Traktörün frenleri tutmuyordu, ​p​​​​atron 'sorun olmaz' dedi

Traktörün frenleri tutmuyordu, ​p​​​​atron 'sorun olmaz' dedi
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Adapazarı Hendek'te mevsimlik tarım işçilerinin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin gözlem ve değerlendirme raporunu açıkladı.

GÜNCEL - "Traktörü hiçbir deneyimi olmayan bir kişi kullanıyordu. Traktörün frenleri de tutmuyordu. Patron 'Sorun olmaz. Vitesi düşürerek durabilirsin' dedi. Ancak öyle olmadı. 7 tarım işçisi hayatını kaybetti."

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Hendek'te 7 kişinin hayatını kaybettiği cinayet gibi trafik kazasının ardından hazırladığı değerlendirme raporunda işçiler kendilerine dayatılan koşullaru bu sözlerle özetliyor.

TTB heyetinin 21 Ağustos'ta Adapazarı'nda yaptığı gözlem ve değerlendirme raporu incelemelerinde kazada canını kurtaran ve hastanede tedavisi süren yaralıların  en küçüğü 11 yaşında. yaralıların tamamı 18 yaşın altında. Bir kişinin hayati tehlikesi devam ediyor.

15 GÜN ÖNCE MARDİN KIZILTEPE'DEN GELMİŞLER

Raporda, hayatını kaybeden ve yaralananların yakınlarının anlattıkları mevsimlik işçilerin köle gibi kullanıldıklarını gözlr önüne seriyor: 

"Adapazarı Hendek ilçesine birbirleriye akrabalık bağları olan 4 aile olarak olaydan 15 gün önce Mardin Kızıltepe'den geldik. Toplam sayımız 46 kişiden oluşmaktaydı. 30 ve 16 kişiden oluşan iki gruba ayrıldık ve iki farklı toprak sahibinin fındık bahçelerinde çalışmaya başladık. Geldiğimiz gün kaza geçiren grubun işvereni, traktörü kimin süreceğini sordu. Bizler bu konuda deneyimimizin olmadığını ifade etmemize rağmen, Faruk Boz traktörü kullanması konusunda ikna edildi, kendisine zor bir iş olmadığı, başarabileceği işverence söylendi. Fındık toplanmaya gidilmeden önce Faruk Boz, traktörün frenlerinin tutmadığını patrona söyledi, patron ise vitesi düşürerek durabileceğini, sorun olmayacağını söyleyerek onu yanıtladı."

KÖLE PAZARI GİBİ

Erişkinlere günde 60 TL, 18 yaş altındaki iki çocuğa ise toplam 60 TL verildiğini söyleyen işçiler, olay günün anlattı:

"18 Ağustos günü 16 kişiden oluşan grup traktörle fındık toplamaya gitti, grubun fındık toplama işindeki ilk günüydü. Bu fındık alanı oldukça yüksek bir yerdeydi ve yolu çok kötüydü. Olay saat 07.10'da gerçekleşti. Bizler hemen olay yerine gittik. Traktör şarompole devrilmişti, devrildiği yerin yüksekliği yaklaşık 2 metreydi. Traktörün römorku kapaklanmıştı. Ölenlerin hepsi kafa ve boyunlarına darbe almıştı. Köylüler olay yerine hemen geldiler, ardından ambulanslar geldi. Yaralı ve ölülerimiz hastanelere kaldırıldı. Kazadan sonra bizi çalıştıran patron bildiğimiz kişinin babası tutuklandı, oysa biz bu kişiyi tanımıyorduk. Fındık bahçesi bu kişinin üzerineymiş."

YETKİLİLER SORUNU ÇÖZMEK BİR YANA İLGİLENMİYOR BİLE

Yaşamını yitirenlerin aileleriyle görüşen TTB Merkez Konseyi, mevsimlik tarım işçilerinin çalıştıkları kötü koşulları, yaşam mücadelelerini ve yaşadıkları sağlık sorunlarını uzun süredir kamuoyu ve yetkililerle paylaştıklarını, ancak bir nebze iyileştirme yapılmadığını belirtti:

"Sigortasız ve kayıt dışı çalışmaya göz yumulmakta, çocukların tarlalarda çalışmasına izin verilmektedir. Toprak sahiplerinin insafına bırakılmış olan mevsimlik tarım işçilerine, insan onurunu zedeleyen bir yaşam dayatılmaktadır. Mevsimlik tarım işçilerinin geldikleri bölgelerdeki baskıcı politikalar, antidemokratik uygulamalar ve toplu yaşam alanlarının yok edilmesi, mevsimlik tarım işçisi sayısının giderek artmasına ve sorunun büyümesine neden olmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarını, bir an önce, mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını düzeltmeye, can güvenliklerini sağlamaya yönelik önlemleri almaya, çocuk işçi çalıştırmanın önüne geçmeye davet ediyoruz."

(ETHA)

Öne Çıkanlar