Rusya’nın Suriye’deki hedefleri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye’den yakın zamanda çıkmaması için beş gerekçesi var.

Beşar Esad’ın çağrısı üzerine Rusya onun yardımına yetişti ve Suriye savaşının kaderi değişti. Peki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye’deki hedefleri nelerdir? Neyi istiyor? Putin'in Suriye’den yakın zamanda çıkmaması için beş gerekçesi var:

1- Suriye’deki Rusya çıkarlarının savunulması

Rusya Suriye’deki önemli ekonomik ve askeri çıkarlarını savunmaya hazır. Onlardan birisi de Moskova’nın vazgeçilmezi olan Tartus’taki deniz askeri üssüdür. Bu üs ta Sovyet döneminden vardır, eskiden askeri gemilerin tamir, petrol alma ve lojistik temini rolünü oynuyordu. Rusya’nın Akdeniz'deki tek üssüdür ve tek bir yüzen iskeleden oluşmakta. Esad rejiminin düşme ihtimali yükselince Kremlin müdahale etme kararını aldı ve bu ülkede kendi hava kuvvetlerini devreye soktu.

Rusya savaşa müdahil olduktan sonra Latakia yakınındaki Hmeymim havaalanı Rusya güçlerinin askeri operasyonlarının stratejik merkezine dönüştürüldü.

2- Stratejik çıkarların savunulması

Putin dünyaya net bir mesaj vermekte: Rusya dikkate alınması gereken güç olmaya devam etmektedir.

ABD liderliğindeki Irak müdahalesi sonucu Saddam Hüseyin’in yok edilmesi ve 2011'de Libya müdahalesi sonucu Muammer Kaddafi rejiminin yok edilişi Moskova’yı iki ortağından yoksun bıraktı.

3- İslami gruplara karşı mücadele

Kremlin İslamcılığın ve İslami şiddetin yayılmasından çok endişe duyuyor. Rusya birçok kez cihatçı eylemlerin hedefi oldu. İslamcı-isyancılar 1990'dan başlayarak Çeçenistan'ın bağımsızlığı için mücadele ediyor. 6 yıllık savaş sonucunda Moskova bu güçlerin çoğunluğunu yok etti ve şu anda iktidar Kremlin'e bağlı olan lider Ramazan Kadirov’un sert denetimindedir. Ama halen de aralıklarla terör eylemleri yapılmaya devam edilmekte Rusya’da. En son 2014'te Volgograd şehrinde bir saldırı düzenlendi. Moskova IŞİD’in Suriye’de güçlenmesi durumunda direkt olarak kendi topraklarına yansıyacağından korkmakta çünkü IŞİD’in birçok askeri komutanı Çeçenistanlı Rusya vatandaşlarıdır.

4- Putin’in popülaritesini Rusya içerisinde yükselttirme

Petrol fiyatlarının düşmesi ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı agresif yaklaşımından dolayı Batı tarafından uygulanan yaptırımlar Rusya ekonomisini krize soktu. Dolara karşı Rusya rublesi rekor düzeyde değer kaybetti ve bunun sonucunda milyonlarca Rusyalı daha da fakirleşti.

Ülke içerisinde Putin’e destek halen yüksek olmasına rağmen yakın zamanda ekonomik krizden dolayı bu desteğin düşmemesi için Kremlin halkı oyalamak için bir şey bulmalı. Genel desteği almak ve ulusal onuru güçlendirmek için Suriye’deki savaş kullanılıyor. Tabi ki bu plan Rusya’nın kayıplarının az olduğu zamana dek geçerli olacak.

5- Silah satışı

Suriye’deki savaş Rusya’ya kendi yüksek askeri teknolojisinin reklamını yapmak için iyi bir fırsat sundu. Bu en üst boyutlu savaş uçakları olan Su-35'ten tutalım en yeni olan deniz fırlatmalı "Kalibre" seyir füzelerine kadar yapıldı. Rusya dünyanın en büyük silah üreticilerinden birine dönüştü. Bu Çin ve Hindistan gibi Suriye savaşını dikkatle izleyen ülkelere silah satışını daha da artırabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi