RSF: Medyada çoğulculuk kalmadı

RSF: Medyada çoğulculuk kalmadı
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü 2018 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ni yayınladı. Türkiye, 180 ülke arasında 157'inci sırada

DÜNYA - Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) tarafından yayınlanan 2018 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye 2 basamak gerileyerek 180 ülke arasında 157'nci sırada yer aldı.

OHAL nedeniyle hükümetin birçok medya kurumunu kapattığına dikkat çekilen raporda "Medyadaki çoğulculuk bir avuç düşük tirajlı yayın kurumuyla sınırlandırıldı" bilgisine yer verildi. Türkiye'nin hala profesyonel gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesi olduğunun belirtildiği Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2018 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde, gazetecilerin duruşma öncesi yaklaşık bir yılını cezaevinde geçirdikleri de vurguladı.

Raporun Türkiye kısmında ayrıca, gazetecilerin hakim karşısına çıkarılmadan önce cezaevinde tutulmalarının kural haline geldiği, bazı gazetecilerin ise yazıları ve görüşleri nedeniyle af edilme olasılığı olmayan müebbet hapse mahkum edildiklerine dikkat çekildi.

2018 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde tutuklanan gazetecilerin ve kapatılan medya kurumlarının etkili hukuk imkanlarından mahrum bırakıldıkları belirtilirken, "Hukukun üstünlüğü, cumhurbaşkanı Erdoğan yönetiminde artık solan bir hatıra gibi. Anayasa Mahkemesi'nin kararları bile artık otomatik olarak yerine getirilmiyor. Haber siteleri ve sosyal medyanın sansür edilmesi de daha önce benzeri görülmemiş bir seviyeye ulaştı." denildi. Raporda Amerika’nın da sıralamasına yer verildi. Donald Trump’ın göreve geldmesinden sonra Amerika’nın geçen yıla göre iki sıra daha gerilediğine dikkat çekilen raporda, Trump’ın gazeteciler için, eski Sovyet lideri Joseph Stalin’in kullandığı bir tabir olan "halkın düşmanları" ifadesini kullandığı hatırlatıldı. Amerika kendisine ancak 45’inci sırada yer bulabildi.

Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Kuzey Kore, Eritre ve Türkmenistan en düşük puanla listenin en sonunda yer alan ülkeler oldu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar