'Çağlayan'a 40-50 milyon Euro rüşvet verdim'

'Çağlayan'a 40-50 milyon Euro rüşvet verdim'
Duruşmada tanık olarak konuşan Zarrab, eski Ekonomi Bakanı Çağlayan'a rüşvet verdiğini söyledi. Çağlayan'ın kardeşine verilen 2,4 milyon TL'lik banka makbuzu da mahkemeye sunuldu.

HABER MERKEZİ - İran’a yönelik ambargoyu delmek ve kara para aklama suçlarıyla dün görülmeye başlanan davada bugün Reza Zarrab "tanık" olarak hakim karşısına çıktı.

Amerikan gizli servisi FBI’ın tercümanı Bülent Bulut’un dinlenmesinin ardından Reza Zarrab ayakları kelepçeli ve turuncu mahkum giysisiyle içeri alınıp tanık koltuğuna oturtuldu. Hakkındaki suçlamaları kabul edip savcılıkla işbirliği yapmayı kabul eden Zarrab, yemin ettiktan sonra konuşmaya başladı.

TAKAS İÇİN AVUKAT TUTTU

Zarrab ifadesinin başında, savcılık makamıyla yaptığı işbirliği kapsamında üç yükümlülüğü olduğunu söyledi. Bunları, "Tam olarak doğruyu anlatmak, Amerikan hükümetiyle işbirliği yapmak ve bundan sonra suç işlememek" olarak sıraladı.

Zarrab, Türkiye’yle bir takas ihtimali için avukatlar tuttuğunu ama bu girişim başarısız olunca tanıklık yapmayı kabul ettiğini söyledi

FBI GÖZETMİNDE CEZAEVİNDE KALIYOR

Reza Zarrab, bir otelde olduğu iddiasını da yalanlayarak, iki haftadır FBI gözetimi altında tutulduğunu ve Metropolitan Tutukevi'nde kaldığını söyledi. ABD basınından olayı canlı aktaran gazeteci Pete Brush da Twitter hesabından, Zarrab'ın "ABD ile işbirliği yapmak cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu" dediğini ve 7 suçlamayı kabul ettiğini bildirdi. Bir cezaevi gardiyanına içki getirmesi ve cep telefonunu kullanması için rüşvet verdiğini de itiraf eden Zarrab’ın cezasını ne kadar olacağı konusunda kimsenin kendisine söz vermediğini söyledi. 

EGEMEN BAĞIŞ ARACI OLDU

İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bağlantısını kabul eden Zarrab’a eski AB bakanı Egemen Bağış'ın fotoğrafı gösterildi. İddiaya göre, Aktifbank'ta hesap açmak için ilk girişiminin başarısız olmasının ardından  eski bakan Egemen Bağış aracı olarak Aktifbank CEO'su ile Zarrab arasında görüşme ayarladı. 

Zarrab, 2010 ve 2011 yıllarında İran Merkez Bankası'nın eski başkanı Mahmud Bahmani ile iki kez doğrudan toplantı yaptığını söyledi. Zarrab, İran Merkez Bankası’na doğrudan nakit teslimatı yapmak için anlaşma yaptığını söyledi.

İLGİLİ HABER: ZARRAB ÇALIK'IN BANKASI İLE ÇALIŞMIŞ

AMBARGOYLA İLGİLİ ATİLLA’DAN BİLGİ ALDIM’

Zarrab, İran'ın gaz ve petrol satışlarından elde ettiği geliri kullanamadığını söylerken, yaptırım kuralları konusunda en iyi bilgiye sahip kişinin Hakan Atilla olması nedeniyle onu aradığını söyledi. "Bu salonda sizinle bu planda çalışan bir kişi gösterir misiniz" sorusuna, "Bu insan Hakan Atilla’dır" yanıtını verdi.

ÇAĞLAYAN'A RÜŞVET 

Gazeteciler Pete Brush ve Benjamin Harvey'nin mahkeme salonundan aktardığına göre Zarrab, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, "İran işinde kârı yüzde 50-50 paylaşmayı" önerdiğini belirterek, "Toplamda ona 45-50 milyon euro kadar rüşvet ödemişimdir. Öteki para cinslerini hiç saymıyorum" dedi.
 

Zarrab'a "Süleyman Aslan (Halkbank eski Genel Müdürü) seni geri çevirince neden Zafer Çağlayan ile irtibata geçtin" diye soruldu. Zarrab şu yanıtı verdi: "Çünkü o ekonomi bakanıydı." Zarrab, Süleyman Aslan'ın kendisiyle altın ticaretiyle ilgili çalışmak istemeyince Zafer Çağlayan'a gittiğini belirtti.

Zarrab ayrıca Çağlayan'a ödemeyi, nakit, değerli eşya ve banka transferleriyle yaptığını ve Çağlayan ailesine de ödeme yaptığını söyledi. 

Savcı, İran ile yapılan ticaretten doğan kârdan Çağlayan'ın kardeşine yapıldığı iddia edilen 2,4 milyon Türk Lirası ödemeye dair banka makbuzunu göstermesini istedi. Savunma bunun konu dışı olduğunu belirterek karşı çıktı ama Hakim Berman belgenin sunulmasına izin verdi.

ALTIN TİCARETİ İÇİN POPÜLERSİN

Zarrab, "Eşim Türkiye'de ünlü bir sanatçı. Her zaman kamuoyu önünde olan bir insandım" dedi. Halkbank'ın aslında önce kendisiyle çalışmak istemediğini, çünkü "fazla ünlü" olduğunu söylediklerini belirten Zarrab, Süleyman Aslan'ın kendisine "Altın ticareti yapmak için fazla popülersin" dediğini ifade etti, ama buna rağmen kendisinin bu işi yapmak için ısrarcı olduğunu söyledi.

"İran Merkez Bankası ile yaptığımız anlaşmanın bozulmasından sonra aralarında Hüseyin Necefizade'nin de bulunduğu Bank Mellat yetkilileriyle görüşüp Amerikan yaptırımlarını delmeye başladık," ifadesini kullanan Zarrab, 2010-2011'de Bank Mellat, 2012'nin başına kadar Aktifbank ile çalıştığını, bu anlaşmanın bozulması üzerine Halkbank'a başvurduğunu belirtti. Zarrab, Aktifbank ile olan ilişkisinin sonlanmasına gerekçe olarak Aktifbank'ın doğrudan İranlılarla çalıştığını ve kendisinin elimine olduğunu söyledi. 

İRAN'A AMBARGOYU NASIL DELDİĞİNİ ADIM ADIM ANLATTI

Daha sonra Zarrab'ın İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) ile bağlantısına geçildi. Zarrab bir şema çizerek İran'a yönelik altın ticaretinin nasıl işlediğini anlattı. 

Zarrab, şema üzerinde İran'dan alınan petrol karşılığında, altın ticareti ile paraların nakite çevrilmesine ve petrol ticaretinden bağımsızmış gibi tekrar İran'a gönderilmesini adım adım anlattı. Oldukça karmaşık olan şemadaki anlatım üzerine Hakim Breman, "Kaç işlem yapılıyordu" diye sordu. Zarrab da "En az 10 farklı işlem" cevabını verdi.

ZARRAB: HALKBANK'TAN MİLYARLARCA EURO ÇEKTİM
Reza Zarrab, savcının Halkbank'tan ne kadar para çektiği soruna "Bir kaç milyar euro" olarak cevapladı. 

TELEFON TAPELERİ OKUNDU

Duruşmada Süleyman Aslan ile Zarrab arasında geçen bir telefon tapesinin dökümü okundu. Zarrab'ın iddiasına göre yaptırımlara tabi olan para transferi boşa düşürmek için Süleyman Aslan'la çalıştı.

Davanın sanıkları arasında bulunan Abdullah Happani ile Zarrab’ın yaptığı telefon görüşmesi de deliller arasında yer aldı. Görüşme ses kaydı olarak değil, metin olarak okundu. Reza Zarrab ayrıca, Halkbank'la çalışırken İran Ulusal Petrol Şirketi'nden kendi ticari hesabına gelen bir transferden bahsetti.

Duruşma bugün için bitti. Hakim Zarrab'a mahkum elbesisi yerine sivil kıyafet giyebileceğini söyledi. Zarrab ifade vermeye New York saatiyle yarın sabah 09:15'te devam edecek.

İLGİLİ HABER: ZARRAB HAKİM KARŞISINDA

Öne Çıkanlar