor.

ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM’deki yemin töreninin ardından Anıtkabir’i ziyaret edecek. Ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geçerek yeni sistem olarak ifade edilen rejim değişikliği törenine katılacak.

Saray’da gerçekleştirilecek tören için hiçbir masraftan kaçınılmadı. Tören katılımcı sayısı bakımından da dünyada öne çıkan törenler arasında yer almaya aday.

Erdoğan tören için Saray’a süvari birliğiyle giriş yapacak ve bu esnada 101 pare top atılışı yapılacak. Saray’daki top atışı ile eş zamanlı hava, kara ve deniz komutanlıklarına bağlı ordu karargâhlarında da 101'er pare top atışı gerçekleştirilecek.

Saat 18.00’de yabancı devlet, hükümet, meclis ve heyet başkanlarının yanı sıra Türkiye'nin farklı kurumlarını temsilen davet edilenlerin katılımıyla ‘Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni’ başlayacak.

Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, misafiri olan devlet, hükümet ve meclis başkanlarına akşam yemeği daveti verecek.

Yemeğin ardından düzenlenecek basın toplantısıyla yeni kabine de Erdoğan tarafından kamuoyuna ilan edilecek.

KATILIMCILAR ARASINDA BATILI ÜLKELERDEN ÖNE ÇIKAN İSİM YOK

‘Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni’ne 22 devlet başkanı, 28 başbakan ve parlamento başkanı ile 6 uluslararası örgütün genel sekreterinin iştirak edeceği açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın göreve başlaması münasebetiyle düzenlenecek törene katılan devlet başkanları, başbakanlar ya da temsili heyetler arasında batılı ülkelerden dikkat çeken isimler yok. Bulgaristan, Gürcistan, Makedonya, Moldova, Sırbistan, Pakistan, Bosna Hersek, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Yönetimi, Kırgızistan, Sudan, Zambiya, Gine Bissau, Ekvator Ginesi, Somali, Moritanya, Gabon, Çad, Cibuti ve Venezuela törende cumhurbaşkanları veya devlet başkanları ile temsil edilecek ülkeler. Törene katılacaklar arasında, devlet başkan yardımcıları, parlamento başkanları ve başbakanlar olmak üzere toplam 28 ülkeden isim de bulunuyor. Ancak katılacaklar arasında Türkiye’nin müttefiki olan batılı devletlerin mevcut devlet başkanları ile başbakanlarından katılan isimlere rastlanmıyor.

HDP VE İYİ PARTİ SARAY'A GİTMİYOR

Türkiye’den törene davet edilmeyenler de var. Yemin töreninin ardından Saray’da gerçekleşecek törene davet gelmediği için HDP’den herhangi bir katılım olmayacak. HDP, Erdoğan’ın yemin edeceği Meclis Genel Kurulu’na da düşük bir katılım gösterecek. Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin yer almayacağı bu katılımda Erdoğan, Genel Kurul Salonu’nda girişi sırasındaki karşılamaya da katılım sağlanmayacak. Aynı şekilde yemin sırasında ayakta karşılama ve alkış da olmayacak.

AKŞENER'E DE DAVET YOK

AKP ile Meclis’te ‘yakınlaşabileceği’ konuşulan İYİ Parti de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yemini sonrası Saray’da düzenlenecek etkinliklere Genel Başkan Meral Akşener’in davet edilmemesi nedeniyle katılmama kararı aldı.

KILIÇDAROĞLU VE İNCE'YE AYRI AYRI DAVET

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel daha önce Genel Kurul’da Erdoğan’ın katılımı sırasında ayağa kalkmayarak protesto edeceklerini açıklamıştı. Bugün Külliye'deki tören için Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce'ye ayrı ayrı davetiye gönderildiği ancak iki ismin de davete katılmayacağı öğrenildi.

KARAMOLLAOĞLU KATILIYOR

Saadet Partisi tarafından yapılan açıklamada Karamollaoğlu’nun, Erdoğan’ın yemin töreninin ardından Külliye’deki törene katılacağı belirtildi.

CUMHURBAŞKANI TÜM KARARLARDA TEK SÖZ SAHİBİ

Türkiye’de rejimin değişimi kendini esasen yemin töreni sonrasında gösterecek. Parlamenter sisteme ve başbakanlığa son verecek olan bugünkü tören sonrasında üst düzey bürokraside geçiş dönemi karmaşası yaşanması bekleniyor. Eski sistemde Bakanlar Kurulu kararı ve ikili veya üçlü kararnameler ile yapılan üst düzey bürokratların atama sistemi tamamen değişeceğinden ve atama yetkileri de sadece Erdoğan’da olduğundan tüm bürokratlar bir beklenti içine girmiş durumda.

Yemin töreninin ardından yeni kabinenin açıklanmasından hemen önce bakanlıkların teşkilat yasalarının Meclis’ten alınan yetkiye dayanılarak çıkarılacak KHK ile mülga edilmesi bekleniyor. Ardından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre çıkarılacak 1 numaralı KHK ile yeni bakanlık sistemi oluşturulacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yeni teşkilat yasaları ile yeniden düzenlenen kabineyi açıklayacak.

ESKİ SİSTEM SIFIRLANIYOR YENİSİ BAŞLIYOR

Bu adımla birlikte eski devlet teşkilatı bir gün içinde sıfırlanarak yeni sisteme geçiş yapılacak.

1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle belirlenecek yeni yapılanma ile tüm üst düzey bürokratların atama ve görevden alma sistemleri de değişiyor. Tüm atama ve görevden alma sisteminde Cumhurbaşkanı artık tek belirleyici olacak. Geçmişte Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan vali, büyükelçi, Diyanet İşleri Başkanı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkan ve üyeleri, Merkez Bankası Başkanı, YÖK Başkanı ve üyeleri, TRT Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyeleri, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Başkan ve üyeleri ile Genelkurmay Başkanı’ atamalarında son kararı Cumhurbaşkanı verecek ve tüm atamalarda Cumhurbaşkanı’nın imzası olacak.

KADÜKLEŞEN ÇÖZÜM KANUNU'NUN YÜRÜTMESİNDEN DE ERDOĞAN SORUMLU

Hükümet Çözüm Süreci döneminde "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanunu" yayınlamıştı. Çözüm sürecinin buzdolabına konulmasının ardından unutulan, hukuki deyimle kadük olan yasa son yayınlanan uyum KHK’si ile bir kez daha gündeme geldi. Yasanın ‘yetki ve sekreterya’ başlıklı ve "Bakanlar Kurulu, çözüm sürecine ilişkin gerekli kararları almaya yetkilidir" hükmü, KHK ile değiştirilen ifadeler sonrasında yetkiyi Cumhurbaşkanı'na devretti. Son yayınlanan KHK ile bu yasadaki görevleri yerine getirme ve kararları almaya tek yetkili Cumhurbaşkanı olacak.

 

Öne Çıkanlar