Bankalardan Türk Telekom operasyonu

Bankalardan Türk Telekom operasyonu
Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası Türk Telekom'daki yüzde 55 Ojer Telekom hissesini devralması için Rekabet Kurumu'na başvuruldu.

Türk Telekom'a 4,75 milyar dolar kredi sağlayan bankaların şirketi devralmak için SPV (Special Purpose Vehicle: Özel Amaçlı Kurum) kurma sürecinde son aşamaya geliniyor.

Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası Türk Telekom'daki yüzde 55 Ojer Telekom hissesini devralması için Rekabet Kurumu'na başvuruldu.

Konu mayıs ayında gündeme gelmiş, bankaların Türk Telekom'un yönetimini üstleneceği haberleri duyulmuştu. Nitekim, bu konuda daha somut bir adım SPV kuruluş haberleriyle geldi.

Ojer Telekomünikasyon A.Ş.’nin Türk Telekom’daki yüzde 55 oranındaki paylarının işlem özelinde kurulacak bir ortak girişim şirketi (SPV) aracılığıyla devralınması işlemi ile ilgili Rekabet Kurulu’na başvuruldu.

Rekabet Kurulu'nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, devralma işlemi ile ilgili bankalar Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası olarak gösterildi.

ÖZEL AMAÇLI ŞİRKET KURULACAK

Türk Telekom’un büyük ortağı Ojer Telekomunikasyon AŞ’ye (Otaş) 4,75 milyar dolar kredi sağlayıp tahsil edemeyen bankaların, Otaş’ın kontrol hissesini almak üzere özel amaçlı bir şirket kurmak için son aşamaya geldikleri dün medyaya yansımıştı.

Söz konusu bankaların yüzde 90’ı özel amaçlı şirket kurmasına resmi onay verildi. Bankaların geri kalan yüzde 10’unun da perşembe gününe kadar resmi onayı verebileceğini belirtmişti.

Bankaların söz konusu özel amaçlı şirketin hisselerinin söz konusu kredideki paylarına eşit olacağını belirtti. Bir kaynak yabancı bankaların vergilendirme sorunu yaşamamak için özel amaçlı şirkette pay sahibi olmak üzere uluslararası bir ortaklık kurmakta olduklarını kaydetti. Otaş, 4,75 milyar dolarlık krediyi Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini satın alma işleminin refinansmanı için kullanmıştı.

Otaş’ın Eylül 2016 tarihinde taksit ödemelerini yapamaması ile Türkiye bankacılık tarihinin en büyük sorunlu kredisinin çözümü için o günden bu yana taraflar görüşmeler yürütüyor. Türkiye’nin Türk Telekom’da Hazine ve Türkiye Varlık Fonu aracılığıyla yüzde 30’dan fazla payı bulunuyor.

22 Mayıs’ta Bloomberg’e bilgi veren kaynaklar hükümetin de özel amaçlı şirket planına pozitif yaklaştığını kaydetmişti.

Otaş’ta kontrol hissesine sahip olan Dubai merkezli Oger Telecom Ltd.’nin yüzde 35’ini 2008 yılında 2,6 milyar dolar karşılığında satın alan Saudi Telecom Co. iki kaynağa göre plana karşı çıkmıyor.

EN BÜYÜK KREDİTÖRLER: AKBANK, GARANTİ VE İŞ BANKASI

Yerli ve uluslararası 29 bankanın 2014 yılında Otaş’a verdiği kredide en büyük riski 1,7 milyar dolar ile Akbank, 1 milyar dolara yakın bir tutar ile Garanti, 500 milyon dolar civarı ile İş Bankası taşıyor. BNP Paribas SA ve Deutsche Bank AG de Otaş’a kredi verenler arasında bulunuyor.

Geçen yıl bankaların müzakerelere aracılık etmesi için Lazard Ltd. ve Raiffeisen Investment AG’ye yetki verdiği bildirilmişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar