Bakan şaşırtmadı: Patates soğanda artış spekülatif

Bakan şaşırtmadı: Patates soğanda artış spekülatif
Ekonomi Bakanı Zeybekci, patates soğan fiyatlarına ithalatla müdahale edileceğini söyleyerek, "Spekülasyon var, muhalefetin bunu kullanacağını biliyorduk" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bloomberg HT'de katıldığı programda, patates soğan fiyatlarındaki artışa ithalat ile müdahale edileceğini söyleyerek, "Mayıs ayında yüzde 35 arttı patates fiyatı. Buna göz mü yumayacağız? Bu fırsatçılara karşı mücadele etmemiz lazım. Şartlı, adı ve miktarı belli ve Türk Lirası ödeyerek alacağız. Müdahalemiz belli, miktarı belli, toplam üretimin yüzde 2'si kadar olacak. Gerekirse müdahaleye devam ederiz. Soğan ve patates ithalatının doğru müdahale olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

PATATES SOĞAN İTHALATI DOĞRU MÜDAHALE 

Zeybekci, şöyle devam etti:

"Soğan ve patates çok önemli. Bu ay enflasyondaki artışın yüzde 0.38'i patates ve soğandan geliyor. Bu tüketiciye ve vatandaşa haksızlık. Üretim düşüklüğünden değil, hasat zamanı gelmedi daha. Şu anda yaşadığımız sıkıntıyı biliyoruz, bazı yerlerde spekülasyon ve depolama var.

Mayıs ayında yüzde 35 arttı patates fiyatı. Buna göz mü yumacağız? Bunu tüketiciye vahşice saldırı ve fırsatçılık olarak görüyorum. Bu fırsatçılara karşı mücadele etmemiz lazım. Biz şartlı, adı ve miktarı belli ve sadece Türk Lirası ödeyerek alacağımız şekilde tasarladık. Müdahalemiz belli, miktarı belli, toplam üretimin yüzde 2'si kadar olacak. Gerekirse müdahaleye devam ederiz. 

Muhalefetin bunu kullanacağını biliyorduk, hayatları boyunca ne soğan ne patates tarlası bilirler. Bizim tüketicinin ödediği maliyeti engellemekle ilgili müdahalemizi onalr fırsat oalrka görüyorlar ben soğan ve patates ithalatının doğru müdahale olduğunu düşünüyorum." 

KURA MÜDAHALEYE KARŞIYIM

Zeybekci, kurdaki yükselişe ve TCMB'nin aldığı kararlara dair, "TCMB'nin döviz satarak piyasaya müdahalesine karşıyım ve karşı olmaya devam edeceğim" dedi.

Zeybekci, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Bunun maliyetini ödeyen Türk reel sektörü. Kura müdahale etmemekten kastım suni şekilde müdahale etmemek. TCMB'nin döviz satarak piyasaya müdahalesine karşıyım ve karşı olmaya devam edeceğim. Piyasa makro sonuçlarla ekonomiyi disipline eder. Siz Türkiye olarak para satarak piyasa dolar sürerek oyuna gelmiş olursunuz elinizdeki bitirdiğiniz zaman karşı tarafın kontrolüne girmiş olursunuz ve onlar sizi yönetir artık.

Kendi paranız rezerv para değilse, buna müdahale etme imkanınız hemen hemen yoktur. Bu spekülasyona gelmemek lazım. O oyuna gelmemek lazım. Makro ekonomik dengeler ve MB'nin diğer enstrümanlarıyla müdahale etmek her zaman daha sonuçludur." 

Zeybekci, "Olması gereken şey; özel sektör ve reel sektörün kendi planlamasını kendi yapmasıdır. Dolayısıyla reel sektör ve özel sektör gözüyle bakıyorum. Türkiye büyüyecekse reel sektör eliyle büyüyecek.

Türkiye'de reel sektör borçları neden bu kadar arttı? Çünkü Türkiye reel sektörleşiyor, Türk ekonomisi özelleşiyor. Özel sektör ağırlıklı. Üçüncü havalimanını yapıyor, hastaneler, otoyollar ve bir çok enerji yatırımlarımızın tamamı özel sektör yoluyla yapılıyor. Türk ekonomisi 2002'den bu yana 3,5-4 kat büyüdüyse reel sektörün eliyledir.

Türkiye'de 17 tane bankanın kredi notunu düşürenler suç üstü yakalanmıştır. Bunu manipule etmek isteyenler bunların tetikçisi haline geldiler.

İhracatçı da kurda oynaklık istemiyor, TL'nin değeri öngörülebilir olmalı. Yüzde 1 artı eksiyle geleceği görmek lazım. TL'nin beklentini üzerinde değerinin düşmesi maliyet anlamında ülkeyi olumsuz etkiliyor. Reel sektörümüzün planlamasını kendisi yapması gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci Türkiye'deki faiz oranlarının yüksekliğinin ekonomik gerçekliği yansıtmadığını belirtti. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar