'Şırnak'a bir daha kayyım atamayacaklar'

'Şırnak'a bir daha kayyım atamayacaklar'
5 binden fazla seçmen artışı tespit edilen ve kayyım hakkındaki usulsüzlük iddialarının gündemde olduğu Şırnak'ta HDP'li başkan adayı iddialı: Buraya bir daha kayyım atamayacaklar.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-Şırnak'ta 2014 yerel seçimlerinde DBP 16 bin 286 oyla yüzde 59, AKP 8 bin oyla yüzde 29 oy almıştı. 24 Haziran’da ise HDP yüzde 70,24, Cumhur İttifakı ise yüzde 22,19 oy aldı. HDP’nin açık ara önde göründüğü kentte, 31 Mart yerel seçimlerinde HDP’nin belediye eş başkan adayları Nurcan Altürk ve Hişyar Uysal. İktidar partisinin ikinci parti olduğu Şırnak’ta AKP’nin adayı Mehmet Yarka. MHP ise ittifak kapsamında AKP'nin adayını destekliyor.

KAYYIMLI BELEDİYE BİRÇOK USULSÜZLÜK İDDİASIYLA GÜNDEMDE

Şırnak merkezde 14 Mart 2016 tarihinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi ile birlikte kent merkezinde çatışmalar yaşandı. 8 ay devam eden sokağa çıkma yasağı sırasında Şırnak’ın neredeyse tümü yıkım yaşadı. TOKİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapımına başlanan 6 bin 731 konut ve bine yakın iş yerinin hak sahiplerine ne zaman teslim edileceği net değil. Sayıştay’ın 2017 mali tabloları raporuna göre kayyımın yönettiği Şırnak Belediyesinin taşınmazlara ilişkin kayıtlar tutulmadı. Raporda ayrıca takas edilen mallar için muhasebe kayıtları yapılmadığı gibi, mülkiyeti belediyeye ait olan bazı taşınmazlarla ilgili usulsüzlük yapıldı tespit edildi.

ASKERİ NOKTA YOĞUNLUĞU

Seçim turu için gittiğimiz Şırnak’ta yoğun askeri hareketlilik dikkat çekiyor. Cizre-Şırnak Karayolunda neredeyse her 5 kilometrede bir askeri üs veya kalekol karşılıyor bizi. Karayolunun geçtiği tünellerin üst kısmı başta olmak üzere birçok yerde askeri üsler var. Zirvelerin tümünde askeri noktalar var. Şehre doğru ilerlerken askeri noktaların yoğunluğu daha da artıyor.

ŞIRNAK’TA OHAL’İ AŞAN BİR DURUM VAR

Kentin giriş ve çıkışları sıkı denetim altında. Yıkım yaşayan kentin silueti neredeyse tamamen değişmiş durumda. TOKİ tarafından yapılan yapılar göze çarpıyor. Bu konutlar hak sahiplerine teslim edilmediği için hala boş. Bu haliyle hayalet kenti andırıyor. Kent merkezine gittiğimizde insanların sessizliği dikkat çekiyor. Seçimlere ilişkin konuşmak istediğimiz hemen hemen herkes konuşmaktan kaçınıyor. Çevrede zırhlı ve resmi polis araçların yoğunluğu göze çarpıyor. Kentte OHAL’i aşan bir durum olduğu göze çarpıyor.

KENT MERKEZİNDE 5 BİN 616 SEÇMEN ARTIŞI

24 Haziran 2018 genel seçimlerde Şırnak merkezde 32 bin 259 seçmen bulunuyordu. 31 Mart yerel seçimleri için listelerde seçmen sayısının 5 bin 616’lık bir artışla 37 bin 875’e yükseldiği görüldü. Söz konusu artış içerisinde yer alan 3 bin 500’ü aşkın yeni seçmenin nüfusa kayıtlı oldukları yerlerin genelde batı illeri olması akıllara soru işareti bırakıyor.

HDP’Lİ ADAY UYSAL: ŞIRNAK’TA BASKILAR FAYDA ETMEZ

HDP Şırnak Belediye Eş Başkan Adayı Hişyar Uysal, seçmen kaydırma olaylarının doğru olduğunu ancak bununla sonucun değiştirilemeyeceği görüşünde. Şırnak’ta özellikle seçmen üzerine yoğun baskı olduğuna dikkat çeken Uysal, "Halkı çok yönlü baskı altına almak istiyorlar. Ama bu baskılar Şırnak’ta fayda etmez. Ciddi bir oy taşımaları oldu. Bu da fayda etmeyecek. Şırnak iradesine bir daha kayyım atamayacaklar" dedi. Uysal, yıkılan evler için yapılan TOKİ evlerine de değindi. Bu evlerin hala hak sahiplerine teslim edilmediğini belirten Uysal, halkın yaşadığı mağduriyetin devam ettiğini ifade etti. Uysal, "TOKİ tarafından yapılan evlerin ne zaman hak sahiplerine teslim edileceği net değil. Tam bir çıkmaz var. Halk da bu konuda mağdur durumda. Birçok aile aynı evde kalıyor. Yaşam koşulları iyi olmayan yerlerde yaşıyor insanlar" diyerek halkın mağduriyetinin devam ettiğine dikkat çekti.

‘SAADET’İN BÜROSUNUN NEREDE OLDUĞUNU BİLMİYORUZ’

HDP belediye eş başkan adayları ile yaptığımız görüşmenin ardından diğer siyasi partiler ile görüşmek için ayrılıyoruz. HDP il binasının karşısında CHP il binası bulunuyor. Kapısı kapalı olan CHP il binasında kimse olmayınca, bu defa kentte adayı bulunan Saadet Partisi ile görüşmek istiyoruz. Ancak Saadet Partisi’nin yerini kimse bilmiyor. Adayları olduğunu, mutlaka seçim bürosu olması gerektiğini sorduğumuz esnaf, "Valla bilmiyoruz. Hiç denk gelmedim. Nerede olduğunu bilmiyoruz" diye cevaplıyor.

DAKİKALAR İÇİNDE ETRAFIMIZI POLİS SARIYOR

HDP il binasının bulunduğu caddeden ilerlerken TOKİ tarafından yapılan konutlar göze çarpıyor. Konutların görüntüsünü almak için durduğumuzda önce iki bekçi karşımızda beliriyor. Telsizle bizi "Şüpheli çantalı kişiler" olarak anons ettiklerini duyunca yanlarına yaklaşarak gazeteci olduğumuzu, çalıştığımız kurumu anlatmaya çalıştık. Ancak dakikalar içinde polise ait zırhlı, siyah renkli, resmi polis araçları geldi. Aynı anda etrafta yaklaşık 20 polis toplandı.

HABERCİLİK İÇİN ‘VALİLİK İZNİ’ ŞARTI

Sırasıyla gelen tüm ekiplere kim olduğumuzu, ne yaptığımızı, neden Şırnak’ta olduğumuzu anlattık. GBT sorgusu yapıldıktan sonra bu defa Güvenlik Şubeden gelecek olan ekibi beklemeye başladık. Yaklaşık bir saatlik bekleyişin ardından beklenen ekip geldi. Onlara da aynı durumu anlattık. Ekip kimliklerimizi, çalıştığımız kurumu tekrar sorduktan sonra bize "Valilikten izin almalıydınız. Valilik izni ile çalışma yapabilirisiniz" deyip bizi Valiliğe yönlendirdi. Valilik izni olmadan çekim yapmamıza izin verilmeyeceğini söylemelerinin ardından kentten ayrılmak zorunda kaldık.

Öne Çıkanlar