Soma'da aileler mahkeme önünde nöbete başladı

Soma'da aileler mahkeme önünde nöbete başladı
Soma davasının karar duruşması heyet üyelerinden birinin rahatsızlığı nedeniyle ertelendi, karara tepki gösteren aileler nöbet eylemine başladı.

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 5'i tutuklu 51 sanığın yargılandığı davada mahkeme başkanı, üye hakimlerden birinin ani gelişen rahatsızlığı nedeniyle kararı erteledi. Kararın 11 Temmuz Çarşamba günü açıklanacağı belirtilirken, aileler erteleme kararına tepki gösterdi.

Duruşması öncesi madenci yakınları ve Sosyal Haklar Derneği (SHD) çağrısıyla yüzlerce kişi yürüyüş gerçekleştirdi.

Akhisar eski tren istasyonu önünde toplanan kitle, davanın görüleceği Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi önüne kadar yürüdü. Ailelerin ön sıralarda yer aldığı yürüyüşe, CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakıroğlu, HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Rıdvan Turan, Ahmet Şık ile DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile TMMOB, TTB Halkevleri ve birçok demokratik kitle örgütünün temsilcisi katıldı. Yürüyüş sırasında yolu kapatan kitle, 'Soma'nın hesabı sorulacak', 'Soma'nın kömürü katilleri yakacak' sloganları attı. Yürüyüşün ardından aileler ve kitle üstleri aranarak duruşma salonuna girdi.

AİLELER VE AVUKATLAR NÖBETE BAŞLADI

Ancak, mahkeme heyetindeki üyelerden birinin 'rahatsızlık mazereti' gerekçesiyle duruşma, 11 Temmuz Çarşamba gününe ertelendi. Karara tepki gösteren aileler ve avukatlar Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi önünde nöbet eylemine başladı. Aileler ve avukatlar çarşamba gününe kadar adliye önünden ayrılmayacaklarını belirtti.

Mahkeme salonu karar üzerine karışırken, aileler ve avukatları karara sert tepki gösterdi. Mahkeme salonunu ‘Soma’nın hesabı sorulacak’ sloganlarıyla boşaltan aileler ve destekçileri, duruşma salonu önünde toplandı. Aileler ve avukatları duruşma salonu önünde nöbet başlattıklarını duyurdu.

'ADALET YERİNİ BULUNCAYA KADAR BURADAYIZ'

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre aileler ve avukatlar adına açıklama yapan Avukat Can Atalay, kurulan bariyerlere vurarak, "Bu bariyerler bugüne kadar yoktu. Bugün bizi bu parmaklıkların arkasından çekin. Biz bin tane hırsıza, bu davayı bizden kaçıranlara direndik. ‘Bu çocukları Fethullah’ın cinleri yaktı’ demeye vardırdılar. O lafı ağızlarına geri tıktık. Dava karar aşamasındayken, hakimleri aldılar. Tüm Türkiye’ye seslendik; sesimizi duyun, elimizi tutun beraber yol yürüyelim. Biz ve aileler bir avuç insan bu davayı buraya kadar getirdik. Türkiye’nin kurtuluşunun ancak emeğiyle direnen insanlar olduğunun somut kanıtıdır bu insanlar. Bugün güya hakimlerden birinin rahatsızlığı gerekçe gösterilerek, duruşma ertelenmeye çalışılıyor" dedi. Adalet yerini buluncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini söyleyen Atalay, "Adalet yerini buluncaya kadar buradayız. Gelsinler o kararı yüzümüze okusunlar. Selçuk Kozağaçlı arkadaşımız Silivri zindanında. Ona ‘Soma davasını neden takip ediyorsun’ diye sorup tutukladılar. Buradaki tüm avukat arkadaşlarımız diyor ki; ‘Biz de buradayız.’ Gözünüz yiyorsa bizi de tutuklayın. Biz buradayız" şeklinde konuştu.

"Yarın daha fazla avukatla ailelerin yanında olacaklarını belirten Atalay, Çarşamba sabahına kadar ailelerle birlikte adliye önünde olacaklarını belirterek, "Çarşamba sabahına kadar burada nöbete başlıyoruz. Adalet istiyoruz. Alacağız. Alacağız. Alacağız" diye konuştu.

 'KAR, KIŞ DEMEDEN ADALET İÇİN BURADAYDIK'

 Avukat Nergis Tuba Arslan ise şöyle konuştu:

"Kar demeden kış demeden adalet için buradaydık. Katilerden hesap sormak için buradaydık. Sanıkları mahkemeye getirmek istemediler, savcı değişti. Avukat arkadaşlarımız tutuklandı. Davayı kaçırmak istediler. Gizli soruşturmalar açtılar. Bunun farkındayız. Mahkeme heyeti bugün kararı açıklamalıdır. Karar açıklanana kadar biz burada nöbetteyiz."

'TİYATRO GİBİ MAHKEME KURULDU'

Madenci yakınlarından Elmas Kaya ise, "Benim oğlum mezarda ben tellerin arkasındayım. Adalet duvarda. Bugün bir şey çıkmayacağını biliyorduk. Ne zamandan biliyoruz. O hakim buraya gelmeden bu karar verilmişti. Kim ne derse desin, bu burada tiyatro gibi bir mahkeme oluştu. Bu dünyada işçilerin insanların hiç değeri yok. Bu adalet de bu dünya da zenginlerin. Biz boşuna ağlıyoruz, yanıyoruz. Ama yine de sabredeceğiz. Çünkü bugün için söyleyecek hiçbir şey yok" dedi. 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da, Çarşamba günü adliye önünde daha kalabalık olacaklarını ifade etti. CHP’li Özgür Özel, HDP’li Serpil Kemalbay da açıklamalar yaparak, yaşananlara tepki gösterdi.

 Ailelerin duruşma salonu önündeki bekleyişi sürüyor.

İSTENEN CEZALAR

3 yıldır devam eden davada savcı son mütaalasında tutuklu 5 sanık için 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan da 162 kez, 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istedi. 6 sanık için taksirle ölüme sebebiyet vermekten ceza istenirken, 40 sanık için ise beraat istendi.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığının şirketlerin sahibi Alp Gürkan ile yöneticileri hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçlarından açtığı dava da ocak ayında ana davayla birleştirilmişti.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy. Davanın tutuksuz yargılanan 46 sanığı bulunuyor. (HABER MERKEZİ)

 

Öne Çıkanlar