'Afrin'de durumun bu kadar ağırlaşacağını tahmin etmedik'

'Afrin'de durumun bu kadar ağırlaşacağını tahmin etmedik'
Avrin Hastanesi Başhekimi Dr. Ciwan Muhammed hazırlıklarını savaşa göre yapmalarına rağmen ilaç stoklarının tükenmek üzere olduğunu söyledi. Muhammed acil yardım çağrısı yaptı.

Gamze KAFAR


Avrin, Afrin'deki tek büyük hastane. Hastanenin Başhekimi Dr. Ciwan Muhammed harekatın başından beri yaşadıklarını anlattı, yaralı ve kayıplarla ilgili rakamlar verdi. Avrin Hastanesi'nin bölgedeki tek hastane olması nedeniyle yaralıları tedavi etmekte yetersiz kaldığını belirten Muhammed, "Elimizdeki ilaç stoğu bu durumu karşılamak için yeterli değil. Biz elimizdeki malzemelerin hesabını savaşa göre yapmıştık ancak durumun bu kadar ağırlaşacağını tahmin edemezdik" dedi.

'220'DEN FAZLA İNSAN YAŞAMINI KAYBETTİ'
Afrin harekatının başından bu yana hastaneye gelen sivillerle ilgili konuşan Dr. Ciwan Muhammed, "45 gündür buraya yaralılar geliyor. 650'den fazla yaralı hastanemize tedavi için geldi. 220'den fazla insansa yaşamını kaybetti. Çatışmaların yaşandığı cephelere çok uzak olan köylerden gelen yaralı siviller var. Evlerinin bombalanması sonucu yaralanan ve yaşamını kaybeden çok sayıda insan var. Yaralılar bize enkaz altında kalan sivillerin olduğunu söylüyor. Dün Cindires'te yaşanan hava bombardımanında sivillerin olduğu binanın hedef alınması sonucu 13 kişinin enkaz altında kaldığını söyleniyor. Bu nedenle sivil ölümleri ve yaralanmaları ile ilgili verdiğimiz rakamlar sadece hastane kayıtlarında olanlarla sınırlı kalıyor" diye konuştu.

'BOMBARDIMANLAR SİVİL YERLEŞİM YERLERİNE YÖNELİK'
Afrin'deki sivillerin durumuna değinen Dr. Ciwan Muhammed, "Afrin'de durum kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere tüm siviller açısından gerçekten çok ağır. Tanık olduğumuz bazı şeyler nedeniyle insan olmaktan dahi utanıyoruz. Bu nasıl insanlıktır, insanlık ne hale geldi diye soruyoruz. Öldürülen bu kadar kadın ve çocuğun suçu nedir? TSK'nin yaptığı bombardımanlar cephelere değil, sivil yerleşim yerlerine yönelik. Savaşın cephede yürütülmesi anlaşılırdır ancak sivillerin hedef alınması anlaşılır bir durum değildir. Bu kadar sivilin ne suçu var?" dedi.

'DURUMUN BU KADAR AĞIRLAŞACAĞINI TAHMİN ETMEDİK'
Avrin Hastanesi'nin kapasitesinin bölgedeki ihtiyacı karşılamakta yetersiz kaldığını ifade eden Dr. Ciwan Muhammed, "Elimizdeki ilaç stoğu bu durumu karşılamak için yeterli değil. Biz elimizdeki malzemelerin hesabını savaşa göre yapmıştık ancak durumun bu kadar ağırlaşacağını tahmin edemezdik. Şimdiye kadar ameliyat olan 650 ağır yaralı dışındaki hafif yaralıları saymıyoruz bile. Büyük bir rakam. Şimdiye kadar enkaz altında kalıp yaşamını yitiren çok sayıda sivil var ancak onları enkaz altından kurtaramıyoruz. Böyle devam ederse Afrin'de büyük bir katliam olacak. Böyle giderse ilaç stoğumuz bitecek. Bu nedenle ilaç yardımı için çağrı yaptık" diye konuştu.

'HAREKETE GEÇİLMELİ'
Dr. Ciwan Muhammed insani yardım kampanyaları yapılması gerektiğini ifade ederek, "Eğer insanlık kaldıysa çağrımız onlaradır. Demokrat olduğunu söyleyenler harekete geçmelidir. Siviller için yardım kampanyaları oluşturulmalıdır. Yiyecek, ilaç ne olursa acil yardım yapılmalı. Benim şahsi olarak artık uluslararası kuruluşlar ve BM'ye karşı bir inancım kalmadı. Şimdiye kadar hiçbir şekilde harekete geçmediler. Bir kutu ilaç dahi gelmedi. Neden? Bu insanlık mıdır?" ifadelerini kullandı.

'AĞIR YARALILARIN TAHLİYESİ YAPILAMIYOR'
Harekatın başından bu yana Avrin Hastanesi'ne çok sayıda yaralının geldiğini ve her geçen gün gelen sivillerin sayısının arttığını söyleyen Dr. Ciwan Muhammed, "Her şey bir yana buraya çok sayıda yaralı geliyor. Şimdiye kadar herhangi bir sağlık kuruluşu burada hazır bulunmadı. Sınır Tanımayan Doktorlar başta olmak üzere uluslararası sağlık kuruluşları nerede? Ne bireysel ne resmi olarak buraya kimse gelmedi. Bunu bir kenara bırakırsak, Afrin şu anda çembere alınmış durumda. Ağır yaralılar var ve tahliyeleri yapılamıyor. Baas Rejimi buna izin vermiyor. Biz Avrin Hastanesi çalışanları olarak son dakikaya kadar da halkımızın yanında olacağız. Ancak yine de uluslararası sağlık kuruluşlarının burada olmamasına şaşırmamak elde değil. Hipokrat yemini etmiş doktorlar nerede? Bu büyük bir sorundur. Uluslararası kuruluşlar tarafından kandırılıyor muyuz diye insanlarda bir şüphe oluşuyor" diye konuştu.

Öne Çıkanlar