'Türkiye'nin harekatı ölümcül yeni bir sayfa açabilir'

'Türkiye'nin harekatı ölümcül yeni bir sayfa açabilir'
Independent'ın Ortadoğu muhabiri Cockburn, Türkiye'nin Afrin harekatının Suriye iç savaşında yeni bir sayfa açabileceğini yazdı.

HABER MERKEZİ - Independent’ın Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Afrin’e yönelik TSK’nın başlattığı harekatı değerlendirdiği yazısında ABD’nin Suriye’de Kürtlere verdiği desteğin devam edip etmeyeceğinin belirleyici olacağını belirtti.

‘Türkiye’nin kuşatılmış Kürtlere yönelik harekatı yedi yıllık kanlı iç savaşta ölümcül bir yeni sayfa açabilir’ başlıklı yazıda Cocburn, 2014’ten itibaren ABD’nin Kürtlere destek verdiğini ancak son harekat ile Rojova’nın geleceğinin pamuk ipliğine bağlı olduğu belirtildi.

Washington’dan yapılan Afrin’de askeri varlıklarının olmadığı ve bölgenin Rusya’nın denetimi altında olduğuna yönelik açıklamaları hatırlatan Cocburn, "ne olursa olsun, Afrin'in düşmesi, ABD'nin Kürtleri savunmak istemediğinin ya da savunacak durumda olmadığının bir sinyali olacak algılanacaktır. Mevcut krizi yaratan da ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki durumu hafife alması oldu" dedi.

KÜRTLERİN ABD’YE YAKLAŞMASI RUSYA’YI KIZDIRDI
ABD’den bu ay başında yapılan 30 bin kişilik sınır güvenlik gücü kurulacağı ve askeri varlığını devam ettireceği yönündeki açıklamalarının krizin önünü açtığını belirten Cockburn, Kürtlerin ABD’ye yakınlaşması nedeniyle Rusya’nın Afrin harekatına yeşil ışık yazdığı tespitinde bulundu ve şöyle yazdı:

"Son kriz öncesinde Kürtler Rusya ve ABD arasında bir denge politikası güderek, sürekli Esad'ın düşmanı olarak kalmayacakları mesajını vermeye çalışıyorlardı. Rusya 200 bin nüfuslu Afrin'de güvenliğin sağlanmasına destek veriyor ve burada birlik bulunduruyordu.Suriye'deki hava gücü ve hava savunma sistemleri sayesinde Moskova'nın izni olmadan Türkiye'den gelebilecek askeri adımları önlüyordu. Ancak Kürtlerin ABD'ye yakınlaşması üzerine Moskova'nın, Türklere Afrin'de düzenlenecek bir operasyona karşı çıkılmayacağı güvencesini verdiği ifade ediliyor. Bu sayede Türkiye Afrin'de hava gücünü kullanabildi."

"ESAD TÜRK ASKERİNİ İSTEMİYOR AMA …"
Deyr ez zor gibi Kürtlerin yoğun yaşamadığı alanlarda da ABD’nin teşviki ile QSD’nin yayıldığına dikkat çeken Cockburn, bu durumun Şam Yönetimi’nin tavrında değişikliğe gitmiş olabileceğini de yazdı:

"Kürtler ABD politik öncelikleri ile Deyr ez Zor’un doğusundaki petrol alanları gibi ekonomik değeri yüksek yerlere de girdi. Esad buraları geri istiyor. Türk askeri birliklerinin Suriye toprağına girmesini istemiyor olabilir ama Türkiye’nin harekatı Kürtlerin ABD’nin korumasına güvenemeyeceklerini ortaya koyarsa Esad bundan avantaj sağlayabilir"

Öne Çıkanlar