YSK'nin 3 üyesi: Soyut gerekçelerle sandık taşınamaz

YSK'nin 3 üyesi: Soyut gerekçelerle sandık taşınamaz
Sandıkların taşınması kararına şerh koyan 3 üye, 'Mahallelere sandık kurulmamasını haklı kılan somut bir sebep belirtilmedi' dedi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Diyarbakır Valiliği ve İl Seçim Kurulu Başkanlığı'nın 'seçim güvenliği' iddiasıyla sandık bölgelerinin birleştirilmesi yönündeki başvurusu üzerine, 7 ilçede 66 sandığın birleştirilmesi ve taşınması yönünde karar çıktı. YSK'nin 590 sayılı kararı, aralarında YSK Başkanı Sadi Güven'in de bulunduğu 7 üyenin oluru ile kabul edilirken, 3 üye ise karşı oy kullandı.

Karşı oy kullanan 3 üye, yasa hükmünün uygulanması sırasında hukukun temel prensiplerinin göz önünde tutulması gerektiğinin altını çizerek, şerhin gerekçesini şöyle ortaya koydu:

"Sandıkların taşınması ya da sandık bölgelerinin birleştirilmesine ilişkin talepler incelendiğinde, 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri ile 16 Nisan 2017 halk oylamasında adı geçen mahallelerde sandık kurulmuş ve seçimler gerçekleştirilmiştir. Bu kez bu mahallelere yönelik herhangi somut bir seçim güvenliği sebebi belirtilmeden idare tarafından soyut gerekçeler ileri sürülerek sandıkların taşınmasına ya da birleştirilmesine karar vermek bu mahallere ilişkin seçmen sayısı ve taşınmasına karar verilen yere olan uzaklığı nazara alındığında hakkın kullanımının özünü ortadan kaldırabilecek şekilde olduğu dikkate alınmalıdır. Bu nedenlerle 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri ile 16 Nisan 2017 halk oylamasında sandık kurulan mahallelerde bu kez sandık kurulmamasını haklı kılabilecek özel sebepler ortaya konulmaması karşısında sandıkların taşınması ve birleştirilmesine ilişkin sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyoruz."

HDP Diyarbakır İl Örgütü Bilgi İşlem Sorumlusu Edip Binbir de YSK kararını ve sandıkların birleştirilmesini değerlendirdi. YSK'nin 590 sayılı kararı ardından 642 sayılı benzer bir karar daha alındığını ancak henüz partilerine tebliğ edilmediğini söyleyen Binbir, "Kimi yerlerde YSK karar verirken, kimi yerlerde ise inisiyatifi ilçe seçim kurullarına bırakması dikkat çekiyor. Burada 16 kilometre uzaklıktaki noktalara taşınan sandıkların olduğunu görüyoruz. Kısaca böylesi bir kararın hukuksuzluk olduğu aşikar" dedi.

'TAŞINAN SANDIKLARDA HDP YÜZDE 80 OY ALMIŞTI'

Daha önce 270 bin seçmenin taşınması yönünde açıklamalar olduğunu hatırlatan Binbir, "Seçmenlerin taşınması yönünde bir karar daha bekleniyor. Yurttaşların sandığa gitmemesi için alınan kararlardır. Taşımaların yapıldığı sandıklar, HDP'nin yüzde 80'in üzerinde oy aldığı sandıklardır. Bu uygulamalar AKP'nin bölgede bittiğinin itirafıdır" diye konuştu.

'SEÇMENLERİ SANDIKLARA ULAŞTIRACAĞIZ'

HDP'nin sandıkları taşınan seçmenlerin oy kullanabilmesi için çalışma yürüttüğünü belirterek, "OHAL koşullarında olmamıza rağmen, sandıklar taşınıyor. Ancak bizler sandıklara sahip çıkacağız, seçmenlerimizi sandıklara ulaştıracağız" dedi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar