Soma davasında heyet değişti, aileler endişeli

Soma davasında heyet değişti, aileler endişeli
Yarın görülecek Soma Davası için belirlenen yeni mahkeme heyeti ‘sanıklar tahliye edilecek’ endişesi yarattı

HABER MERKEZİ - Türkiye’nin en büyük iş cinayeti olan Soma davasına yarın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek. 301 işçinin yaşamını yitirdiği katliamın 2,5 yıldır devam eden davasına bakan heyet, referandumdan sonra yeni oluşturulan HSK’nin Haziran kararnamesi ile tümüyle değiştirilmişti.

YENİ HAKİM 11 İŞÇİNİN ÖLDÜĞÜ DAVADA SADECE PARA CEZASI VERDİ

Duruşma, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı ve üye Esra Dokur’un Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) tarafından İzmir Hakimliğine atanmasının ardından yerine atanan Elbistan Ağır Ceza Hakimi Salih Pehlivanoğlu tarafından ilk kez yönetilecek. Pehlivanoğlu, Elbistan’da 2011 yılında Afşin-Elbistan B Termik Santralinin Çöllolar Kömür Sahasında 11 işçinin yaşamını yitirdiği, 9 işçinin cenazesinin halen göçük altında olduğu davada sanıklara sadece para cezası veren mahkemenin başkanlığını yapmıştı. Ailelerin ve avukatlarının büyük tepkisini çeken bu kararın ardından yeni heyet ilk olarak yarın başlayacak oturumlara başkanlık edecek.

‘KORKUMUZ TAHLİYE OLMASI’

Evrensel’den Emine Uyar’a konuşan ailelerin avukatı Berrin Demir, ilk defa mahkeme heyeti ile yüz yüze geleceklerini ve gergin olduklarını dile getirdi. En büyük korkularının bu duruşmada değilse bile yakın zamanda tutuklu sanıklar için tahliye verilmesi olduğunu ifade eden Demir, dava karar aşamasına gelmişken Mahkeme Heyeti’nin karar vermesinin engellendiğini ve HSK kararnamesi ile de dağıtıldığını söyledi. Demir, "Beklentilerimiz çok iyi yönde değil. En son savcıya mütalaası sorulmuştu. Savcı da ‘mütalaam hazır vereceğim’ dedi. 15 dakika ara verildi. O 15 dakikalık arada her ne olduysa, geri dönüşte Savcı ‘ben her ne kadar mütalaam hazır dediysem de dosyanın çok kapsamlı olması nedeniyle ek süre istiyorum’ dedi. Yani bu kadar somut bir müdahale oldu. Ondan sonraki üç celse boyunca tam kararname zamanına kadar mütalaasını vermeyerek bekletti. Kararname zamanı da heyet doğal şekilde gönderiliyormuş izlenimi uyandıracak şekilde hepsini dosyadan aldılar. Üye dahi kalmadı. Süreç doğal işlese idi, HSK kararnamesinden üç ay önce karar çıkmış olacaktı" şeklinde konuştu. Ailelerden İsmail Çolak da, yeni heyete kuşku ve tereddütle yaklaştıklarını dile getirerek, "Biliyorsunuz, mahkemenin yeni başkanı daha önce Çöllolar maden ocağında 11 işçinin yaşamını yitirdiği, 9 işçinin cenazesinin halen toprak altından çıkarılmadığı iş cinayeti ile ilgili verdiği cezalarla gündeme gelmişti. Hapis cezalarını, para cezasına çevirmişti. Bu sermaye yanlısı tutum nedeniyle endişeliyiz" dedi.

DAVADA YARGILANANLAR VE İSTENEN CEZALAR

Davada altısı tutuklu olmak üzere toplam 51 sanık yargılanıyor. Tutuklu sanıklar ile tutuksuz yargılanan vardiya amirlerinin ‘olası kasıtla öldürme’ suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıl, ‘neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Tutuksuz 38 sanık hakkında ise ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenirken, bunlardan 25’i hakkında da bu suçları ‘bilinçli taksirle’ işledikleri iddiasıyla aynı aralıktaki cezanın üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor. Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığının şirketlerin sahibi Alp Gürkan ile yöneticileri hakkında ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçlarından açtığı dava da ocak ayında ana davayla birleştirilmişti. Maden ocağının kamudaki sorumluları ile ilgili olarak ise mahkeme kararlarına rağmen yargılama izni verilmedi.

Öne Çıkanlar