Merkez faizleri değiştirmedi, dolar 4.93'e fırladı

Merkez faizleri değiştirmedi, dolar 4.93'e fırladı
Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği politika faizinde değişikliğe gitmeyerek faizi sabit bıraktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) temmuz ayı toplantısını gerçekleştirdi. Banka, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. Ekonomistlerin beklentisi 100-125 baz puan artış olacağı yönündeydi.

Dün yüzde 1'den fazla düşerek 4.73'e gerileyen dolar/TL, bu seviyede tutunamayıp 4.75'ten güne başladı. Merkez Bankası'nın piyasa beklentilerinin aksine faizlerde değişikliğe gitmemesi sonrası doların tepkisi sert oldu, dolar 4.93'lü seviyelere kadar yükseldi. Euro da 5,57'den 5,7522'ye yükseldi. Borsa yüzde 3'ün üzerinde düşerken bankacılık endeksinde günlük düşüş yüzde 3'ü aştı.

Merkez Bankası daha önce 23 Mayıs'taki olağanüstü toplantı ve 7 Haziran'daki rutin toplantısında da faiz artışı kararı vermişti. 

TÜKETİCİ FİYATLARI 14 YILIN ZİRVESİNE ÇIKTI

Tüketici fiyatları haziranda yıllık olarak yüzde 15,39 ile 2003 bazlı serinin en yükseğine gelerek son 14 yılın zirvesine
ulaşmıştı. Manşet enflasyonunun yanı sıra çekirdek endeksler ve üretici fiyatları da sert yükselmişti. 

Öte yandan TCMB'nin açıkladığı temmuz beklenti anketinde de yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anketteki yüzde 12,28'den yüzde 13,88'e yükseldi. Verilere göre yılbaşından beri bakıldığında yıl sonu TÜFE beklentisindeki artış 430 baz puana ulaşırken veriler enflasyonda kısa, orta ve uzun vadede beklentilerin bozulduğunu da teyit ediyor.

TCMB'nin sadeleştirme sürecini 7 Haziran'da tamamlamasıyla gecelik vadede borçlanma ve borç verme faizleri bir hafta vadeli repo ihale faizine kıyasla artı/eksi 150 baz puanlık marj ile; GLP borç verme faizi ise gecelik borç verme faizine 150 baz puan eklenerek hesaplanıyor.

İHTİYAÇ HALİNDE EK PARASAL SIKILAŞTIRMA YAPILIR

Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talebe dair yavaşlama sinyalleri artmaktadır.

Yakın dönemde maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklık enflasyon üzerinde etkili olmuştur. Öte yandan, fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep koşullarının etkisinin azalacağı öngörülmekle birlikte enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, sıkı para politikasının uzun bir müddet korunmasının gerekebileceği değerlendirmesinde bulunmuştur.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır." (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar