'Şahıs 1' Zarrab mı?

'Şahıs 1' Zarrab mı?
AKP iktidarının yakından takip ettiği davada yeni bir iddianame veya sanıkların gelebileceği belirtiliyor.

HABER MERKEZİ- ABD'de yargılanan Reza Zarrab davası yargılanırken her an yeni gelişmeler yaşanıyor. 27 Kasım'da başlayacak jürili yargılama öncesi Zarrab'ın bugün son kez hakim karşısına çıkması beklenirken Türkiye basınına yansıyan kimi bilgilerin yanlış anlaşıldığı ortaya çıktı. Davada dinlenecek olan 'Şahıs 1' isimli kişinin Zarrab olma ihtimali tartışılırken, davada yeni iddianame veya yeni sanıkların ortaya çıkabileceği beklentisi de arttı.

Ahval'dan İlhan Tanır'ın haberine göre, Zarrab davasında yeni bir iddianame, sanık veya tanık gelebilir. Tanır'ın verdiği bilgiye göre Zarrab davasında bahsedilen 3 bin 500 materyal aslında bir yasanın adı; Jenckss yasası ya da diğer adıyla '3500 Material'.

Bu yasada yer alan gizlilik kararına göre, davadaki bu materyaller; ABD içindeki avukat, avukat yardımcıları ve savunma konseyi için çalışan müfettiş ve çevirmenler dışında kimseye göstermeyecek veya yaymayacak. Tanır, söz konusu Jencks yasasının ismi açıklanmayan ve 'şahıs 1' olarak geçen kişi için konulduğunu belirterek şunları yazdı:

"Davayı yakından takip eden Amerikalı emekli avukat Kevin Snapp, "3500 kodlu yasa" ile anlatılmak istenenin; "hükümet şahitlerinin önceki ifadeleri veya hükümetin elindeki delillerin yanı sıra, hükümet tanığını suçlamak için kullanılabilecek kanıtlar anlamına geldiğini" söyledi.

Bir başka ifade ile ortada 3 bin 500 kanıt yok. "3500 kodlu yasa" diye bir hukuki tanım var ve bu yasa, şahit veya tanıkların duruşmadaki sanık veya tanıkla ilgili söylediklerinden oluşan açıklama veya ifadeler kapsıyor.

Yargıcın aldığı bu yeni kararla, bu ifadelerin Türkiye’ye ve ABD dışındaki diğer ülkelere yayılması yasaklanmış oluyor.

Ahval’e konuşan uzmanlara göre savcılığın talep ettiği ve yargıcın da kabul ettiği bu yeni ‘gizlilik kararının’ veya ‘kısıtlılık kararının’ amacı, yeni sanığın kimliğini gizlemek de olabilir.

Ama aynı zamanda hükümet tanığının kimliğini korumak da amaçlanmış olabilir. Bunu bilmek şimdilik imkansız.

Savcılığın korumak istediği ‘şahıs 1’, yeni bir sanık da, bir şahit de olabilir.

Hatta bu şahitin Reza Zarrab olması da ihtimal dahilinde.

Ayrıca, savcılığın yeni kişi veya kişileri suçladığı, yani yeni sanık ekleyebileceği yönündeki ihtimal; Atilla’nın avukatlarının verdiği 3 Kasım tarihli mektuptaki bir notla birleştiğinde, yeni bir iddianame hazırlanabileceği yönünde spekülasyonlar da artıyor.

3 Kasım’da Reza Zarrab’ın birlikte yargılandığı sanık Mehmet Hakan Atilla’nın avukatları, Yargıç Berman’a mektup yoluyla birkaç talep iletmişti.

Bunlar dahilinde dördüncü madde olarak avukatlar şöyle yazdı:

"Hükümetin geç açıkladığı, gizli olduğu açıklanan ve davalıya gösterilmeyeceği söylenen 2 Kasım 2017 tarihli 16(d) ve üçüncü kişi veya kişileri ilgilendiren karar materyallerini tartışmak isteriz."

2013 sonlarından beri Zarrab davasını takip eden finansal suçlar uzmanı Kenneth Rijock’a göre, Atilla’nın savunmasının bu sözleri şu anlama geliyor:

"Jüri seçimi 20 Kasım’da başlayacak. Sanık avukatı tarafından bir şey ortaya çıkarıldı: gizli bir dosyalama, hükümet tarafından gizli olarak sınıflandırılmış, ve bu sebeple ulaşılabilir olmayan, ama söylendiğine göre üçüncü bir tarafın (Atilla değil) suçlanmasını içeren bir dosya daha var. Eğer davalı (Atilla’nın avukatları) bunun bilinmesini istemeseydi, hakkında hiçbir bilgimiz olmazdı. Soru: Sanık olarak suçlanan başka birileri daha mı olacak?"

Ahval’e konuşan Rijock ve diğer iki hukukçuya göre, savcılık tarafından gizli olarak tasnif edilmiş ve mahkemeye sunulmuş ama kamuya açılmamış döküman, savcıların halihazırda suçlanmış dokuz kişinin dışında yeni kişileri içeren bir suçlamaya hazırlandığı anlamına gelebilir. Ama kesin olarak bilmek imkansız."

BERMAN'DAN 'ŞAHIS 1' İZNİ

NOTA'YA CEVAP: ZARRAB HALEN TUTUKLU

 

Öne Çıkanlar